Індія готує позов проти королеви Єлизавети II з вимогою повернути діамант "Кохінор"

09-11-15 13:49
ТАСС

Ділова еліта Індії має намір домогтися від Великобританії повернення одного з найзнаменитіших діамантів світу - "Кохінор". Як повідомила газета Таймс оф Індія, ініціативна група готує позов проти британської королеви Єлизавети II напередодні візиту прем'єр-міністра Індії до Лондону 12-15 листопада.

"Представники індійського бізнесу та широкої громадськості мають намір повернути національне надбання - всесвітньо відомий діамант" Кохінор ", - заявив журналістам представник ініціативної групи відомий підприємець Давид де Соуза, який очолює велику туристичну компанію.

За його словами, це лише один з безлічі цінних артефактів, вивезених британцями за межі Індії "за сумнівних обставин". "Колонізатори не тільки грабували наш народ, але й знищували його морально, створюючи жорстокий соціум. Наслідки ви можете спостерігати в нашій країні досі - це і масова бідність, і відсутність освіти, та інші численні свідоцтва (колишньої) громадської дискримінації ", - додав бізнесмен.

Давид де Соуза повідомив, що бере участь у "фінансуванні майбутнього судового процесу" і вже "залучив британських юристів до роботи над позовом", який, як очікується, подадуть до вищих судових інстанцій "найближчим часом".

"Кохінор" вважається одним з найвідоміших і найбільш древніх алмазів у світі. За переказами, він був знайдений п'ять тисяч років тому на території Південної Індії в легендарних копальнях Голконди. Першим власником каменю став син бога Сонця міфічний витязь Карна з індійського епосу "Махабхарата". Достовірно відомо, що до 1304 року алмаз належав династії індійських раджів князівства Мальва. Він опинився в скарбниці Делі в результаті завойовницьких воєн Алаад-Діна Хильджи.

У 1526 році Індія впала під натиском армії султана Бабура. Дружина вбитого правителя викупила у переможця життя своєї родини скарбами, серед яких був той самий розкішний камінь. "Кохінор" прикрасив тюрбан сина Бабура, Хумаюна, який став засновником династії Великих Моголів.

Надалі коштовність прикрасила золотий Павиний трон.

У 1739 році під час правління шаха Мухаммеда в Індію вторгся перський полководець Надир Шах. Діставши як трофей Павиний трон, він не виявив алмаз і кинувся шукати дорогоцінний камінь, який шах заздалегідь витягнув і сховав у себе в тюрбані. Дізнавшись про це від придворних донощиків, хитрий завойовник під час бенкету запропонував Мухаммеду за звичаєм обмінятися тюрбанами, а переможений не посмів відмовитися.

Кажуть, саме Надир-шах дав ім'я алмазу, вигукнувши при вигляді його - "Кохінор" (перс. "Гора світла!").

За час існування камінь ще не раз змінював господарів, і, побувавши в Персії і Афганістані, знову повернувся до Індії, ставши власністю махараджі Пенджабу Ранджіта Сінгха і унікальною реліквією скарбниці Лахора, столиці незалежної сикхского держави.

Після раптової кончини сикхского правителя в лютому 1846 р британці, скориставшись відповідним моментом, окупували Лахор. Армія сикхів після серії битв була остаточно розгромлена в битві при Гуджараті.

У березні 1848 роки після перемоги англійців Даліп Сінгх, 11-річний син Ранджіта Сінгха і спадкоємець престолу, був офіційно позбавлений влади, а Пенджаб приєднаний до Британської імперії.

"Кохінор" та інші коштовності перейшли у володіння Ост-Індської компанії, яка піднесла їх в дар королеві Великобританії Вікторії 3 липня 1850 року.

Оскільки імператрицю бентежив жовтуватий відтінок і недостатній, на її вимогливий погляд, блиск дорогоцінного індійського каменю, в 1852 році він був вдруге огранен амстердамськими ювелірами. Після першої огранки, його вага становила 191 карат, а після другої "Гора світла" зменшилася до 108,9 карат, придбавши, правда, абсолютну чистоту і чудову сяйво.

Примітно, що вже тоді Вікторія вирішила убезпечитися від претензій колишніх власників каменю і узаконила володіння британської корони цим скарбом.

У 1854 році вона запросила в Лондон 15-річного Даліпа Сінгха, до якого всі ці роки були приставлені англійські наставники. На особистій зустрічі з Вікторією син могутнього махараджі, якому довелося прийняти християнство, проголосив передачу королеві каменю, відібранним у Індії за декілька років до цього.

"Для мене, мадам, як Вашого вірнопідданого, є найбільшим задоволенням отримати можливість особисто передати "Кохінор "моєму володарю", - заявив добре вихований хлопчик.

З тих пір Великобританія вважає себе повноправною власницею скарбів індійської землі, з чим, втім, всі ці роки не можуть змиритися самі індійці. Вимоги повернути "Кохінор" на батьківщину раніше звучали неодноразово, проте вперше вони будуть оформлені в судовий позов, який готується спеціально до першого офіційного візиту прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді, який запланований в середині листопада.

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
20:00Малюка вбили: 19-річна мати зателефонувала в швидку та сказала, що син розбився після падіння з пеленального столика
19:13Під Дніпром загинула жінка після жорстокого побиття цивільним чоловіком
22:12На Дніпропетровщині загинула жінка після жорстокого побиття цивільним чоловіком
21:59На Одещині чоловік заколов ножем товариша
12:55Делікатес на кожен день: розкіш доступна кожному

Актуальні статті

Більше публікацій
Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео
Озеро Синє. Бюджет на дрони - болото під інвестора вейкпарка
Остання державна: Росія знищила Трипільську ТЕС. Наслідки будуть для всієї країни
Хто важливіший для України – спортсмен чи нардеп? 8 аргументів, чому цвіту нації потрібна бронь від мобілізації
Пожежа на Осокорківських озерах знищила близько трьох гектарів екопарку: кому це вигідно? (відео)