"Якщо ми вже прийшли сюди, то ми як королі світу": пілот, який прорвався на" Азовсталь", доставляв вантажі на понад 100 км вглиб позицій РФ (відео)

Інтерв`ю з пілотом, який здійснював польоти для доставки вантажу та евакуції поранених з "Азовсталі". Український герой розповів, як планувалася і виконувалась операція з доставки запасів на територію заблокованого російськими військовими заводу.

Пресслужба Сухопутних військ ЗСУ опублікувала інтерв'ю з пілотом вертольота, який доставляв допомогу та евакуював поранених із "Азовсталі".

Льотчик розповів, що операція з евакуації поранених з "Азовсталі" була секретною та планувалася українською розвідкою. Екіпаж отримував великий обсяг інформації про операцію за короткий проміжок часу.

"Кожен випадок, коли виконувався політ, – це індивідуально. У когось була доба, у когось був тиждень на підготовку, а у когось – лічені години", – розповів пілот.

Основною складністю він назвав те, що необхідно було пробратися на територію супротивника, подолавши понад 100 км. Вся ця дистанція супроводжувалася щільною ППО росіян, і в одній тільки зоні посадки було три зенітно-ракетних комплекси.

"Згідно з тактикою, всіма математичнима розрахунками, це було не те що складно – це було майже неможливо виконати. Але практика показала, що це було можливо виконати – і ми виконували це", – сказав український пілот.

За його словами, коли командувач вперше ставив це складне завдання перед пілотами, він сказав:

"У скільки життів цивільних та інших людей ви оцінюєте своє життя, екіпажу? Скільки людей має загинути, щоб ви зрозуміли, що ваше життя цього варте? І ми дійсно зрозуміли, ми всі зрозуміли, що там коїться, що у людей не було там ліків і боєприпасів. Саме тому всі йшли на цей ризик. Розуміючи, задля чого і задля кого вони це роблять".

Він також розповів про свої емоції під час виконання операції:

"Найбільше хвилювання було, коли ти йдеш до вертольота перед запуском. Але вже в процесі вже всі розуміли, що це просто робота. І в той момент, коли ми вже опинились у Маріуполі, і була висадка, це було відчуття ейфорії. Що якщо ми вже прийшли сюди, то ми як королі світу. На жаль, це був не кінець, тому що на зворотному маршруті через 3 хвилини після зльоту в мій вертоліт влучила ракета ПЗРК і відмовив один двигун. Іншому вертольоту, який йшов позаду, пощастило менше – весь екіпаж загинув, він впав. Після влучання ракети в мене стався викид адреналіну. Ми робили те, що мали робити".

Нагадаємо, 20 травня президент Володимир Зеленський розповів, що Україна втратила велику кількість льотчиків у Маріуполі, і 90% гелікоптерів, які намагалися прорватися на територію заводу "Азовсталь", не поверталися.

Керівник ГУР Кирило Буданов повідомив, що всього було 7 вильотів за участі 16 гелікоптерів. Два з них були збиті ворогом, і ще один вертоліт був знищений, коли прибув для евакуації до одного зі збитих раніше попередників.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення