Миротворці Путіна на Донбасі: українській владі вказали на серйозну помилку

 Апостроф

У зв'язку з недавньою заявою президента РФ Володимира Путіна, який назвав умови введення миротворців ООН на окупований Донбас, дипломати Василь Філіпчук та Олександр Хара вказали на помилку, допущену українською владою.

Про це вони сказали в коментарі "Апострофу", зазначивши, що владі потрібно зробити висновок у ситуації, що склалася.

"Прохання про введення миротворчих військ президент України озвучив і навіть зафіксував у рішенні Ради нацбезпеки і оборони України наступного дня після підписання Мінських угод. Ознайомтеся з відповідним указом президента №116 від 2015 року, яким введено в дію рішення РНБО від 18 лютого. А там прямо сказано про міжнародну операцію з підтримання миру (ОПМ) на території України. Після цього ознайомтеся на сайті ООН або в численних резолюціях і документах цієї організації з тим, що таке ОПМ, які умови її розгортання, після цього почитайте самі Мінські угоди, перш за все пункт 2 "Комплексу заходів...", затвердженого Резолюцією Ради безпеки ООН №2202, і всі питання відразу ж відпадуть", - сказав Хара.

Він підкреслив, що конкретних дій українська дипломатія (яка зараз, але тільки після заяв Путіна, почала говорити про існування свого проекту резолюції про миротворців на Донбасі) з тих пір так і не зробила.

Філіпчук в свою чергу заявив, що на Донбасі необхідний не формат операції з підтримання миру, а, наприклад, комплексна військово-громадянська операція по створенню тимчасової міжнародної перехідної адміністрації.

"Функція операції з підтримки миру - розведення протиборчих сил після встановлення перемир'я. Поняття сторін визначено Мінськими угодами. Повернення суверенітету над неконтрольованими територіями - це взагалі не ОПМ, а зовсім інший тип операції, про який ми вже два роки говоримо. Це або операція з примусу до миру, але шанси її зараз в районі нуля, або ж комплексна військово-громадянська операція зі створення тимчасової міжнародної перехідної адміністрації (МПА) на неконтрольованих територіях. Останній варіант реалістичний і відповідає нашій меті - відновлення контролю над всією територією Донбасу. Але минуло вже два з половиною роки, а наші заклики до української влади почати роботу в цьому напрямку залишаються голосом волаючого в пустелі. А Петро Порошенко знову кілька днів тому почав говорити про все тих же миротворців. А перед цим він говорив про посилення місії ОБСЄ. І ні слова, ні кроку з ініціювання рішення РБ ООН щодо МПА", - зазначив Філіпчук.

"Так чого ми дивуємося, що Путін перехопив ініціативу? Ми що, очікували, що він запропонує щось, що відповідає більше нашим, а не його інтересам? Чому за всі ці вже більш ніж три роки міністр закордонних справ так і не запропонував проекту відповідної резолюції Радбезу ООН? Подібний непрофесіоналізм злочинний, він уже коштував життів тисяч українців і втрати контролю над нашими територіями. Сподіваюся, ситуація з ініціативою Путіна нарешті стане останнім дзвіночком, і замість професійної демагогії почнеться хоча б якась професійна дипломатія", - резюмував він.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення