​Блокада у Баришівці: боротьба за місця у електричці може обернутися тюрмою (відео)

Блокада залізниці дісталася вже й Київщини. Зранку у середу, 12 квітня, усі поїзди в Харківському напрямку запізнилися майже на три години. А все через те, що мешканцям київських околиць, які щодня їздять на роботу до столиці, зменшили кількість вагонів в електричках. Чому людей примушують їздити у нелюдських умовах?

​Блокада у Баришівці: боротьба за місця у електричці може обернутися тюрмою (відео)

На цьому відео – не залізнична блокада на сході України. Це – Баришівка, всього за 70 кілометрів від Києва. Всі ці люди о шостій ранку прийшли на електричку, аби їхати до столиці на роботу, втім зрозуміли – всі не помістяться. Бо вагони вщент забиті. Віктор – один із тих, кому щодня доводиться штурмувати поїзд, аби потрапити на роботу. Каже: люди вже просто не витримали.

«Шість вагонів, і ми просто не влазили туди. І нам просто набридло. Ми згрупувалися, такі ж самі пасажири, як і ми, їхали, вийшли з вагонів. І ми заблокували дорогу в обидва напрямки», - розповів Віктор, який так само як і багато інших пасажирів не вліз у вагон електрички.

6 вагонів для ранкового часу пік – це дійсно знущання. Місцеві вважають, що їх має бути 10.

Тільки після того, як перекрили колії, залізничники звернули увагу на проблеми людей.

«В 9 годин ранку приїхав представник «Укрзалізниці», ми з ними поговорили. Вони нам дали обіцянку, що з 1 травня будуть пускати на нашу лінію по 8 вагонів», - сказав про результат переговорів Віктор.

Люди розблокували дорогу, а вже за кілька годин виявилося, що їх знову можуть надурити. Додаткових вагонів не буде, якщо Баришівська адміністрація за них не доплачуватиме. Адже саме місцева влада має компенсувати залізниці проїзд пільговиків.

«Ми думали, що сьогодні Баришівська адміністрація підпише аби якийсь договір з приводу компенсування. Але на скільки я розумію, як мені сказали, вони не пішли нам на поступки», - повідомила прес-секретар Південно-Західної залізниці Ганна Казимір.

Що електрички людям не вистачає – в Південно-Західній залізниці, кажуть, взагалі не знали. Судячи з проданих квитків, навіть 6 вагонів заповнені лише на 80 відсотків.

«Ось купили на електричку 24 платні квитки і 53 оформлені безкоштовні. 77 місць», - показує статистику прес-секретар і додає, що всього у вагонах по 100 сидячих місць.

Але ж квитки продають не тільки в касі. Люди кажуть: сумлінно купують їх на місці, в кондуктора. От тільки куди йдуть гроші? «Контролери для чого збирають гроші? Начальнику? І собі. А третя частина здається в касу», - обурюються пасажири.

Без електрички людям у Баришівці – ніяк. Бо єдина альтернатива – це маршрутки. Втім, вони значно дорожчі: 30 гривень за квиток проти 12-ти.

«Якщо це взяти за місяць, підбити, то це виходить більше тисячі гривень, якщо маршрутками їздити. Ми не заробляємо стільки грошей, щоб викидувати на поїздки на роботу», - пояснює Віктор.

Але залізничники невблаганні. Замість додаткових вагонів вони тепер розмірковують, чи вимагати від блокувальників гроші – за збитки, яких зазнали через перекритий шлях.

«Я знаю, що було затримано 12 поїздів, з них два «Інтерсіті», які стояли 2,5 години, майже 3. І електропоїзди», - розповіла прес-секретар Південно-Західної залізниці Ганна Казимір.

А після обіду у середу стало відомо: проти блокувальників ще й відкрили кримінальне провадження. Поліція має претензії до тих, хто почав блокування першим. З натовпу будуть вираховувати організаторів, яким світить від штрафу до трьох років в'язниці.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення