​В Україні скоро будуть по-новому вибивати борги (відео)

В Україні легалізують роботу колекторів. Приватні виконавці будуть дуже мобільні і дуже небезпечні, адже ніщо не змушує так любити свою роботу, як фінансовий стимул. Мова йтиме про сотні тисяч гривень, тож професія приватного виконавця найближчим часом стане в Україні однією з найбільш грошовитих.

​В Україні скоро будуть по-новому вибивати борги (відео)

Зубожілих українців все частіше лякають шокуючими трактуваннями нового закону. Мовляв, приватні особи зможуть забирати у людей квартири за комунальні борги, а також за борги перед банками. Але чи дійсно це так?

У травні в Україні державні виконавці вперше продали квартиру за комунальні борги. На решту грошей після оплати боргу за двокімнатну квартиру у майже 50 тисяч гривень чоловік вже не купить навіть одну кімнату.

Історією 27-річного мешканця Луцька Олександра чиновники налякали всю Україну: мовляв, дивіться – так буде з кожним.

Чиї борги вибиватимуть, а кого – не чіпатимуть

Приватні виконавці запрацюють з січня 2017 року. Працюватимуть вони за відсотки від суми боргу і додатковий гонорар.

«Це буде приватний виконавець, який сидить в своєму кабінеті. І він буде виконувати один виконавчий лист. На мільйон гривень. Чи на 10 мільйонів. Чи на 100 тисяч, але один. І відповідно буде винагорода», - розповідає голова Київської обласної колегії адвокатів Вадим Хабібуллін.

Приватних виконавців критики закону називають узаконеними колекторами. Утім, заспокоюють в Мінюсті, саме колекторські фірми стати приватними виконавцями не зможуть.

«Стратегія колекторів на іншому. Вони не можуть як виконавці виявляти майно, або арештовувати, або його реалізовувати. Вона базується на іншому. Вони просто доводять боржника дзвінками, залякуваннями і таке інше», - каже заступник міністра юстиції України з питань виконавчої служби Сергій Шкляр.

За законом, стати приватним виконавцем зможе громадянин України старше 25 років з вищою юридичною освітою, стажем роботи у галузі права більше двох років, який склав кваліфікаційний іспит, не займається іншою оплачуваною роботою, має облаштований офіс.

Приватні виконавці працюватимуть за тими ж правилами, що і державні. Ось тільки сфера їх роботи буде суттєво обмежена.

«Ми залишаємо за державною виконавчою службою виконання соціально чутливих виконавчих проваджень – як то відібрання-передача дитини, побачення з дитиною, вселення-виселення фізичних осіб залишається за державною виконавчою службою», - каже Сергій Шкляр.

Тож жоден приватний виконавець не зможе виставити вас з вашої квартири за будь-які борги. Принаймні, на перших порах. Головне – стежити, аби депутати тихенько, як це часто буває, не змінили правила гри.

«Це просто буде внесення змін до закону. Одна буде фраза – в тому числі виселення-виселення. Ви навіть не будете знати про це», - розповідає голова Київської обласної колегії адвокатів Вадим Хабібуллін.

Від приватних виконавців закон убезпечує не лише квартири боржників, а й державні підприємства.

«З мерії ви не стягнете, з державного підприємства «Укрзалізниця» – ні. Тобто приватні не будуть стягувати. Поновити на роботі – передати майно. На рахунок передачі майна державної і комунальної власності – це теж лишається в сфері державних виконавців. Тобто приватні цим займатися не будуть», - розповідає Сергій Шкляр.

Втім, зазначають юристи, мало б бути навпаки.

«Введіть на 2-3 роки навпаки приватних виконавців проти державних боргів. Тому що державні борги взагалі не виконуються. Уявити собі, що державний виконавець, державний службовець, прийде на державне підприємство «Укрзалізницю» стягувати 10 млн грн – це нонсенс», - каже Вадим Хабібуллін.

Приватні виконавці не допоможуть тим, у кого немає грошей

Найгірше виконуються судові рішення з виплати аліментів. Але жінкам, що виборюють гроші на дитину, приватні виконавці навряд чи допоможуть. Тому що суми мізерні і непривабливі для цього бізнесу.

«Повірте, вони як були – всі справи лежали у районній виконавчій службі – там вони і помруть. Ви прийдете з 300 тисячним листом до приватного виконавця, він вас навіть не прийме на розмову. Перші справи будуть від мільйона», - підкреслює голова Київської обласної колегії адвокатів.

Тож тим, у кого немає грошей, про приватних виконавців можна забути.

«Не кожна людина зможе звернутися до приватного виконавця, оскільки передбачає основну і додаткову винагороду. Тобто не тільки 5% від вартості майна, а й угодою укладається додаткова винагорода виконавця», - пояснює адвокат Ольга Титаренко.

У свою чергу Вадим Хабібуллін розповідає, що гонорар по стягненню як правило варіюється від 5 до 50%. Тож першими клієнтами приватних виконавців стануть саме банки.

«Найближчі три роки на ринку боргів будуть джунглі. Той, хто сильніший, буде все відбирати підряд. І ми нічого не зможемо робити. Ми наберемо копів, вони приїдуть. Що там? Справа – борг. Приватні виконавці», - розповідає він.

80% судових рішень по стягненню боргів не виконується

В Україні виконується лише 20% судових рішень. На радість боржникам, на жаль – для кредиторів. Адвокат Ольга Титаренко розповідає, що для свого клієнта через суд домоглася неможливого – відсудила у боржника чималу суму.

«100 тисяч доларів, які до сих пір на виконанні. Останній раз, коли я дзвонила до державного виконавця, на рахунку в боржника було 140 грн, і вони їх стягнули. Ніхто не подав до суду на заборону виїзду за кордон, є майно на цій людині, але ніхто не стягує», - розповідає адвокат.

Виграти суд – не означає отримати гроші. Причина криється в тому, що державні виконавці перевантажені виконавчими провадженнями і просто фізично не можуть їх виконати. Працюють держвиконавці за зарплату у дві тисячі гривень. У канцелярії гонорари ще менші, тому замість п’яти працівників там лише один.

У кабінеті державного виконавця – папери всюди. І за кожним документом – людина, що місяцями, а то й роками, чекає, поки саме цей виконавець змусить боржника віддати гроші.

Тим часом під дверима виконавчої служби – обурений натовп громадян. Бо їхні судові вироки не виконуються.

«Справа вже точиться п’ятий місяць. 15 лютого відкрите провадження, а віз і нині там. Звернення було чотири рази в письмовій формі. Відповіді – жодної. Приїхав з Івано-Франківська, щоб побачити, поговорити, в чому справа», - розповідає Василь Петрович, який чекає грошей від боржника.

Ідентична історія у Андрія, який так само чекає грошей від боржника: «Півроку жодної інформації, з січня. Ходимо, стоїмо, результатів ніяких».

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення