​Афера на 7 мільйонів гривень: чоловік ледь не застрелився за борги «ПриватБанку» (видео)

Киянин Віталій Яхновський винен «ПриватБанку» майже сім мільйонів гривень за чужий кредит. Хтось невідомий вирішив зробити чоловіка поручителем під купівлю квартири у столиці. І дарма, що в суді чоловік довів, що підпис під документом підроблений.

​Афера на 7 мільйонів гривень: чоловік ледь не застрелився за борги «ПриватБанку» (видео)

Коли чоловік дізнався про захмарну суму – відсотки по кредиту, який не сплачувався 9 років – ледь не покінчив життя самогубством. Журналістам «Назвичайних новин» вдалося розшукати аферистку. Про те, як прийшла з паспортними даними чужої людини за кредитом, розповідає не соромлячись.

«Були думки взяти пістолет та й… вже з усіма родичами попрощався»

На 51-му році життя у Віталія Яхновського з’явилися нові нездорові звички. Тричі на день він вимірює тиск і запиває цей ритуал пігулками. Просто тому, що вирішив поки не кінчати життя самогубством.

«В перші дні повністю опустились руки, навіть були думки взяти пістолет та й… вже з усіма родичами попрощався. Потім все-таки набрався сили», - згадує Віталій.

Він розповідає, що в кінці липня хотів зняти з заробітної картки зарплату, але картка була заблокована. Вже в банку Віталій дізнався, що картка арештована. А разом із нею – все майно. Бо тепер він винен фінансовій установі 6 мільйонів 770 тисяч гривень.

«Я взагалі подумав, що дальші мені жити нема чого. Тут же мені одразу виконавець показує, що в мене арештували квартиру, арештували все. І я так зрозумів, що навіть через два дні вже можуть продати її», - розповідає жертва афери.

Хто і як підробив поручительство

Ще у 2007 році Яхновський дивним чином став поручителем у кредитному договорі. Тоді така собі Оксана Бублик взяла у банку 66 тисяч 600 євро на купівлю квартири. З цією жінкою він навіть знайомий не був. Так само, як із другим поручителем – Оксаною Чубко.

Після першого тривожного дзвінка 2009 року чоловік звернувся до суду і довів свою правоту. Тоді договір поруки визнали недійсним.

«Підставою для визнання договору поруки недійсним був висновок почеркознавчої експертизи. Спеціаліст почеркознавчої експертизи прийшов до висновку, що підпис на договорі поруки виконаний від імені Яхновського, але не ним», - розповідає адвокат Микола Конопат.

Тоді «ПриватБанк» свою провину визнав, апеляцію не подавав і навіть відшкодував Яхновському усі судові витрати. Для закріплення результату Віталій з адвокатом звернулися до міліції. Щоправда, відповіді не дочекалися, а сьогодні тут – просто уникають говорити про долю тодішнього, вочевидь, примарного розслідування.

«Якби після рішення суду в 2009 році 18 червня правоохоронці зреагували адекватно, виконали всі процесуальні дії КПК та норми права кримінального кодексу за нашою заявою про порушення, сьогоднішнього кричащого випадку не було б», - певен адвокат Микола Конопат.

Кричущим він називає те, що банк згадав його за вісім років. Хтось дбайливо піднімає вже скасований договір поруки, заново його роздруковує, і знову розписується за Яхновського. А потім – іде з цим папірцем до суду.

Суддя мала б звернути увагу на кричущий факт – від імені банку ніхто не підписав договір поруки. Договір поруки від імені банку не був посвідчений печаткою. Суддя виносить заочне рішення, яким зобов’язує солідарно стягнути 6 мільйонів 677 тисяч гривень.

Суддя Святошинського суду Надія Лопатюк, яка задовольняє усі бажання банку, тепер уже на пенсії. Не знайти і ще однієї ключової особи, яка поставила свій підпис під першим договором-фальшивкою. Директор відділення «Приват-банку», яке до того ж називається VIP-центром, тут більше не працює. То ж запитати її про те, чому для укладення договору не знадобився сам поручитель, не вийде.

У прес-службі банку також не вважають за потрібне відповідати ані на журналістські запити, ані на телефонні дзвінки.

Журналісти розшукали справжніх боржників. Ними виявилися сестри-двійнята

Постраждалий від афери пригадує: така собі Оксана Бублик працювала в тій самій офісній будівлі, що й він. Бухгалтером на іншій фірмі.

«В офісі теж працювали дівчата, і вони з ними дружили, приходили на каву. І могли з кабінету поцупити паспортні дані», - не виключає Віталій Яхновський.

Олена Бублик родом із Чернігівщини, але прописана в Києві. Сусіди розповідають, що квартира ця весь час здається. Відтак, хто є її власником насправді – достеменно не знають. Як і саму Олену Бублик. Тож журналісти поїхали в гості до другого поручителя.

Виявилось, що Оксана Чубко в квартирі з’являється рідко, там постійно проживає її дочка. Поспілкуватись так само не вдається. Мешканці будинку пояснюють: сім’я ні з ким не розмовляє і нікому не відчиняє, бо бояться втратити квартиру через борги за комунальні платежі.

Наступний пункт призначення – Малі Дівичі на Чернігівщині. Згідно паспортних даних і боржник Бублик, і поручитель Чубко – родом з одного села. Більш того – народилися жіночки в один рік. І в один день. У селі підказують – батьків як першої, так і другої слід шукати за однією адресою. Бо насправді вони – рідні сестри-двійнята.

Олена Бублик не переймається кредитом

Невловима ані банком, ані правоохоронцями боржник Олена Бублик власною персоною з’являється, як є, перед очі журналістам. І одразу займає оборонну позицію.

«Ми зараз судимося, і я ні копійки не збираюся платити. Поки не дійду до суми, яку я брала і яку сплатила, - каже Олена і додає, що їй байдуже, що банк нараховує відсотки. – Хай нараховує, скільки хоче!».

Бублик дає зрозуміти – платити займані гроші банку вона не збирається в принципі. А проблеми Яхновського її не надто хвилюють. Про те, як прийшла з його паспортними даними за кредитом, розповідає, не соромлячись.

«А хлопці тоді казали: піди підпиши, я пішла і підписала і все. Я не знаю, хто», - заявляє Бублик.

Для купівлі однокімнатної квартири у Києві жінці знадобилося 66 тисяч 600 євро. Утім, продавати придбане житло, аби розрахуватися з величезними боргами, вона не планує. Більш того, нахабно заявляє: у вересні вона святкуватиме новосілля.

Між Оленою і журналістом відбувається наступний діалог:

«А чого ви не продаєте квартиру? – А чого я маю? Я зараз нічого не продам, бо в мене нічого немає, крім цієї квартири. Я у вересні переїжджаю туди, з дитиною малою. У мене год і 5 місяців дитині. – Тобто ви зараз прописали там дитину малу, щоб не можна було продати ту квартиру? – Угу».

А от Віталій Яхновський не має малолітньої дитини. Тому вже зібрав валізу. Він щодня очікує поганих новин. Бо банк готовий продати його житло, адже документи вже полетіли до виконавчої служби. Утім, і на цьому фінансисти не спиняться, впевнений чоловік. Аби погасити чужий борг, знадобиться щонайменш 10 таких однокімнатних квартир на Борщагівці.

«Буду боротись. Хочу довести, що я не винен. І хочу всіх людей попередити – від такої ситуації, в котру я потрапив, ніхто не застрахований. Я не можу зрозуміти, чому так стається в нашій державі. Що на просту людину можуть 6 мільйонів повісити», - резюмує Віталій Яхновський, який шукає справедливість.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення