Чи закінчилася війна на Донбасі

 Новое Время

В Сирії Путін демонструє силові аргументи, на Донбасі – готовність до переговорів

Чи закінчилася війна на Донбасі

29 вересня Тристороння контактна група по врегулюванню конфлікту в Донбасі домовилася про відвід зброї калібром до 100 мм. Слідом за цим представник ДНР Денис Пушилін заявив, що ці домовленості, по суті, означають припинення війни в регіоні. Розповідає політолог, викладач КНУ імені Тараса Шевченка Петро Олещук для НВ

На мою думку, ця угода може означати закінчення війни тільки при одній умові: якщо вона справді буде виконуватися. Разом з тим, поки що даний договір не може вступити в силу. Вчора, за словами міністра оборони Степана Полторака, стався провокаційний обстріл українських позицій, що порушує домовленість про дводенну тишу перед початком відведення озброєнь.


Так що говорити про завершення війни передчасно. Думаю, відповідну заяву Пушилін зробив за вказівкою Кремля.Росії потрібно показати конкретний прогрес у реалізації Мінських угод. Таким чином, Кремль хоче виграти час і реалізувати два ключові завдання: заморозити конфлікт в Донбасі на своїх умовах, і при цьому уникнути посилення санкцій, а можливо, і добитися якогось їх ослаблення. На це й націлена демонстрація всієї їх миролюбності.


Поїздка Володимира Путіна на сесію Генасамблеї ООН і зустріч з Бараком Обамою, судячи з усього, завершилися для російського президента поразкою. Відповідно, він намагається використовувати різні аргументи. Зокрема, в Сирії Путін демонструє силові аргументи (перші обстріли сирійських міст), а в Донбасі – готовність до переговорів. З одного боку, він показує, що у нього є сили і ресурси, а з іншого – що він прагне до миру. Миру на його умовах. І оскільки Сирія для Америки є дуже чутливим аргументом, то він намагається на цьому грати.


Для Путіна бойові дії є не самоціллю, а аргументом у політичних іграх. Це не війна між Росією та США. Путін не хоче воювати з США - він хоче з ними миритися.Він впевнений, що вони були спонсорами та організаторами українського Майдану. Майдан в Україні він оцінює, як напад на себе. Йому потрібні гарантії закріплення за Росією зон впливу, куди входила Україна, а також впевненість, що проти нього не будуть здійснюватися так звані кольорові революції. Саме такого миру з США хоче Путін, однак його вимоги викликають у американців подив.


Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення