Хімія в повітрі над Кримом була ще в 2016 році – спогади потерпілої

 СЕГОДНЯ

За словами киянки Євгенії Прокопенко, два роки тому вона і її маленька дочка постраждали від дивної алергії на сонце

Хімія в повітрі над Кримом і частиною Херсонської області, наявність якої викликало паніку жителів Армянська, була ще в 2016 році. Про це сайту "Сьогодні" розповіла потерпіла два роки тому киянка Євгенія Прокопенко.

У червні 2016 року вона з сім'єю відпочивала в селі Стрілковому Генічеського району Херсонської області. Тоді, в перші години відпочинку, у її дочки Віталіни з'явилася алергічна реакція на сонце, після чого дитина опухла і вся вкрилася пухирями

"Було щось у повітрі. Я такого раніше ніколи не бачила. Я смаглява, і дитина у мене смаглява. Коли Віталіні був місяць, ми вже відпочивали на морі і після цього багато разів. Ніколи ніякої алергії не було. Тим більше червень, сонце ще не так припікає. В той же раз буквально в перші хвилини на пляжі на шкірі доньки з'явилися почервоніння. Ми наділи їй кофточку і шапочку, а через 15 хвилин поїхали. Через годину з'явилися набряки, потім пухирі, а потім рани взялися струпом", – розповідає Євгенія Прокопенко.

Жінка відразу ж звернулася до місцевого лікаря, яка прописала протиалергічний препарат. Крім того, як згадує Євгенія, за словами лікаря, того літа було чимало людей з подібними симптомами. Таку ситуацію медик спостерігала лише в рік, коли був вибух на Чорнобилі.

"Це алергія на сонце, сказала лікар. І така масовість спостерігалася тільки в 1986 році. Ми шукали прописаний препарат в аптеках Стрілкового, Щасливцевого та тільки в Генічеську, в третій аптеці, купили його. За завищеною ціною. Люди скуповували препарат масово", – згадує киянка.

У той рік була алергічна реакція і у самої Євгенії

"Я алергік, у мене алергія на амброзію, але не на сонці. Я не згораю. Але тоді у мене набрякли руки і були синюшного кольору. І шкіра потім злазила в п'ять шарів. До речі, ми їздили на море в той же рік і після – більше такого не повторювалося", – говорить Євгенія Прокопенко.

Нагадаємо, в ніч на 24 серпня в Армянську стався викид невідомої речовини . За попередніми даними, причиною забруднення є випаровування вмісту кислотонакопичувача, що використовується заводом "Кримський титан". За словами незаконного "віце-прем'єра" півострова Ігоря Михайличенко, "прокуратура" Армянська щодо керівництва філії ТОВ "Титанові інвестиції" має намір винести подання про усунення порушень, виявлених при експлуатації кіслотонакопітеля.

Також в Криму взялися перевіряти склад повітря після викиду в Армянську. Підконтрольне Кремлю управління Росспоживнагляду в окупованому Криму і Севастополі проводить додаткові перевірки повітря в Красноперекопському районі.

Після хімічної катастрофи в Криму медики виявили проблеми у 20 українських дітей, а бригади лікарів оглядають жителів районів Херсонщини, які прилягають до адмінкордону з півостровом

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення