Штрафи з 1 травня: навіщо Рада скасувала поблажки для водіїв, які порушили ПДР?

01-05-20 08:00
Страна

Український парламент скасував норму штрафних балів для водіїв. За нею в рік дозволялося здійснити в рік три "безкоштовних" порушення ПДР. Правда, лише теоретично. На практиці ця система поки не працювала. Але її раптово вирішили скасувати. Чому і які проблеми це створить для водіїв вже зовсім скоро?

Що таке штрафні бали

Ці міри діють в Україні з 2015 року. Вони передбачають, що щороку кожному водієві нараховується 150 балів. Вони витрачаються, якщо автолюбитель здійснює порушення ПДР. І після того, як бали закінчуються - за наступне порушення вже йде відповідальність.

Число балів розраховане так, щоб вистачило на три порушення (за кожне знімається по 50 балів). При цьому є ряд важливих умов.

По-перше, бали зачитуються далеко не за всі інциденти на дорозі. А тільки за ті, що що не загрожують негайним позбавленням прав і не спричинили за собою аварійної ситуації.

Ось їх список:

По-друге - і це головне - бальна система включається лише при автоматичній фіксації порушень ПДР. Яка де-юре вже вирішена. Але де-факто поки не працює.

Тобто не працюють і самі штрафні бали. Навіщо ж тоді їх скасовували?

Чому скасували?

Автори законопроекту (ним став депутат від "Слуги народу" Владлен Неклюдов), який 24 квітня прийняла Рада, пояснюють, що прощати водіям по три порушення підряд - це занадто м'яко.

У пояснювальній записці до документа йдеться, що в країнах Євросоюзу бали працюють інакше - вони "накопичують" відповідальність. Тобто перші порушення прощаються, але за наступні йдуть вже значно посилені санкції - підвищені штрафи або взагалі позбавлення прав.

В Україні ж навпаки - норма старого закону "створює відчуття безкарності і спонукає до наступних порушень".

Але тоді виникає питання. Якщо депутати посилаються на європейські норми, які передбачають штрафні бали, то чому їх просто скасовують, а не модернізують за тим же зразком ЄС?

Тобто мабуть була якась інша мотивація.

Справа, судячи з усього, в тому, що з 1 травня в Києві запускають систему відеофіксації порушень ПДР. Уже створено операційний центр, який буде обробляти спостереження і автоматично виписувати штрафи. У березні цей центр відкрили голова МВС Арсен Аваков і президент Володимир Зеленський.

До травня система працювала в "режимі попередження" - тобто тестувалася. Але з 1 травня обіцяють вже штрафувати в автоматичному режимі. Тобто, повинні були запрацювати і штрафні бали.

Якщо ж законопроект Неклюдова підпише президент, то цього послаблення не буде. І штрафувати почнуть вже з першого дня. Під це і скасовували штрафні бали, які ніколи не працювали.

Законопроект був рекомендований комітетом з правоохоронної діяльності, яким керує близький до Арсена Авакова нардеп від "Слуги народу" Денис Монастирський. Тобто МВС хоче максимально швидко змусити українців платити в автоматичному режимі.

Як будуть штрафувати в онлайн-режимі

Всього в Києві на даний момент встановлено 20 відеокамер для автофіксації ПДР:

Система відеофіксації на дорогах буде працювати за такою схемою:

Розміри штрафів, які може зафіксувати камера, на сьогодні такі:

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
20:00Малюка вбили: 19-річна мати зателефонувала в швидку та сказала, що син розбився після падіння з пеленального столика
19:13Під Дніпром загинула жінка після жорстокого побиття цивільним чоловіком
22:12На Дніпропетровщині загинула жінка після жорстокого побиття цивільним чоловіком
21:59На Одещині чоловік заколов ножем товариша
12:55Делікатес на кожен день: розкіш доступна кожному

Актуальні статті

Більше публікацій
Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео
Озеро Синє. Бюджет на дрони - болото під інвестора вейкпарка
Остання державна: Росія знищила Трипільську ТЕС. Наслідки будуть для всієї країни
Хто важливіший для України – спортсмен чи нардеп? 8 аргументів, чому цвіту нації потрібна бронь від мобілізації
Пожежа на Осокорківських озерах знищила близько трьох гектарів екопарку: кому це вигідно? (відео)