Бурштинова мафія, Або чому МВС згорнуло роботу оперативного штабу (відео)

Жага до шаленого прибутку через видобуток бурштину нерідко змушувала людей братися не лише за лопати, а й зброю. Для того, аби припинити нелегальний бурштиновий видобуток, Генпрокуратура та СБУ проводять спецоперацію «Бурштин» і гучно затримують кількох чиновників, які кришували бурштинові мафії. Проте, коли з’явилася надія на припинення діяльності таких мафій, МВС раптово згортає роботу оперативного штабу протидії бурштинового видобутку.

Бурштинова мафія, Або чому МВС згорнуло роботу оперативного штабу (відео)

Нелегальний видобуток бурштину вже давно став одним із найприбутковіших бізнесів. Лише за один день група з 8 старателів, якщо пощастить, заробляє до 50 тисяч доларів, тобто близько 6 тисяч доларів на одного. І це лише протягом 10-12 годин. Шалені гроші змушують людей братися не лише за лопати чи сачок, а й навіть за зброю.

Наприклад, у селі Єльне, що на Рівненщині, вже давно йдуть протистояння за багаті янтарні родовища. Тут ворогують місцеві селяни та заїжджі з сусідніх сіл і навіть районів.

«Тут жах коївся. Я прибігла, почула постріли, було багато людей», - розповідає свідок побоїща Галина.

Такі сутички часто перетворюються на масові побоїща, і для українського Полісся це вже стало звичним буднем. У селі Обище, що в Житомирській області, селяни натрапляють на багате бурштинове родовище і розпочинають масовий видобуток. Коли слава про місцевий «клондайк» дістається столиці, сюди вже на елітних іномарках приїжджають гості: близько 30 кремезних чоловіків, які одразу ж заявляють: тепер ця земля належить їм.

«Зайшли чоловіки і влаштували безлад. Без жодного попередження, без нічого почали спершу стріляти вгору, а потім так почали стріляти. Була не тільки пневматична зброя, була бойова зброя. Оскільки я знаю, що таке бойовий постріл», - розповідає очевидець побоїща Володимир.

Розлючені селяни вчинили такий шалений опір, що їхні непрохані гості, поспішаючи втекти, навіть покидали свої елітні машини.

Буває й так, що старателі за першої ж нагоди готові провчити і правоохоронців, аби лише ті не заважали видобутку. В урочищі Мохи, що на Сарненщині, поліція проводить рейд з протидії незаконному видобутку бурштину, проте дорогу до родовища їм перекривають люди у балаклавах. Спроба обійти старательський блокпост закінчується невдало, і як наслідок – справжнє силове протистояння. Конфлікт сягає апогею, коли старателі приганяють бронетехніку, тож багатоцільовий тягач змушує поліцейських відступити і поїхати геть.

У квітні в селищі Клесів теж стався бунт. Правоохоронці вирішують провести тут масові обшуки, проте наражаються на шалений опір місцевих мешканців. Тож поліцейським нічого не залишається, як знову відступити.

Жахаючі масштаби нелегального видобутку і регулярні озброєні сутички зі старателями змушують МВС створити на Рівненщині оперативний штаб з протидії незаконному видобутку бурштину. На Полісся приїжджає Нацгвардія, а на найбільших родовищах облаштовують поліцейські блокпости. В результаті злочинний промисел завмирає на деякий час. Тим часом Генпрокуратура та СБУ проводять масштабну спецоперацію з красномовною назвою «Бурштин».

Під час цієї спецоперації слідчі Генпрокуратури проводять сотню обшуків, а серед затриманих саме ті, хто мав би протидіяти незаконному промислу. У цьому передіку високопоставлені поліцейські: підполковник місцевого СБУ і навіть заступник прокурора Рівненської області Андрій Боровик.

Затриманий підполковник місцевого СБУ

Затриманий заступник прокурора Рівненської області Андрій Боровик

Генпрокурор одразу ж заявляє: це – початок кінця бурштинової мафії.

«До цієї групи причетні колишні і нинішні правоохоронці з прокуратури, СБУ, МВС, представники місцевого самоврядування, ймовірно і місцевих держадміністрацій. Сьогоднішня акція – це ліквідація одного із крупних мафіозних утворень, які створились на території Рівненщини, Волині, Житомирщини. Це перший крок, але достатньо серйозний», - заявляє генеральний прокурор України Юрій Луценко.

Тоді головних фігурантів заарештували, а керівництво Рівненської прокуратури майже повністю змінили. І здавалося, після цього гучні арешти продовжаться, з незаконними видобутком покінчать, а Верховна Рада легалізує бурштиновий промисел. Проте у листопаді керівництво МВС згортає роботу оперативного штабу протидії нелегальному промислу, і старателі знову масово виходять на «клондайки». Тепер уже люди поблизу селища Клесів, ні від кого не ховаючись, знову масово видобувають бурштин.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення