США звинуватили Іран у зухвалій атаці на танкери: ціна на нафту поповзла вгору

14-06-19 11:37
Обозреватель

Біля узбережжя Об'єднаних Арабських Еміратів 13 червня внаслідок обстрілу загорілися два танкери з нафтою, що йшли із Саудівської Аравії до Сінгапуру.

У нападі на судна держсекретар США Майк Помпео звинуватив Іран, пише "Російська служба ВВС". Він доручив послу США в ООН підняти відповідне питання на Раді Безпеки.

"Ця оцінка заснована на розвідданих, використаній зброї, рівні кваліфікації, що необхідна для виконання операції, на недавніх аналогічних іранських нападах на морські судна й на тому факті, що немає чинних у цьому регіоні угруповань, що володіють такими ресурсами і здатні проводити операції з настільки високим ступенем складності", – сказав Помпео.

При цьому високопоставлений іранський чиновник повідомив ВВС, що "Іран не має стосунку до цього інциденту".

"Хтось намагається дестабілізувати відносини Ірану з міжнародним співтовариством", – припустив він. Тим часом ціни на нафту після цієї події підскочили на 4%.

Пізніше глава МЗС Ісламської Республіки Мохаммад Джавад Заріф заявив, що Іран відкидає будь-які звинувачення США про причетність Тегерану до нападів на танкери в затоці Оману.

Що трапилося

НП відбулася в затоці Омана вранці 13 червня. Два нафтові танкери, які йшли під прапорами Маршаллових островів і Панами, подали сигнал лиха. Керівництво суден заявило про пошкодження через "передбачуваний напад".

На борту, за попередньою інформацією, були громадяни Грузії, Росії та Філіппін. "Корпус був пошкоджений над ватерлінією по правому борту", – йдеться в повідомленні компанії.

"Надійшла інформація про те, що в акваторії Ормузської протоки (куди входить Оманська затока. – Ред.) було скоєно напад на два судна, які перевозили зокрема і японські вантажі", – інформував міністр економіки, торгівлі та промисловості Японії Хіросіге Секо

За попередньою інформацією, судна обстріляли торпедами, після чого відбулися вибухи і пожежі

ВМС Ірану евакуювали з танкерів усіх членів екіпажу (21 особу із "Кокука Карейджес" та 23 із "Фронт Альтаїр").

"Усі 23 людини, які були на борту, перебувають у безпеці. Їх переправили на інше судно в цьому районі", – заявили в компанії другого танкера

Що відомо про судна

Одне судно "Фронт Альтаїр" належить норвезькій компанії Frontline (після обстрілу воно затонуло), друге – "Кокука Карейджес" – управляється компанією BSM Ship Management.

Останній танкер плив у Сінгапур із вантажем метанолу, а "Фронт Альтаїр" перевозив 75 тисяч тонн нафти

Попередні напади

12 травня цього року було скоєно напад на чотири нафтові танкери з ОАЕ, Саудівської Аравії і Норвегії.

Це трапилося біля берегів ОАЕ. Згідно із заявою представника Еміратів у Раді Безпеки ООН, за нападами стоїть неназвана "державна структура".

Згідно з доповіддю, напад 12 травня було добре спланованою і скоординованою операцією. При цьому Емірати не уточнили, хто саме, на їхню думку, був організатором.

США звинувачують у цих нападах Іран, але Тегеран заперечує свою причетність і закликає провести міжнародне розслідування інциденту.

Крім того, напад трапився в територіальних водах ОАЕ, на схід від емірату Фуджейра – біля стратегічно важливої Ормузської протоки. ОАЕ назвали цей інцидент саботажем.

Стежте за оновленнями на сторінці ведучого «Надзвичайних новин» Костянтина Стогнія в Facebook

Стрічка новин

Всі новини
20:00Малюка вбили: 19-річна мати зателефонувала в швидку та сказала, що син розбився після падіння з пеленального столика
19:13Під Дніпром загинула жінка після жорстокого побиття цивільним чоловіком
22:12На Дніпропетровщині загинула жінка після жорстокого побиття цивільним чоловіком
21:59На Одещині чоловік заколов ножем товариша
12:55Делікатес на кожен день: розкіш доступна кожному

Актуальні статті

Більше публікацій
Нацгвардієць Артемій Рябчук, який розстріляв на "Південмаші" 5 колег, отримав довічне: подробиці і відео
Озеро Синє. Бюджет на дрони - болото під інвестора вейкпарка
Остання державна: Росія знищила Трипільську ТЕС. Наслідки будуть для всієї країни
Хто важливіший для України – спортсмен чи нардеп? 8 аргументів, чому цвіту нації потрібна бронь від мобілізації
Пожежа на Осокорківських озерах знищила близько трьох гектарів екопарку: кому це вигідно? (відео)