"Богдан моторс" ще багато років не повертатиме державному "Укрексімбанку" мільярд

 Наші гроші

​ПАТ «Богдан Моторс» у липні уклало з державним «Укрексімбанком» нову угоду щодо повернення просроченого кредиту у розмірі 1,04 млрд грн. з розстрочкою на 13 років з виплатою у найближчі два роки дуже низьких відсотків – менше 1% річних. Про це стало відомо з ухвали Господарського суду Києва від 6 вересня 2018 року.

"Богдан моторс" ще багато років не повертатиме державному "Укрексімбанку" мільярд

Відомо, що цього року відсотки становитимуть 0,46% річних, наступного – 0,96%. Лише у 2020 році відсоток становитиме більше одиниці – 1,46%, у 2021 році – 2,46% річних, у 2022 році – 5,46%, у 2023 – 12,46%, а наступного року – 15,46%. З 2025 року по закінчення терміну дії контракту в грудні 2031 року кредит коштуватиме 17,46% річних.

Всі ці відсотки значно менші від нинішньої облікової ставки Нацбанку, яка з вересня становить 18%.Нова угода «Богдан Моторс» і «Укрексімбанку» дала автомобільній компанії заступника секретаря РНБОУ Олега Гладковського привід клопотати перед судом про відміну попереднього судового рішення про стягнення з «Богдану» коштів на користь держбанку. Госпсуд задовольнив це клопотання і визнав свій попередній наказ таким, що не підлягає виконанню.

З судового реєстру відомо, що у липні 2009 року «Богдан Моторс» (власником тоді був Петро Порошенко, який пізніше обміняв її Гладковському на його долю у «Рошені») отримав у «Укрексімбанку» кредит в розмірі 799,67 млн грн. під 17,5% річних, який мали погасити до листопада 2015 року. Додатковими угодами ставку в подальші роки було знижено до 9%. Але умови договору «Богдан Моторс» не виконав, про що свідчить звернення банку до суду в 2014 році з вимогою стягнути з корпорації 82,88 млн грн. прострочених процентів та комісій.

Для забезпечення кредитних зобов’язань було укладено договір поруки, за якими Дочірнє підприємство «Автоскладальний завод № 1 «Публічного акціонерного товариства «Автомобільна компанія Богдан Моторс» зобов’язалось перед позивачем солідарно відповідати за сплату позики.

Через невиконання позичальником умов кредиту банк в 2015 році звернувся до суду про дострокове розірвання угоди «Богдан Моторс» та стягнення з корпорації та її дочірнього підприємства кредитних коштів, пені та комісій на суму 1,04 млрд грн. 30 червня 2015 року Господарський суд міста Києва цей позов задовільнив, а після підтвердження цього рішення апеляцією, в грудні 2015 року госпсуд Києва видав наказ на виконання свого рішення про стягнення заборгованості.

Нагадаємо, в листопаді 2015 року суд розстрочив на 10 років «Богдан Моторс» та її ДП «Автоскладальний завод № 2» виплату на користь «Укрексімбанку» боргу в сумі 388,16 млн грн. за договором 2005 року (у тому році було створено корпорацію «Богдан»). Пізніше Вищий господарський суд України спрямував цю справу на новий розгляд і в лютому поточного року Госпсуд Києва відмовив «Богдан Моторс» в розстрочці.

Головою правління державного «Укрексімбанк» Олександр Гриценко, який отримав цю посаду в серпні 2014 року після інавгурації президента Петра Порошенка.

«Богдан моторс» після Майдану стало постачальником автотехніки для Міністерства оборони та є одним з найбільших постачальників тролейбусів та автобусів для міст України.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення