​Ідеологічний розкол у США: що станеться з Америкою після виборів?

Вже у листопаді на мапі світу може з’явитися ще одна «гаряча точка» антивладних протестів. Із великою ймовірністю масові заворушення виникнуть у Америці, де на 3 листопада призначені вибори президента США. Нині ж у країні передвиборча кампанія набирає агресивних обертів, а діючий голова Білого дому не фільтрує емоції та вирази на адресу свого конкурента Джо Байдена.

Наразі зарано прогнозувати, хто стане наступним президентом США, проте за будь-якого варіанту невдоволених вистачить. Але найголовніше питання: коли будуть об’явлені результати виборів? Адже за умов пандемії коронавірусу процедура підрахунку голосів може затягнутися досить надовго, що не властиво для Америки.

Про настрої в США перед президентськими виборами у інтерв'ю каналу Ukrlife.tv.розповів відомий історик і політолог, професор Ратгерського університету (США) Олександр Мотиль. Він також поділився своїм баченням наслідків виборів, яке доволі песимістичне.

За крок до революції: дві частини США не розмовляють одна із одною

Американський політолог описує ситуацію у США як критично погану через поляризацію у суспільстві. У публічному дискурсі домінують ліві радикали Демократичної партії та праві радикали Республіканської партії, яких представляє в основному сам Дональд Трамп. При цьому 60-70% населення є відносно поміркованими. Вони поділяють дещо консерваторські, ліберальні погляди, але в основному займають центристські позиції. То ж кому віддасть свої голоси мовчазна більшість?

«Для демократів перемога Трампа – це перемога правих радикалів. Для поміркованих республіканців перемога лівих радикалів – це не Джозеф Байден. Це «Black Lives Matter», інші якісь прогресивні сили, які представляють якраз ліві крила. Для них ця перемога є перемогою тих лівих радикалів, які готові знищити, змінити, зреволюціонувати Америку в різний спосіб. Одна і друга частина (громадян з різними політичними поглядами, - Ред.) – вони не розмовляють, вважають себе втіленням зла. Праві республіканці з лівими демократами абсолютно не мають нічого спільного», - резюмує політолог Олександр Мотиль.

У США в рамках компанії «Black Lives Matter» були знищені або вандалізовані чимало історичних пам’яток через звинувачення в расизмі. Для американців наслідки цього – черговий фактор для розділення суспільства.

Посол України в США у 2015-2019 роках Валерій Чалий наголошує, що питання «Black Lives Matter» стало політизованим з двох сторін.

«Є офіційні дані розвідки США, що в деяких випадках це підігрівається з трьох країн (Росія, Китай, Іран - Ред.). Є велика небезпека втручання у вибори, в тому числі Росії», - сказав він у ефірі телеканалу «Прямий».

Як відомо, на початку вересня Facebook викрив і забанив новий проєкт російської «фабрики тролів», так зване «Агентство інтернет-досліджень». Аби створювати враження «глобальної новинної організації», Росія втягнула до ботоферми справжніх американців, а також штучно згенерованих осіб та зображення. До того, як на проєкт звернуло увагу ФБР, він встиг залучити близько 14 тисяч користувачів. Метою російської «фабрики тролів», як і у 2016 році, є втручання у президентські вибори в США.

Чи визнають вибори у США?

Валерій Чалий констатує, що наразі важко коментувати перспективи американської політики: час дуже динамічний, за два місяці може змінитись багато чого.

«Соціологія недостатня для прогнозу. Треба дивитися на розвиток ситуації: економіка, коронавірус, ситуація по рішенням в Конгресі. Дуже багато факторів», - каже він і закликає не вірити у прогнози.

Але найголовніше, наголошує експосол, полягає у підрахунку голосів.

«Це будуть такі вибори, де не тільки ми можемо не отримати одразу результат в Америці (що дуже дивно для них), але може затягнутись ця процедура досить надовго. Такого останні десятиліття не бувало – хіба перерахунки на різних виборах. Раніше не виникало питань: коли надійдуть бюлетені по пошті, і чи надійдуть вони вчасно, як підвести підсумки, чи визнають вибори?», - прогнозує Чалий.

Водночас професор Ратгерського університету (США) Олександр Мотиль розкриває це питання глибше. По-перше, враховуючи коронавірус, хто піде голосувати? Люди старшого віку можливо захочуть убезпечити себе і залишаться вдома. По-друге, на виборчих дільницях чергують волонтери, переважно пенсіонери. Якщо їх не буде – хто там буде сидіти? По різних штатах впровадили, навіть в Нью-Йорку, голосування поштою. А якщо пошта запізно доставить бюлетені? Це величезне перевантаження для пошти – там немає стільки робітників. «Хто буде рахувати бюлетені? Республіканці, демократи, старі, молоді, ліві радикали, праві радикали? Буде бійка щодо того», - каже він.

«Якщо різниця у голосах виборців буде невелика, сторона, яка програла, скаже: було шахрайство, крадіжка голосів, можливо пошта завинила, можливо хтось підпалив бюлетені, - прогнозує політолог і додає. - Резерв демонстрантів існує, вони вже на вулицях. Якщо будуть контраверсійні вибори, то вони підуть ще більшою силою на вулиці. І тоді що? Америка тоді дуже нагадує Венесуелу чи Білорусь… Це чорний варіант. Можна уявити, що прийдуть до якогось розуму, зрештою це країна з довгою традицією. Але я дещо більш схильний до того песимістичного варіанту. Я бачу, що відбуваються деякі дуже небезпечні речі».

Трамп і Байден: агресія проти анархії

Чинний президент Дональд Трамп звинуватив свого суперника Джо Байдена в тому, що той «47 років продавав Америку».

«Якщо переможе Байден – переможе Китай, якщо переможе Байден – переможуть анархісти, ті, хто влаштовують погроми», - так відгукнувся Трамп про колишнього міністра оборони та держсекретаря.

Водночас демократ Байден звинувачує у створенні хаосу Трампа: «Він може вірити, що його гасло «закон і порядок» робить його сильним. Але його нездатність закликати своїх прихильників припинити діяти в цій країні як збройне ополчення показує, наскільки він слабкий. Хто-небудь вірить, що в Америці буде менше насильства, якщо Дональда Трампа переоберуть?».

«Цей президент давно позбувся всякого морального лідерства в цій країні. Він не може зупинити насильство, тому що роками він же його й розпалював», - каже Байден про Трампа.

На це Дональд Трамп відповідає, що повинен бути агресивним: «Тому що мене оточують багато некомпетентних, дурних і жорстоких людей. Дуже жорстоких людей. Цій країні та її громадянам потрібен закон і порядок. У вас ніколи не буде закону і порядку з Байденом».

Як свідчать дані досліджень одного з найбільших банківських холдингів JPMorgan Chase, шанси Трампа перемогти на президентських виборах зростають. Відставання Трампа від Байдена майже зійшло нанівець.

Автор Ольга Чернявська

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
22:12На Дніпропетровщині загинула жінка після жорстокого побиття цивільним чоловіком
21:59На Одещині чоловік заколов ножем товариша
12:55Делікатес на кожен день: розкіш доступна кожному
21:00Шкільний двірник з лютого до березня ґвалтував двох 13-річних хлопчиків: фото 25-річного педофіла
20:00Біля Львова інспекторка податкової збила двох 13-річних дівчат на електросамокаті, діти травмовані

Актуальні статті

Більше публікацій
Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео
Озеро Синє. Бюджет на дрони - болото під інвестора вейкпарка
Остання державна: Росія знищила Трипільську ТЕС. Наслідки будуть для всієї країни
Хто важливіший для України – спортсмен чи нардеп? 8 аргументів, чому цвіту нації потрібна бронь від мобілізації
Пожежа на Осокорківських озерах знищила близько трьох гектарів екопарку: кому це вигідно? (відео)