"Азов" став приватною армією Авакова". Проти кого виступить глава МВС

 Вести.UA

Батальйон, який входить до складу Нацгвардії, активно бере участь у конфліктах по всій території країни

"Азов" став приватною армією Авакова". Проти кого виступить глава МВС

Несподівану активність став проявляти Громадянський корпус «Азов», політичним куратором якого називають нібито главу МВС Арсена Авакова. У вихідні «Азов» заблокував будмайданчик в Києві, а напередодні засвітився в акції протесту медиків під Міністерством охорони здоров'я. Самі азовці запевняють, що готові до більшого, ніж просто мітинги; і експерти підтверджують: вони починають качати ситуацію перед достроковими виборами в Раду.

Бізнес на конфліктах по всій країні

За даними журналістів кістяк «Азова» — колишні бійці «Правого сектора». Половина пішла з Дмитром Ярошем в його новий проект, а друга половина — в «Азов». Власне, поділ на військових і «цивільних» сталося близько року тому, коли до Києва повернулися перші ветерани. Поки одні проходили службу (під Маріуполем, зараз вивели на охорону блокпостів та бойове злагодження), другі вели «комерційну» діяльність.

Радикали на базах під Києвом готуються розгойдати Україну восени

«ГК «Азов» розділили на сектори: окремі каси — за кришування наркобізнесу, окремі — з «поліцейських» справ, окремі — по рейдерству», — розповів нардеп Сергій Каплін. Самі члени «Азова» на правах анонімності визнають: залишившись на вільних хлібах у міжвиборчий період, заробляють на корпоративних конфліктах.

«Основний вид заробітку — відстоювання чужих бізнес-інтересів за гроші: рейдерські захоплення підприємств, земельних ділянок. Остання гучна акція — з забудовниками. Такі конфлікти тривають тижнями, пацани непогано заробляють. Такса — 500-1000 грн на добу за чергування, — сказав нам один з бійців. — Кажуть, ставки підвищать — росте долар». Наймають колишні і нинішні політики, які прагнуть убезпечити свій бізнес, і рейдери, у т. ч. близькі до влади.

«Нещодавно їздили в Київську область, де наїжджали на ресторан. Виявилося, дуже серйозний конфлікт з місцевим чиновником, а тисяча гривень занадто мало за ризик», — уточнив співрозмовник. Таким чином, «Азов» остаточно став силовим інструментом, який підключають, коли неможливо вирішити питання в правовому полі.До речі, спортивні хлопці в футболках «Азова», наприклад, намагалися зірвати форум підприємців, які проводить по країні партія «Успішна країна», обговорюючи правки в Податковий кодекс. «Ці ж хлопці світилися в конфліктах за землю в південних областях. В регіонах зараз масовий переділ бізнесу і в багатьох конфліктах замішані радикали з «Азова», — каже політолог Руслан Бортник.

Щит міністра

Але основний потенціал «Азова» поки не розкритий. Співрозмовники журналістів вважають, що бійці знаходяться в сплячому режимі, поки не знадобляться політичному спонсору. «Це щит, який буде прикривати міністра Авакова. Зараз він контролює батальйон через підставних осіб. Він йому знадобиться на виборах, щоб захищати результати, тиснути на комісії, як це було на проміжних парламентських виборах. 20 титушек можуть «відвоювати» до 1,5% голосів по одній ділянці», — говорить Сергій Каплін.

"Якщо президент перетягне гайки". Підуть олігархи відкритою війною на Банкову

Парламентський радикал Ігор Мосійчук відзначає, що зв'язок взаємний, і «Азов» також впливає на Авакова. «Наприклад, азовець Троян став першим заступником голови Нацполиції, це свідчення тиску вулиці», — уточнив він. Схожу точку зору і демонструє нардеп Семен Семенченко (близький до Ігоря Коломойського ): «До виборів добробати і ветерани будуть вести себе ще більш активно. Їх роллю буде допомога громадським активістам, які будуть примушувати органи влади діяти за законом».

Самі азовці при цьому зв'язок з Аваковим у «Азові» категорично заперечують.

«Ми — один з підрозділів Нацгвардії. Як і вся Нацгвардія, знаходимося в розпорядженні міністра Авакова. Це все, чим ми зв'язані», — сказали журналістам в прес-службі «Азова».

«Не влада керує нами, а ми самі на них впливаємо. А в один з днів можемо об'єднатися і змести їх усіх», — запевняють рядові бійці.

Голос вулиць

Політологи переконані: головна мета «Азова» — розгойдування перед достроковими парламентськими виборами. «Вони підтримають той проект, на який вкаже Аваков. Фактично, це приватна армія, яка посилює адміністративні позиції Авакова і дозволяє йому триматися на плаву, незважаючи на загибельний рейтинг «Народного фронту», — пояснив експерт Руслан Бортник.

На його думку, це потужна зброя в руках Авакова: ті ж азовці можуть і самі захопити владу (наприклад, якщо очолять протестний рух фронтових бійців, а він дуже великий).

«Це будуть перші вибори в історії нашої країни, на які вирішальний вплив зробить вулиця. І зараз вулицю за допомогою «Азова» контролює Аваков, — уточнив його колега Вадим Карасьов. — Одночасно Аваков переслідує ще одну мету — формує запасний політичний майданчик натомість угасающему «Народному фронту». За його словами, поки що Аваков командний гравець і діє у зв'язці з Яценюком, Турчиновим та Парубієм. «Але якщо Яценюк не вибереться з рейтингового кризи, то Він піде в самостійне плавання», — вважає він.

Раніше повідомлялося про те, що на осінь до масштабних протестів готуються профспілки. "Пробні" акції протесту вже провели медики і шахтарі.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення