Або українська, або штраф і тюрма: новий мовний закон налякав людей

 ICTV

19 січня в Верховній Раді був зареєстрований законопроект, який зобов’язує використовувати українську мову в усіх сферах державного і суспільного життя і в ЗМІ.

Або українська, або штраф і тюрма: новий мовний закон налякав людей

Що трапилося?

Українська мова повинна стати обов’язковою для всіх органів держвлади, і місцевого самоврядування. Це стосується проведення засідань, оформлення документів, звернень громадян. Також українську мову прагнуть зробити обов’язковою в дошкільних, шкільних, позашкільних і вищих навчальних закладах.

Торкнувся законопроект і культурного життя українців. Так, всі культурно-масові вистави на сценах країни повинні вестися виключно державною мовою.

Фільми в Україні зніматимуть тільки українською мовою, а окремі репліки на інших мовах повинні обов’язково супроводжуватися субтитрами українською мовою.

Українську пропонують зробити обов’язковою для всіх ЗМІ. Передачі на інших мовах повинні дублюватися. Телеканали будуть зобов’язані забезпечити синхронний переклад на українську мову, якщо хтось із учасників програми говорить іншою мовою.

Електронні ЗМІ хочуть зобов’язати мати сторінку українською мовою, яка повинна завантажуватися користувачеві за замовчуванням.

Що буде, якщо ігнорувати?

За невиконання пунктів законопроекту передбачається штраф від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3,4 тис. – 6,8 тис. грн), якщо йде мова про роботу офіційних органів і бюджетних організацій.

Від 200 до 300 (3,4 тис.-5,1 тис. грн) мінімумів в сфері освіти, науки і культури.

Від 400 до 500 неоподатковуваних мінімумів (6,8 тис.-8,5 тис. Грн) для ЗМІ.

За спроби “впровадження в Україні офіційної багатомовності” може загрожувати кримінальна відповідальність і прирівнюється до спроб повалення державного ладу (ст. 109 КК України).

Публічна неповага до мови прирівнюється до наруги над державною символікою України (ст. 338 КК України).

І як на це реагують?

Законопроект став однією з топ-тем соціальних мереж. Так, на сторінці в Facebook депутат, голова комітету Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький пояснив спірні моменти.

"Вони стосуються регулювання медіа, культури, книговидання, використання комп’ютерних програм. Є повне розуміння підходів до використання державної мови державними службовцями, органами", – зауважив Княжицький.

Але деяких користувачів мереж обурили окремі пункти законопроекту.

"Створення перешкод і обмежень у користуванні українською мовою, навмисне спотворення української мови в офіційних документах і текстах, застосування української мови з порушенням стандартів української мови загрожує відповідальність, встановлена Законом".

"Назви географічних об’єктів України не перекладаються іншими мовами, а передаються в тому числі в офіційних документах, засобах масової інформації, картографічних, довідкових, енциклопедичних, навчальних та інших виданнях за допомогою букв алфавіту іншої мови згідно звучанню української мови".

"Порушення вимог Закону України “Про державну мову” щодо застосування державної мови друкованими засобами масової інформації – тягне за собою накладення штрафу на посадових осіб від чотирьохсот до п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення