​Автоафера: поліція покарала замість аферистів добросовісного покупця (відео)

В Україні новий вид шахрайства: законно куплену машину, проконтрольовану інспекторами реєстраційної служби і нотаріусами, конфіскують. Причому, саме поліція, яка її перед продажем і перевіряла. Власник у розпачі, адже втратив і транспорт, і гроші.

​Автоафера: поліція покарала замість аферистів добросовісного покупця (відео)

Події розгортаються на одному з найпопулярніших і найвідоміших авторинків в Україні – Чапаєвка. Тут Костянтин Божок продав машину. У нього приваблива пропозиція – докласти гроші і обміняти свою автівку на нову. Поруч – реєстраційний відділ МВС, який ще за старим зразком іменують МРЕВ. Машину перевіряють, і все – чисто.

З авторинку чоловік їде вже на новій машині. Аби остаточно впевнитися, що з паперами та в електронній базі все гаразд, наступного дня покупець іде до нотаріуса. І знову відповідь ствердна: оформлення і машина – правильні.

За півроку на порозі власника авто з’явилася поліція

«Я вийшов. Вони запитали: ви хазяїн автівки? Я кажу: так. Показав їм техпаспорт. Вони кажуть: ну, може хтось над вами так пожартував», - згадує Костянтин.

Правоохоронці пояснили, що машину везуть на штрафмайданчик. Мовляв, авто у базі МВС значиться, як викрадене. Костянтин біжить до нотаріуса, але той знову підтверджує: він – єдиний власник машини. Але за тиждень ситуація змінюється вже докорінно. Півроку тому куплене авто виявляється заставним майном одного з українських банків.

МРЕВ у долі, чи просто інспектори недбало працюють?

Як могла скластися така ситуація? Адже саме інспектори МРЕВ, що на авторинку, у момент купівлі машини казали: автівка не в угоні, не у кредиті та не у лізингу. Як і коли стаються такі метаморфози?

У відділі реєстрації кажуть, що винен банк. Якщо точніше – нечесні співробітники фінансової установи. Начебто, вони вчасно не внесли автомобіль у заставу. Підробили документи і продали машину.

У банку – тиша. А вже інший нотаріус, вивчаючі документи, шокує новими подробицями неймовірної афери. З’ясовується, що попередній власник машини за три дні до її продажу взяв під неї кредит. Сума займу – 400 тисяч гривень.

Приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Наталя Козаєва пояснює, що якби хтось перевіряв цю інформацію в реєстрі, то договір купівлі-продажу не був би складений, і людина б не постраждала.

Є ще одна важлива річ, на котру не звернули увагу ані інспектори МВС, ані майбутній покупець.

«Коли автомобіль продавався, у свідоцтві на реєстрацію транспортного засобу не було позначки «за кредитом». І я думаю, що співробітники, які складали договір в цьому центрі МВС, швидше за все, не стали перевіряти цю інформацію, оскільки немає позначки у свідоцтві. Але відсутність позначки не говорить про те, що немає цього обтяження», - підкреслює Наталя Козаєва.

Хто зав’язаний у шахрайській схемі

Фахівці-юристи кажуть, що попереду – суди. І, скоріше за все, саме з банком, бо вони вчасно не зняли обтяження з машини. «Тобто тут факт. Це зловмисники, обґрунтовано», - резюмує нотаріус.

Однак правники впевнені – банківські зловмисники діють не самостійно. Тут ціла шахрайська схема, де задіяно багато відомств. Із документів видно, що банк по авто звертається до Національної поліції, яка надоперативно, просто за два дні, порушує кримінал та ставить машину в угон.

«Швидкість дій говорить виключно про те, що поліція певним чином зацікавлена з боку банківської установи. Якщо було б навпаки, цього б не відбувалося, і вона просто виконала і той обов’язок, який і так на неї був покладений законодавством», - каже адвокат Ростислав Кравець.

Власник відібраного авто у розпачі. І навіть до суду жертві автоафери тепер іти ні з чим, адже такі процеси коштують чимало. До кого апелювати ще – чоловік не уявляє. На прихильність сліпої української Феміди не сподівається, адже правоохоронці вже покарали його замість аферистів.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення