​40 днів без м’яса у Запоріжжі: кому заважають продавці на ринках?

У Запоріжжі пройшли м'ясні бунти. По всьому місту заборонили продавати свинину, але невдоволені продавці з ринків вийшли на протести проти свавілля чиновників: карантин торкнувся тільки їх, а в магазинах м'ясо продавали повним ходом.

​40 днів без м’яса у Запоріжжі: кому заважають продавці на ринках?

Продавці, які працюють на ринку, обурені: податки сплачують, необхідні документи в наявності, але працювати не можуть: після того, як на одному з подвір'їв знайшли заражену африканською чумою свиню, в місті оголосили карантин. Тварину знищили, але тепер горе – всім.

«Немає виходу. Який вихід? В нас іншої роботи немає», - пояснюють продавці.

Люди обурені. Кажуть: карантин чомусь оголосили тільки для ринків. Але чому всі магазини та супермаркети продають свинину далі? Підозрюють – комусь це вигідно.

В одному з магазинів, який знаходиться за 10 метрів від ринка, дійсно продають свинину.

«Воно заборонене. В радіусі трьох кілометрів. На якій підставі вони торгують?», - каже Сергій, який обурюється вибірковим дозволом на продаж.

Дехто просто не вірить у карантин. Люди вбачають у цьому чиюсь вигоду. Продавцям з ринку не дозволяють навіть перевірити їхній товар. Лабораторії відмовляються це робити. Ветлабораторія на ринку просто перед журналістами «Надзвичайних новин» зачинила двері: «Нікого немає з лікарів! Лікарі там – на м'ясному». Хоча ї там їх не виявилось.

Обурені такою поведінкою люди вирішили перекрити дорогу, вимагаючи приїзду чиновників, які зачинили ринки. Місце, де відбувався протест, це територія вокзалу. Зазвичай тут дуже жвавий рух. За півгодини до початку поліція сама перекрила рух транспорту. У водіїв здавали нерви, один із них навіть схопив монтировку і пішов просто на натовп. Поліція втрутилась вчасно, тому до бійки не дійшло.

Фактично заручниками ситуації стали два трамваї. Розлючені люди, яким треба було їхати на роботу, лаялись на протестувальників.

Коли ж до протестувальників приїхали чиновники, то на запитання про те, чому карантин є вибірковим, відповіли «класично»: мовляв, до магазинів ще руки не дійшли.

«Всі магазини будуть перевірятися на предмет надходження м'яса. Це буде однозначно охоплено, планово», - заявила заступник керівника управління Держспоживслужби Вікторія Проскура.

Людей така відповідь не задовольнила, і вони пригрозили щоденними протестами. Ймовірно, ці погрози подіяли, бо карантин зняли. Оскільки вже на наступний день продаж свинини на ринках дозволили, то дуже схоже на те, що продавці на ринках комусь дуже заважають.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення