У райському куточку на березі океану відкрили Асоціацію українців: діти в захваті (фото)

Трішки про те, чому в еміграції важливо зберігати зв'язок зі своєю історичною Батьківщиною, і триматися разом.

У райському куточку на березі океану відкрили Асоціацію українців: діти в захваті (фото)

Редакція «Надзвичайних Новин» завжди виступала за встановлення миру не лише на українській землі, а й на всій планеті, а також завжди робила все можливе для об'єднання українців в різних куточках земної кулі.

«Продовжуючи цю добру традицію, напередодні Нового року ми хочемо розповісти не тільки про те, як ми це робили завжди - про найменші та найбільші організації, а також об'єднання нашої української діаспори. Нині ми хочемо розповісти про наймолодше таке об'єднання, яке почало існувати в 2017 році, що вже минає, на Канарських островах. І будемо надалі розповідати про всіх українців: які перебувають у нас в складних умовах, а також далеко від України - яким не вистачає тонкого зв'язку між великою Батьківщиною і тими, кого доля занесла за тисячі і тисячі кілометрів», - анонсував розповідь про наймолодшу організацію автор проекту «Надзвичайні новини» Костянтин Стогній.

Костянтин Стогній

Українці в різних куточках світу, будучи в еміграції, звісно ж, асимілюються з іншими народностями. Однак плюси проживання в чужій країні - краще економічне і соціальне становище - часто захмарюються одним-єдиним мінусом: чи відчувають вони себе своїми серед чужих? Адже ностальгію, коли вона вже з'явилася, просто не викорінити. А крім того, генетичний код невіддільний від людини: десь в підсвідомості вимагає хоча б найменшого прояву гордість нації - народна культура і традиції. Для цього українці об'єднуються в діаспори, а створені в інших країнах асоціації на офіційному рівні підтримують зв'язки з історичною колискою.

Чим же, запитаєте ви, займаються такі асоціації, і який нам зиск від них? Цілком, здавалося б, справедливе запитання. Адже вони - там, а ми - тут. Відповідь дуже проста: це культурний аспект, співпраця в питаннях благодійності (різноманітні проекти та акції), можливість активізації бізнес-зв'язків. Українцям, які входять в таку асоціацію, прийдуть на допомогу у разі, якщо знадобиться якась консультація, підказка в наданні консульських послуг тощо. Адже асоціації українців по всьому світові, якщо вони пройшли реєстрацію і є офіційними, співпрацюють з нашим Міністерством закордонних справ.

Проте, такі об'єднання громадян є не у всіх куточках світу. До жовтня організації, яка б об'єднувала українців і допомагала у вирішенні нагальних питань, не було на Канарських островах. І 18 жовтня 2017 року стало офіційним днем народження Асоціації Українців на Канарських островах.

Здавалося б - життя там гарне і безтурботне. Але чи дійсно це так? Добре там, де нас нема. А мовний бар'єр, проблеми із житлом та роботою - це в кожній країні світу є. І «райські місця» - не виняток. У наступному році на Канарських островах з'явиться власний присяжний перекладач, і для українців, які там перебувають, це значуща новина.

У четвер, 28 грудня, на Тенеріфе пройшла новорічна вечірка для дітей і підлітків, організована Асоціацією Українців на Канарських островах UEIC. Це було справжнє свято для дітей, які отримали масу емоцій: і на дискотеці побували, і побачили наживо виступи музикантів, виступили самі, взяли участь в конкурсах і лотереї.

На порозі захода гостей зустрічали Дід Мороз і Снігуронька (вона ж потім перевтілилася в українку в гарній вишиванці і з традиційним вінком).

А найприємніше, що на заході маленькі українці роззнайомились один із одним, і багато хто обов'язково потоваришує. Тим паче, де ще діти і їх батьки зможуть спілкуватися рідною мовою зі своїми співвітчизниками, або ж вчити мову, як не в Асоціації та на її заходах?

Як зазвичай буває, жодна подієва програма не проходить без офіційної частини. У своєму короткому виступі засновник і президент Асоціації Андрій Блінда, відомий підприємець і меценат, розповів про плани в майбутньому 2018 році:

«Тепер в українців є організація, навколо якої можна об'єднатися, і де ви зможете отримати не лише допомогу та консультації з різних питань, але і можливість проводити спільні культурні та спортивні заходи. Куди можна привести своїх дітей, і вони зможуть спілкуватися рідною мовою, вчитися і пізнавати історичну Батьківщину».

Чим займається Асоціація Українців на Канарських островах, плани на майбутнє

Крім того, що Асоціація проводить культурно-масові заходи, а на її базі діє культурно-спортивний центр (наприклад, проводяться футбольні та волейбольні тренування, аматорські кубки тощо), українці завжди можуть звернутися за допомогою з соціальних, юридичних та інших питань.

Серед планів на майбутній рік: відкриття нового офісу Асоціації та культурно-спортивного центру REDGYM в Сан-Євгеніо; вже готується турнір для дітей з особливостями розвитку, де вони зможуть позмагатися в спорті і виступити зі сцени; співпраця з Асоціацією Тенеріфе Медіа з проведення благодійного фестивалю InterDIas.

Навіть в «райському куточку» орудують шахраї

Наступна інформація - із серії «остерігайтеся підробок».

На офіційній сторінці організації в Facebook одразу попередили, що вони - єдина повністю зареєстрована Асоціація Українців на Канарських островах відповідно до чинного законодавства Іспанії, і що у них є офіційна підтримка з України:

«Як і будь-яка яскрава і потрібна людям ідея, наша асоціація спричинила цілу хвилю якихось невиразних асоціацій-наслідувачів, які не мають часто навіть власного сайту, не кажучи вже про офіційну реєстрацію і CIF. Будьте обережні, не сплутайте нас! Наша точна коротка назва - Asociación UEIC. CIF 76749712. Президент Асоціації - Andriy Blinda. Наш сайт доступний за адресами: http://ueic.es і http://canarias.com.ua».

І напередодні Нового року хочеться побажати українській діаспорі (не тільки на Канарських островах, а й у всіх куточках світу):

підтримуйте один одного, несіть добро в світ повсякденності, не забувайте про рідну країну, розповідайте своїм дітям про народні традиції. Адже культура - це те, що об'єднує і об'єднуватиме нас незалежно від тимчасових і просторових рамок.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення