Шахраї все частіше крадуть гроші з банківських карт: експерти розповіли, як захистити свій фінансовий номер і не втратити все

Шахрайства з sim-картками набирають обертів. Бандити роблять дублікат «сімки» фінансового номеру та отримують доступ до банківських рахунків. Як не стати жертвою злодіїв, розповіли експерти MTB BANK.

Що таке фінансовий номер?

Це номер мобільного телефону (смартфону), що прив'язаний до банківського рахунку або відразу до декількох рахунків. Саме на цей номер ви отримуєте виписки по балансу ваших карток, на нього завантажуєте мобільні додатки банку. Якщо шахрай якимось чином дістав ваш фінансовий номер, він спробує управляти вашими рахунками на свою користь.

Хто в зоні ризику?

Абоненти, які купують пакети від мобільних операторів зв’язку без прив’язки до персональних даних користувача пакету (паспорт), тобто припейд-клієнти, не ідентифікуються в базі мобільного оператора. Це створює передумову маніпуляцій з sim-картою. Простіше кажучи, її легко «красти».

Як шахраї це роблять?

Дзвонять вам, доки ви не відповісте, або не передзвоните. Таким чином вони фіксують свій номер в історії ваших контактів. Як тільки це трапилось, шахрай йде до вашого мобільного оператора та розповідає йому про те, що картка загубилася/зіпсувалася. Оператор просить назвати три номери, з якими ви розмовляли чи на які ви телефонували – і перевипускає карту. Все. З цієї хвилини ваш банківський рахунок під його контролем.

Тим більше, що пароль для входу в системи онлайн-банкінгу нескладно підібрати – люди чомусь діють у виборі паролів легковажно.

Коли починає лунати «SOS»?

Ви побачили, що ваш телефон не працює? Зникла «мережа»? Краще за все зв’язатися з банком і заблокувати картки. Краще перестрахуватися, ніж втратити все.

Також корисно змінити номер і вже потім розблокувати карту і обліковий запис. Але після цього потрібно буде звернутися до банку і змінити фінансовий номер в системі банку.

Як забезпечити собі спокій і зберегти гроші?

Заведіть окрему SIM-карту, виключно для фінансового номера. Ніде і ніколи її не «світіть».

Перейдіть на контракт з мобільним оператором (дублікат сімки зробити буде практично неможливо)

Ваша припейд-SIM вам надзвичайно дорога? Запам’ятайте декілька залізних правил:

Невідомий номер – небезпечно! Не відповідайте і не передзвонюйте! Якщо ви будете дійсно потрібні – вам надішлють повідомлення у месенджер, sms або на електронну пошту.

Не «світіть» свій фінансовий номер в інтернеті.

Встановіть заборону на заміну SIM-карти через оператора зв'язку.

Підійдіть з паспортом і кодом ІПН в будь-яке відділення оператора і зареєструйте свій номер – тепер замінити SIM-карту можна буде тільки у відділенні.

І, звісно, нікому не давайте паролі та реквізити карти.

Пам’ятайте: робітник банку ніколи не буде питати вас про CVV-код, що розташований на обороті платіжної картки. В будь-якої сумнівної ситуації миттєво дзвоніть у банк по телефону, вказаному на вашій карті.

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
20:00Малюка вбили: 19-річна мати зателефонувала в швидку та сказала, що син розбився після падіння з пеленального столика
19:13Під Дніпром загинула жінка після жорстокого побиття цивільним чоловіком
22:12На Дніпропетровщині загинула жінка після жорстокого побиття цивільним чоловіком
21:59На Одещині чоловік заколов ножем товариша
12:55Делікатес на кожен день: розкіш доступна кожному

Актуальні статті

Більше публікацій
Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео
Озеро Синє. Бюджет на дрони - болото під інвестора вейкпарка
Остання державна: Росія знищила Трипільську ТЕС. Наслідки будуть для всієї країни
Хто важливіший для України – спортсмен чи нардеп? 8 аргументів, чому цвіту нації потрібна бронь від мобілізації
Пожежа на Осокорківських озерах знищила близько трьох гектарів екопарку: кому це вигідно? (відео)