Банківські шахраї: як працює схема, і як не стати їхньої жертвою?

Вам ще не прийшло смс-повідомлення, що банківська картка – чи то пенсійна, чи то зарплатна, чи то будь-яка – заблокована? Тоді чекайте. А далі буде наступне: хочете розблокувати – зателефонуйте за певним номером. А далі – з вами ввічливо поговорить оператор, який поставить кілька зовсім простих і коротких запитань. І за якусь мить усі гроші зникнуть з рахунку.

Банківські шахраї: як працює схема, і як не стати їхньої жертвою?

Киянка Наталя Михайлівна останнім часом почала отримувати на мобільний телефон дивні повідомлення з проханням зателефонувати до банку. У повідомленні застерігали, що її картка заблокована.

«Номер був як мобілка чиясь приватна. Я до поліцейського звернулася. Він каже: не робіть жодних кроків», - розповіла жінка, яка отримала смс начебто від банку.

Вона ці повідомлення видаляла, а вони приходили знову і знову.

Зрештою Наталя прийшла до банку з'ясувати: хто їй пише. Працівники фінустанови пенсіонерку просто приголомшили – це працюють шахраї. Таких повідомлень щодня вони розсилають тисячі і щоразу пишуть одне і те ж саме. Нібито це «Ощадний банк, вашу карту заблоковано».

За номером аферистів, вказаним у повідомленні, зателефонували і журналісти.

«Служба безпеки Ощадбанку, мене звати Геннадій, чим можу допомогти», - чується на тому кінці слухавки.

Далі цей Геннадій випитує номер картки, потім – термін її дії, а далі – скількии грошей є на рахунку. Зрештою, ставить останнє і головне запитання: «Переверніть вашу карту на зворотній бік. На зворотному боці є додатковий номер вашого пластика, вкажіть останні три цифри».

Три цифри, які просить шахрай, це код безпеки. Знаючи його, а також номер картки, він може зняти з неї усі гроші. Тому цей код ніколи і нікому передавати не можна. Втім, Геннадій, відчувши можливість легкої наживи, вже не здається. На запитання про те, що написано не передавати ці три цифри нікому, каже: «Нам необхідно, ми – співробітники банку. Шановний клієнт, нам необхідно переконатися, що ви є справжнім власником даної карти, після чого я надам всю інформацію по вашій картці».

Після надання Геннадію вигаданих цифр, той обіцяє надіслати якесь повідомлення, після чого зв'язок раптово переривається.

В Ощадбанку, іменем якого прикриваються шахраї, кажуть: ця афера набула популярності минулої осені.

Для клієнтів у банкоматах навіть розробили спеціальну пам'ятку. Наголошують – працівник фінустанови може запитати лише прізвище, дату народження та секретне слово-пароль, за яким зрозуміють, що ви і є справжній власник картки. А от пройдисвіти, щоб випитати заповітні цифри, вдаються до усіляких хитрощів.

«CVV-код вони зашифровують як номер відділення, який вказаний ззаду. Дуже грамотно побудована розмова», - пояснив дії аферистів директор департаменту Ощадбанку Володимир Москаленко.

Служба безпеки банку зазвичай звертається поліції та мобільного оператора з проханням заблокувати номер, та зробити це не так просто.

«Вони нам відмовляють в цьому. Якщо від них приходить рішення суду, то тоді тільки вони блокують ці телефони. Не завжди правоохоронні органи можуть теж вжити заходи, якщо люди знаходяться на непідконтрольній Україні території, або перебувають в місцях позбавлення волі», - розповів директор департаменту Ощадбанку Володимир Москаленко.

Боротися із шахраями має Департамент кіберполіції. Журналісти намагалися дізнатися про успіхи у боротьбі з подібними схемами, але відповіді поки не отримали. Хоча сучасні спецзасоби дозволяють легко відстежити місцезнаходження будь-якого телефону і встановити особу, яка ним користувалась.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення