Алмати після погромів: мітингувальники захопили акімат, на вулицях купа спалених авто (відео)

Вночі президент країни прийняв відставку уряду. У деяких містах проблеми з Інтернетом, у соціальних мережах блокують опозиційні спільноти. Не дивлячись на це, сьогодні зранку протести поновилися з новою силою. На деяких відео силовики разом зі своїм народом. Наразі мітингувальники увірвалися до акімату Алмати.

Алмати після погромів: мітингувальники захопили акімат, на вулицях купа спалених авто (відео)

Протести у Казахстані тривають з 2 січня. Люди вийшли на вулиці міст через підвищення цін на газ до 120 тенге за літр - $0,27 (було 50-60 тенге, це близько $0,13). Бунтують як регіони, так і міста-мільйонники.

Сьогодні після 10:00 в Алмати почався штурм акімату (регіональний орган виконавчої влади в Казахстані, - Ред.). Близько 10 тисяч протестувальників прийшли на площу Республіки, озброївшись гумовими кийками. Силовики оборонялися світлошумовими гранатами. Людям таки вдалось прорватися до акімату, у будівлі вибиті шибки та двері.

Як виглядало місто за кілька годин до захоплення акімату

Мітинги в Алмати та інших містах після погромів поновилися сьогодні близько сьомої ранку. На деяких відео силовики разом із народом.

Вранці в Алмати протестувальники намагались прорвати сили Нацгвардії, силовики застосовували світлошумові гранати та сльозогінний газ. Проте надходять і неоднозначні відео. На цьому відео кілька силовиків не те, що не затримують протестувальників, вони разом із ними.

Причина протестів та обіцянки влади

Протести розпочалися у місті Жанаозені Мангістауської області. Зрештою учора уряд пообіцяв знизити ціни на скраплений газ до 50 тенге за літр для області, проте люди не розійшлися. Громадяни вимагають відставки президента і всього уряду, вони обурені корупцією у владі.

Сьогодні вночі президент країни Касим-Жомарт Токаєв підписав указ про відставку уряду. Також він доручив ввести на пів року держрегулювання цін на газ та на деякі товари і запропонував ввести 180-денний мораторій на підвищення комунальних тарифів.

Загальнодержавні протести, схожі на революцію: що сталось 4 січня та сьогодні вночі

Протести проходять у Жанаозені, Курику, Акшукурі, Актюбінську та інших населених пунктах. В Актау вахтовики навіть прийшли пішки з родовища Каламкас. Учора ввечері туди прибули військові та спецназ.У багатьох містах, у тому числі в Алмати та Нур-Султані, відучора відключено інтернет та заблоковано всі популярні месенджери.

Вночі були масштабні погроми в Алмати і Таразі, спалені поліцейські авто. В останньому постраждала будівля акімата. А от в Актобі поліцейські відмовилися затримувати протестувальників.

В Алмати, Алматинській та Мангістауській областях введено режим надзвичайного стану до півночі 19 січня, на цей період також введено комендантську годину з 23.00 до 7.00.

Найгарячіше було в Алмати

Надзвичайний стан, який ввели в Алмати, врегулювати ситуацію не допоміг. Близько сьомої ранку люди знову вийшли на вулиці. За останніми даними, мітингувальники увірвалися до акімату.

В Алмати уночі сталась гостра фаза зіткнень між протестувальниками й поліцейськими. Центр міста був затягнутий димом від світлошумових гранат. Відомо, що в місті загорілися кілька поліцейських машин, одна з них підірвалася.

Поліцейські машини намагалися зупинити натовп, практично в'їхавши у людей, але протестувальники закидали димовими шашками поліцейських у відповідь.

На цьому відео мітингувальники в Алмати спершу розгойдують поліцейський фургон, потім машина вже у вогні.

У соцмережах поширюють відео, як казахи проганяли військову техніку із центру Алмати.

Силовики застосували сльозогінний газ, а по натовпу відкривали вогонь гумовими кулями.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення