​Квартирне рейдерство, або Хто в Україні кришує «чорних нотаріусів»

У вас є старенькі родичі, яких ви не в змозі часто провідувати, або ж квартира, в якій ви не проживаєте постійно? То ж знайте: житло, яке рідко відвідується законним власником, можуть відібрати шахраї.

В Україні без перешкоди продовжують діяти так звані «чорні нотаріуси» у змові з організованими злочинними угрупуваннями та під прикриттям державних органів.

Звести бодай загальну статистику без подробиць у справах незаконного відчуження майна та по нотаріусам, які проходять по таким справам, неможливо. Адже доступ до Єдиного реєстру досудових розслідувань є тільки у слідчого і у прокурора. Вся інформація, яка там знаходиться, вважається таємницею слідства.

В українському законодавстві є прогалини, які дозволяють «віджимати» майно у законних власників, і за 25 років незалежності законодавці так і не спромоглися їх усунути. Безперечно, державні органи задіяні в схемах. Адже без них шахраям неможливо було б дістати копії необхідних документів, підробити паспорт, або гальмувати хід розслідування.

Останнім часом журналісти проекту часто показують випадки, коли підозрілі особи «нагрівають руки» на квартирних питаннях. Раніше розповідали про трикімнатну квартиру на Оболоні у Києві, в якій на початку лютого виявили муміфіковане тіло самотнього чоловіка. А за кілька днів на порозі квартири з’явилась жінка, яка заявила: квартира тепер належить їй. От тільки договір даріння був написаний вже після того, як у квартирі знайшли труп. Поліція порушила справу за статтею шахрайство, квартиру арештувала, втім це аж ніяк не заважає жінці разом із ріелтором продавати арештоване житло.

Як покупцю не потрапити на гачок фіктивного власника квартири?

Перевірити, «чиста» квартира або ж із нею щось не так, можна завдяки відкритому реєстру нерухомого майна для громадськості.

Будь-яка людина може прийти до приватного нотаріуса, подати платний запит про отримання витягу з реєстру нерухомого майна щодо об’єкту, який планується придбати. Витяг з реєстру видається фактично одразу – вся процедура може зайняти не більше 15 хвилин.

У цьому запиті міститься вся правова історія об’єкту нерухомості: від моменту первинного продажу до всіх інших випадків переходу права власності на квартиру. Навіть якщо на квартиру накладався і знімався арешт – вказуються дати і підстави накладання і зняття такого арешту.

Юрист покупця за цими даними має можливість зробити загальну оцінку, наскільки ризикована правова історія нерухомості. Якщо були будь-які майнові спори – необхідно вимагати у продавця надати матеріали відповідного цивільного провадження по цій квартирі, або вимагати повноважень, аби юрист потенційного покупця міг піти в суд і на власні очі ознайомитися з матеріалами справи.

Про те, як «поліцейське кришування» допомагає злочинцям «заробити» і уникнути кримінальної відповідальності, читайте в матеріалі «Надзвичайних новин» Назад у 90-ті: Банди вбивають за помешкання. «Чорні ріелтори» і МВС у долі?

Автор Ольга Чернявська

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
22:2915-річний сатаніст глибоко порізав двох дівчат, вони у тяжкому стані: фото любителя швендяти по кладовищах
21:40У Дніпрі чоловік розстріляв двох людей у гаражі
21:23Матір спалила 13-річну доньку на сексуальному листуванні: вона відправляла нюдси другу, а він їй дикпіки
21:09На Тернопільщині батько зґвалтував неповнолітню доньку
22:39На Хмельниччині батько зґвалтував рідну доньку

Актуальні статті

Більше публікацій
Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео
Озеро Синє. Бюджет на дрони - болото під інвестора вейкпарка
Остання державна: Росія знищила Трипільську ТЕС. Наслідки будуть для всієї країни
Хто важливіший для України – спортсмен чи нардеп? 8 аргументів, чому цвіту нації потрібна бронь від мобілізації
Пожежа на Осокорківських озерах знищила близько трьох гектарів екопарку: кому це вигідно? (відео)