Бурштинові війни: на Рівненщині стався збройний конфлікт між жителями сіл

Шестеро чоловіків вдерлися до Старого села, що на Рівненщині, маючи з собою гранати та іншу зброю. Місцеві мешканці, подумавши, що чоловіки прийшли грабувати в них бурштин, почали стріляти по них та навіть катували, однак поліція версію про розбірки за бурштин категорично спростовує.

Бурштинові війни: на Рівненщині стався збройний конфлікт між жителями сіл

У Старому селі, що на Рівненщині, незнайомці з’явилися о п’ятій годині ранку. Вони вдерлися до подвір’я однієї жінки, тримаючи в руках гранату.

«Коли ми побачили, то чоловік побіг на вулицю і там одного кинув на землю, тоді прибіг інший з гранатою і почав погрожувати, що якщо він не відпустить першого, то ми зірвемо всю сім’ю», - розповідає мешканка села Марія.

Жінка припускає, що то міг бути розбійний напад, однак бандити нічого не взяли і втекли геть. Та щойно вони зникли, як у Старому селі оголосили на них полювання, а далі зчинилася стрілянина.

«Стріляє, стріляє, а хто зна, що воно стріляє. Я встав, щось біля хати стрельнуло і побігло, а що воно, то я, старий чоловік, не дожену», - розповідає свідок стрілянини Олександр.

Місцеві підстрелили трьох чоловіків, усі вони жителі сусіднього Березнівського району. У двох чоловіків поранення рук і ніг, а ось третьому дріб наскрізь прошив шлунок. Зараз чоловік знаходиться у реанімації, його вже прооперували.

Загрози життю Дмитра вже немає і чоловік може говорити, тож запевняє, що навіть не думав нікого грабувати, а в село приїхав разом із друзями просто погостювати у родичів.

«Ми навіть не зрозуміли, що відбулось, повибігали на вулицю, чуєм крики, стріляють. Я в житті не бачив, щоб по людях стріляли. Вони не питали нічого, просто почали по нас стріляти. По мені попали, я втікав, упав і по мені ще три рази стріляли. Найсмішніше те, що нас догнали, почали бити ногами, сказали, що ми приїхали щось там красти, а я взагалі перший раз у цьому селі», - розповідає він.

Далі, як розповідає Дмитро, старосельці їх жорстоко били та катували, а відпустили тільки тоді, коли чоловіки почали стікати кров’ю та ледь не померли. Тепер поліція з’ясовує, що призвело до кривавої сутички. Однак версію про розбірки через бурштин правоохоронці категорично відкидають. Натомість заявляють, що причина конфлікту – давні чвари між місцевими, адже потерпілі через необережність влізли не у свою справу.

«Подробиці конфлікту я би не хотів розказувати, але ще раз кажу: він виник на основі неприязних стосунків через конфлікти, які виникали раніше. Він досяг своєї вершини і тепер маємо такий результат», - каже перший заступник керівника головного управління поліції в Рівненській області Олександр Панасюк.

Зараз поліція розслідує кілька кримінальних проваджень. Приїжджим, які стали жертвами стрілянини, доведеться відповідати за групове хуліганство, а їхнім кривдникам - за завдання тяжких тілесних ушкоджень. Обидва ці злочини передбачають чималі тюремні терміни.

Після цього інциденту у Старому селі вже більш-менш спокійно, проте поліція розглядає варіант введення сюди загонів Нацгвардії, адже ні для кого не секрет, що саме тут процвітає незаконний видобуток бурштину, а в місцевих жителів чимало зброї, у тому числі і незареєстрованої.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення