​«Чорний промисел»: на Одещині знайшли катакомби з вапняку (відео)

На Одещині СБУ накрила незаконний вапняковий кар’єр. Підприємство ночами різало каміння силами місцевих мешканців. Лише за попередніми оцінками, збитки від «чорного» видобутку становлять десятки мільйонів гривень.

​«Чорний промисел»: на Одещині знайшли катакомби з вапняку (відео)

Це лише початок операції. Правоохоронці сподіваються відшукати ще й посадовців, які покривали роботу кар’єру.

СБУшники досліждують незаконний кар'єр в районі села Отрадово. Це – Роздільнянський район Одещини. Під час нічного рейду тут застали місцевих жителів. Вони як раз вантажили нарізаний камінь.

«Правоохоронці затримали чотирьох місцевих мешканців під час завантаження каменя», - розповіла речниця УСБУ Одещини Ганна Шевчук.

Добуваючи камінь, робочі викопали цілу систему підземних коридорів. Збиток українським надрам від роботи «чорного» кар'єра попередньо оцінюють в 42 мільйони гривень. Експертиза триває, але розмах робіт видно і без неї.

В СБУ впевнені: кар'єр працював під «кришею» місцевих чиновників або правоохоронців. Зараз в спецслужбі якраз намагаються з'ясувати, хто саме покривав незаконний видобуток каменю і наживався на цьому.

«Наразі тривають оперативно-слідчі дії щодо встановлення корумпованих посадовців органів влади, контролюючих та правоохоронних органів, за сприяння яких функціонувало незаконне виробництво», - розповіла речниця УСБУ Одещини.

За останній рік лише у Роздільнянському районі припинили роботу як мінімум дев’яти кар’єрів. Але десятки нових «чорних» вапнякових котлованів з’являються по Одещині знов і знов.

Такі кар’єри – звична картина для Одещини. «Надзвичайні новини» вже розповідали про аналогічне підприємство поблизу села Будячки, яке буквально провалюється у незаконний котлован.

«Я просто жахнувся. Тут сховається все наше невелике село в цьому котловані, який виритий варварським способом. Іншого слова не можна назвати. Без упору, щоб підтримувати плату землі села, без нічого», - розповідав раніше уродженець села Будячки Віктор.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення