Драконівські штрафи не діють на п'яних водіїв: кількість ДТП збільшилась майже на чверть

 Апостроф

В Україні з початку року суттєво зросла кількість ДТП. При цьому, навіть нові радикальні штрафи за порушення правил дорожнього руху, які набули чинності в середині березня, докорінно не змінили ситуацію на дорогах. Чому кількість аварій зростає разом зі штрафами, в той час як мало б бути зовсім навпаки?

Драконівські штрафи не діють на п'яних водіїв: кількість ДТП збільшилась майже на чверть

Зворотній ефект

За даними статистики патрульної поліції України, з січня по квітень 2021 року в країні сталося 55 791 ДТП. За аналогічний період 2020 року було скоєно 45 272 ДТП. Тобто, приріст склав більше 23%.

Але 23% це, як то кажуть, середня температура по палаті. В окремих регіонах кількість ДТП зросла ледь не на половину. Наприклад, в Рівненській та Івано-Франківській областях зростання склало 34%, а рекордсмен - Київська область, де ДТП стало більше на 40%.

У березні цього року набули чинності нові штрафи за порушення ПДР. Наприклад, матеріальну відповідальність за керування авто в нетверезому стані підняли з 10 до 17 тисяч гривень, перевищення швидкості тепер карається штрафом в 1700 гривень (було 510 гривень). У поліції і МВС запевняли, що таке радикальне підвищення штрафів скоротить кількість ДТП і збереже життя більшій кількості українців. А як вийшло на практиці?

Звичайно, говорити про показову динаміку поки передчасно, адже нові штрафи діють лише два місяці. Однак виходячи з даних тієї статистики, яка є на сьогоднішній день, кількість порушень практично не змінилась. Наприклад, за весь березень, було зареєстровано 12 992 ДТП, а протягом квітня, коли нові штрафи вже щосили працювали, 12 862 ДТП. Тобто законодавчий "батіг" за місяць знизив кількість ДТП усього на 130 випадків. Але ж і це добре, правда? Так, ефект незначний, але все ж краще, ніж нічого? Адже якщо жорсткі покарання порушників збережуть хоча б одне людське життя, то вони того варті.

Але не все так однозначно. Якщо уважно проаналізувати статистику, то можна побачити, що ефект від нових штрафів виявився навіть зворотним. Наприклад, серед головних причин ДТП копи називають керування транспортним засобом в стані сп'яніння. Майже півтори тисячі ДТП в Україні з початку року сталося саме з цієї причини. У березні, коли нові штрафи діяли лише два тижні, "п'яних" ДТП було зафіксовано 336. У теорії, в квітні таких ДТП повинно бути менше. Але ні. Їх було навіть більше - 393! Як же так?

"Насправді і не могло нічого змінитися, - коментує адвокат з питань ДТП Вадим Володарський. - Підвищення штрафів не тягне зменшення кількості п'яних за кермом. За великим рахунком, людина сідає п'яною за кермо з двох причин: або він в такому стані, що просто не розуміє, що робить, або розраховує на те, що його не спіймають. Відповідно, ні в першому, ні в другому випадку він взагалі не думає, який там розмір штрафу за керування авто у нетверезому стані".

Більш того, драконівські штрафи і позбавлення прав водіїв в якості санкцій, за словами експертів, може зіграти злий жарт.

"Росія цей шлях пройшла на кілька років раніше, ніж ми. Яка б не була військово-політична ситуація, дорожні проблеми у них і у нас приблизно однакові. Спочатку там теж вводили обов'язкове позбавлення прав за керування авто в стані сп'яніння. Але це привело не до зменшення кількості п'яних за кермом, а до того, що ті, кого позбавили прав, масово продовжують їздити за кермом - і зробити з цим нічого не можна. А їздять вони так, що втрачати їм вже нічого. У нас такої проблеми ще так масово немає, але це буде", - зазначає Володарський.

Є в поліцейській статистиці один вельми цікавий нюанс: загальна кількість ДТП з початку року зросла, а ось кількість загиблих і травмованих у цих ДТП - зменшилась на 17% і 14% відповідно.

"Чудес не буває. Ну не може на тлі зростання аварійності зменшуватися кількість жертв", - говорить автоюрист Володимир Караваєв.

Так в чому ж "чудо"? Якщо відволіктися від статистики Нацполіції і подивитися на цифри Держстату про причини смертності українців, то все стає більш-менш зрозуміло. Наприклад, за даними Держстату, у минулому, 2020 році транспортні нещасні випадки стали причиною смерті 3 967 українців. А патрульна поліція за 2020 рік нарахувала 3541 загиблого в ДТП. Як бачимо, поліція зафіксувала на 426 смертей менше, ніж Держстат.

За словами автоексперта Олександра Швеця, з настанням тепла статистика смертності і травматизму прогнозовано зростатиме.

"Зараз, з настанням літа, варто очікувати збільшення смертності і важкого травматизму на дорогах. Збільшуються швидкості, відповідно, і ризик отримати травму буде більшим. Це сезонний фактор. Взимку фактів самих ДТП завжди більше, але травматизму менше", - пояснив Швець.

У такому випадку, якщо посилення санкцій - малоефективний інструмент в боротьбі з аварійністю на дорогах, що ж необхідно зробити?

Системний підхід

Щоб розібратися в цьому питанні, подивимося на найбільш часті причини ДТП.

Порушення правил маневрування. Ця причина на першому місці в поліцейському антирейтингу. Саме через порушення правил маневрування було скоєно 23 тисячі ДТП (майже половина від загальної кількості ДТП з початку року). І одними лишень штрафами статистику не виправити.

"Потрібно розбиратися з організацією руху. Інші заходи не дадуть істотного ефекту. По водіям вже закрутили гайки наскільки це можливо", - зазначає Володарський.

"Насамперед необхідно удосконалювати дорожню інфраструктуру і схему організації дорожнього руху, - додає Олександр Швець. - У нас дуже багато таких місць на дорогах, де водії просто змушені порушувати ПДР. Водієві для початку необхідно створити умови для безпечного керування транспортними засобами, а потім тим, хто нахабно порушує, потрібно створити умови для їх залучення до відповідальності з невідворотністю покарання".

Перевищення безпечної швидкості. До речі, про невідворотність покарання. Для цих цілей ще в минулому році копи встановили на дорогах столиці камери фіксації швидкісного режиму. З камерою не домовишся і не відкупишся. І якраз перевищення безпечної швидкості знаходиться на другому місці антирейтингу аварійності (13,7 тисяч ДТП з початку року). Але ось проблема: в Києві діє всього 20 камер фіксації.

"А їх повинно бути 2,5 тисячі. Тоді водії будуть знати, що необхідно не на окремій ділянці дороги їхати 50 кілометрів, а по всьому місту", - зазначає Швець.

Правда, в планах МВС до кінця 2024 року встановити в Україні 1,5 тисячі камер фіксації порушень ПДР. До кінця цього року з'явиться ще 400 камер.

Пияцтво. Що ж стосується пияцтва за кермом (1421 ДТП з початку року), то методи боротьби з цією проблемою мають включати в себе не тільки жорсткі штрафи.

"Тут мало що може допомогти, крім зміни ставлення до вживання алкоголю в суспільстві", - резюмував Вадим Володарський.

Як змінити це ставлення? У різних країнах світу практикують різні підходи. Наприклад, у світовій столиці вечірок - Монако (а де вечірки, там і алкоголь), проблемою нетверезого водіння займається громадська організація "Be Safe", серед засновників якої члени монаршої сім'ї, а в Японії карають навіть пасажирів, що сіли за кермо з нетверезим водієм. У деяких країнах Азії до нетверезого водія можуть бути застосовані навіть такі екзотичні міри як фізичне (тілесне) покарання, наприклад, удари палкою.

Однак і в Україні над покараннями для нетверезих водіїв законодавець попрацював особливо ретельно. Крім жорстких штрафів була введена і кримінальна відповідальність. Але відповідно до статті 286-1 Кримінального кодексу, позбавлення волі передбачено лише в тому випадку, якщо з вини п'яного водія було травмовано людину (від 3 до 8 років залежно від ступеня тяжкості травми потерпілого), або стався летальний випадок (від 5 до 12 років в'язниці).

У патрульній поліції пояснили, що говорити про перші тюремні терміни за п'яне водіння ще передчасно.

"Часу на розгляд таких справ дається досить багато - рік, тому говорити про терміни поки рано", - зазначили в поліції.

Автор Артур Гор

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення