Бюрократія по-іспанськи: на Тенеріфе нарешті запрацює виїзне консульство для українців

Скоро українцям, які проживають на Канарських островах, не доведеться платити за переліт 800 євро і витрачати силу-силенну часу, щоб подати документи в Консульство України, а потім забрати їх. На найбільшому острові в складі архіпелагу запрацює виїзне консульство.

Довгоочікуване питання про необхідність виїзного консульського обслуговування громадян України, які проживають на Канарських островах, нарешті вирішилося. До нового року представники Посольства України в Іспанії планують приїхати на Тенеріфе. Таким став підсумок зустрічі голови української діаспори на Канарському архіпелазі Андрія Блінди з Надзвичайним Послом України в Іспанії Сергієм Погорельцевим, яка відбулася 27 жовтня.

Андрій Блінда та Сергій Погорельцев

«Сторони домовилися про те, що буде виїзне консульство. До нового року представники Посольства пообіцяли приїхати на Тенеріфе», - підтвердив інформацію голова Представництва міжнародної дипломатичної місії на Канарських островах Андрій Блінда.

Питання про необхідність організувати виїзне консульське обслуговування витало в повітрі багато років. Однак після настання пандемії коронавірусу і локдауна, який тотально обмежив пересування людей, стало вкрай гострим.

Повідомлення з офіційного сайту Консульства України в Малазі

Читайте також: Асоціація українців на Тенеріфе пишається українською армією та чекає на вісточку від МЗС

Голова Української Асоціації на Канарських островах розповідає, що новий посол України в Іспанії Сергій Погорельцев, який був призначений на посаду в липні 2020 року, досить оперативно відреагував на прохання діаспори. У період 2012-2015 років він вже обіймав посаду посла України в Іспанії, а отже знає про проблеми української діаспори не з чуток.

«П'ять років я добивався, і нарешті зі мною вже новий Посол від України Сергій Погорельцев зустрівся. Тому що попередній – Анатолій Щерба (обіймав посаду Посла України в Іспанії з 11 березня 2016-го по 2 липня 2020р., - Ред.) – ігнорував питання української діаспори. Мені здається, простіше було Трампу додзвонитися, ніж до Щерби, - з іронією говорить Блінда і продовжує. - Я радий, що вдалося домовитися. Тому що коли я очолив Українську асоціацію на Канарських островах, то сказав українським громадянам: постараюся, щоб до нас приїжджало виїзне консульство для вирішення різних документальних питань».

Складнощі з документами

Щоб зробити будь-який документ, в тому числі здійснити нотаріальні дії, українцям, що проживають на Канарських островах, необхідно літати в Консульство України в Малазі. На одну людину це обходиться приблизно в 500-600 євро.

«Не кожен українець може собі дозволити полетіти в Малагу, щоб вирішити свої документальні питання. По-перше, це дуже дорого. В умовах пандемії це практично неможливо. По-друге, якщо люди ще й працюють, то необхідно відпрошуватися. За фактом, потрібно летіти двічі: спочатку подати документи, а потім поїхати їх забрати», - розповідає про юридичні нюанси Блінда.

Відстань Тенеріфе – Малага

Сам президент Асоціації українців на Канарських островах планує брати безпосередню участь в організації консульських послуг для українців, що також повинно спростити бюрократичний процес.

«Я обговорював з Послом питання про відкриття консульства у вигляді мене. Сергій Олексійович зауважив, що це займе якийсь час, але він мене підтримав», - розповів Блінда.

Крім консульських питань представник української діаспори та Посол обговорили питання економіки, майбутні культурно-спортивні заходи, процес налагодження відносин між Україною та Іспанією.

«Ми продовжуємо роботу в цьому напрямку. Висловлюю надію, що ми будемо тісно співпрацювати для українських громадян і наших держав. Будемо піднімати імідж нашої країни України – його нам тут не вистачає. Мені здається, в цілому у всій Іспанії, а не тільки на Канарських островах», - резюмував Андрій Блінда і підкреслив, що залишається на зв'язку з представниками Посольства України в Іспанії і особисто з Послом Сергієм Погорельцевим.

Андрій Блінда, президент Асоціації Українців на Канарських островах UEIC

Asociacion UEIC є єдиною зареєстрованою відповідно до чинного законодавства Іспанії Асоціацією Українців на Канарських островах.

Як раніше писали «Надзвичайні новини», У райському куточку на березі океану відкрили Асоціацію українців: діти в захваті (фото).

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
22:39На Хмельниччині батько зґвалтував рідну доньку
22:32На Київщині рецидивіст підпалив колишню дружину в її авто за відмову відновити сімейні стосунки (фото)
22:22На Харківщині серійний збоченець познущався над 15-річною дівчинкою
22:09На Полтавщині чоловік вбив двох людей через гроші, нанісши майже 40 ножових ударів
21:4623-річний дніпрянин зґвалтував 11-річну дівчинку, а потім наніс 19 ударів ножем

Актуальні статті

Більше публікацій
Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео
Озеро Синє. Бюджет на дрони - болото під інвестора вейкпарка
Остання державна: Росія знищила Трипільську ТЕС. Наслідки будуть для всієї країни
Хто важливіший для України – спортсмен чи нардеп? 8 аргументів, чому цвіту нації потрібна бронь від мобілізації
Пожежа на Осокорківських озерах знищила близько трьох гектарів екопарку: кому це вигідно? (відео)