Чим загрожують необмежені повноваження поліцейських: 5 прикладів (відео)

Чи дійсно ініціатива про презумпцію правоти поліцейського принесе позитивні зміни? "Надзвичайні новини" провели власний експеримент.

Чим загрожують необмежені повноваження поліцейських: 5 прикладів (відео)

З того моменту, як міністр внутрішніх справ Арсен Аваков висловив свою ініціативу щодо законопроекту "Про презумпцію правоти поліцейського", експерти твердять: презумпція не захистить поліцейських від нападів. Деякі фахівці вважають, що це призведе до виникнення поліцейської держави, від чого ще у 2014 році під час Майдану застерігав той же Арсен Аваков.

2014

2016

Після того, як у мережі користувачі почали активно порівнювати слова Авакова за два роки, з'явилося повідомлення про те, що пост за 2014 рік - фейк. Зокрема, сайт "Обозреватель" пише, що "Волонтери Центру "Миротворець" відзначили, що в 2015 році аккаунт Авакова був зламаний хакерами. "Ті, хто зламав його, від імені Авакова написали відповідний фейковий твіт і спробували розігнати чергову #зраду",пише видання.

Як зазначив інструктор із тактики та вогневої підготовки Цві Аріелі, навіть запровадження презумпції правоти поліцейського не завадить злочинцеві витягнути зброю і вистрелити в копа. Більше того, за словами експерта, ця презумпція майже перекреслює презумпцію невинуватості громадянина.

"В Україні тим більше не можна приймати такий закон. Доводити свою невинуватість громадянам доведеться в корумпованих судах. Як це робити? Крім того, втрачається поняття презумпції невинуватості громадян. Презумпція правоти буде породжувати корупцію. Приміром, підійшов поліцейський і сказав дати йому 100 грн. Не послухатися людина не може, і довести у суді цей факт вона не зможе", - пояснює експерт.

Аби такі ситуації, як у Дніпрі, не повторювались, копам необхідно більше тренуватися.

"Не можна підготувати поліцейського за два місяці, навіть якщо він тренуватиметься зранку до вечора. Тренінги мають бути кожні місяць-два. Потрібно змінити інструкцію. Наприклад, заборонити порушникам виходити з машини і вимагати постійно тримати руки на кермі. Треба навчити поліцейських реагувати і вміти розпізнавати загрозу", - сказав Аріелі.

Юрист Євген Крапивін впевнений, що презумпція правоти поліцейським зовсім не потрібна, бо наразі вони мають достатньо повноважень для ефективної роботи.

"Заважає відсутність необхідних схем: як діяти у певних ситуаціях; відсутність будь-якої адекватної взаємодії між рядовим і керівним складом", – каже експерт.

Голова Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін теж виступає проти презумпції, адже в українських правоохоронців буде занадто багато прав.

"Якщо вони хочуть внести процедурні зміни – щодо поводження людей при зупинці автотранспорту – це ще припустимо, але в цілому ставлюся дуже негативно. Тому що занадто багато прав у наших силових структур, занадто мало прав у звичайних громадян. Доки ми не вирішимо питання з правом збройного захисту громадянами України себе, оточуючих і власного майна, казати про якесь посилення повноважень поліції просто не доречно. Більше того, абсолютно зрозуміло, що ця ініціатива не пройде і це добре розуміє і Арсен Аваков, і Антон Геращенко, які озвучують ці тези. Бо в парламенті не знайдуться люди, які захочуть втратити очевидні політичні дивіденди", - вважає Учайкін.

Юрист Анна Маляр вважає, що ухвалення законопроекту узаконить садистські нахили деяких працівників поліції, адже, за її словами, у лави Нацполіції потрапили і ті, хто дійсно хочуть щось змінити, і ті, хто хочуть легалізувати свій потяг до насильства.

"Разом з ідеалістами, які боролися за справедливість, в поліцію потрапили, як і раніше це відбувалось, люди з підвищеним порогом садизму, люди агресивно налаштовані, які хочуть легалізувати свій потяг до насильства", - пояснює юрист.

Власний експеримент: до чого призведе ППП

"Надзвичайні новини" провели власний експеримент та на прикладах роз'яснили положення презумпції.

- при спілкуванні з поліцейським водіям не можна буде виходити з машини. Не можна і опиратися наказу вийти з авто. Бо за опір передбачено штраф – від трьохсот до майже семи тисяч гривень або арешт.

- треба коритися поліцейському і тоді, коли він накаже покласти руки на кермо.

- якщо ви образили полісмена, вам доведеться сплатити штраф.

- пам'ятайте: будь-які дії правоохоронців апріорі виправдані. Навіть якщо поліцейський накаже вам віджатися, ви повинні це зробити, інакше можете сісти в тюрму за непокору поліцейському.

- громадянам буде заборонено здійснювати фото- та відеофіксацію дій поліцейського.

Хто з чиновників за презумпцію правоти поліцейського

Військовий прокурор України Анатолій Матіос підтримав ідею Арсена Авакова. За його словами, для унеможливлення неповаги в нормах закону треба підвищити відповідальність за непокору поліцейському.

"Щодо презумпції правоти поліцейського - це дуже правильно. Від цієї анархії, правового нігілізму і будь-якої неповаги до норм закону, які всі в соцмережах сповідують, а в житті не зовсім коректно застосовують, є тільки один шлях - це підвищення відповідальності і невідворотність миттєвого покарання за вчинений злочин", - заявив він.

Перший заступник голови депутатської фракції "Народний фронт", член парламентського Комітету з національної безпеки і оборони Андрій Тетерук запевняє, що презумпція забезпечить права та свободи громадян.

"Головна мета всіх цих змін насамперед – не створення "поліцейської держави", як намагаються зараз це подавати, а забезпечення прав і свобод громадян, убезпечення їх від злочинців. Нам всім, суспільству і поліцейським, треба вчитися поважати один одного, тому що дуже багато резонансних подій стаються через брутальну нецензурну лайку в сторону поліцейських, так само через погрозу застосування фізичного насильства поліцейськими, які виконують свої обов’язки", - сказав Тетерук.

Також народний депутат підкреслює, що за використання нецензурної лайки по відношенню до поліцейських треба вдвічі підвищити штрафи.

"Ми пропонуємо посилити штрафи за використання нецензурної лайки стосовно поліцейських в півтори-два рази (до 510 грн, - Ред). У нас громадяни дозволяють собі, використовуючи негативний досвід спілкування з міліцією, проектувати його на поліцейських. Це не припустимо. Так само ми вносимо розділи і щодо відповідальності поліцейських за образу громадян України, щоб ніхто не казав, що у нас будується "поліцейська держава". Ми так само як і громадян України будемо пропонувати карати поліцейських, що вони використовують нецензурну лайку, спілкуючись з громадянами",- зауважив депутат.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення