Друга Корейська. США, КНР і КНДР готуються до війни

 Новое Время

​Нездатність дипломатів вирішити протиріччя на Корейському півострові призвели до того, що в справу вступають генерали

Друга Корейська. США, КНР і КНДР готуються до війни

Корейська Народно-Демократична Республіка 15 квітня 2017 року відзначатиме 105-річний ювілей свого засновника – «Вічного Президента» Кім Ір Сена – засновника країни і діда нинішнього диктатора Кім Чен Ина. Святкові заходи вже розпочалися. За соціалістичною традицією по всій країні до цієї дати відкриваються нові заводи, колгоспи, житлові комплекси та подібні об'єкти. Однак окрасою програми обіцяє стати підземне випробування ядерного боєприпасу потужністю в 30 кілотонн у тротиловому еквіваленті.

Льотчики авіаносця Карл Вінсон активно готуються до можливого загострення ситуації

На знімках з космосу видно, що підготовчі роботи на полігоні «Пунгері» в північній частині країни вже провадяться. Відомо також, що в «День Сонця», як офіційно називають 15 квітня в КНДР, щорічно проводяться якісь великі військові навчання, а на ювілеї – особливо важливі заходи. Так, наприклад, п'ять років тому в цей день Пхеньян провів випробування (невдалі) своєї першої міжконтинентальної ракети. Тому підземні ядерні випробування не здаються неймовірними.

Одночасно з цим телекомпанія NBC з посиланням на джерела в керівництві американської розвідки повідомила, що США готові завдати превентивних ударів по північнокорейських об'єктах, якщо приготування до ядерних випробувань стануть очевидними. Для цього Білий дім вже розмістив біля Корейського півострова два есмінці та один ракетний крейсер з крилатими ракетами «Томагавк» на борту, туди ж прямує як мінімум один підводний човен класу «Огайо», на озброєнні якого ще 154 «Томагавка». Ну а головною ударною силою в разі конфлікту стане атомний авіаносець «Карл Вінсон», на якому базуються бойових 90 літаків і гелікоптерів. Крім того, в можливій операції можуть взяти участь важкі бомбардувальники B-52 Stratofortress, B-2 Spirit і B-1 Lancer, що базуються на тихоокеанському острові Гуам.Президент США Дональд Трамп вже пообіцяв, що не посоромитися застосувати всю цю міць проти Північної Кореї. У своєму твіттері він написав: «Північна Корея наражається на неприємності. Якщо Китай вирішить допомогти нам, то буде чудово. Якщо ні, ми розберемося з цією проблемою без них! С.Ш.А.»

На острові Гуам все готове до святкування

У Північній Кореї загрозу з боку США сприймають цілком серйозно. Представник місцевого МЗС навіть дав винятково різке інтерв'ю агентству Associated Press, в якому звинуватив США в нагнітанні істерії і зажадав повернути американські бойові кораблі на бази. При цьому Пхеньян попередив, що «не сидітиме склавши руки» у разі початку американського обстрілу своєї території.За неперевіреними даними (перевірених з КНДР, на жаль, немає), армія цієї країни зарухалася, займаючи позиції для можливого наступу на південь – у напрямку Сеула. Серед звичайного населення розпочалися навчання з цивільної оборони. У контексті наростаючого протистояння дуже показова реакція сусіднього Китаю, який зазвичай вкрай стриманий у своїх реакціях. Пекін у прискореному темпі перекидає 150 тисяч своїх військовослужбовців, а також колосальну кількість бойової техніки на північнокорейський кордон. Для чого це робиться, ніхто не повідомляє. Ба більше, офіційні китайські представники заперечують передислокацію, однак все більше число відеороликів, знятих звичайними людьми, свідчить про зворотне. КНР цілком очевидно готується до чогось дуже недоброго.

Китайським солдатам, ймовірно, скоро доведеться відволіктися від парадів

З твіттера Дональда Трампа весь світ вже прекрасно знає, що він не зумів переконати Сі Цзіньпіня натиснути на Кім Чен Ина, щоб той припинив свою ядерну і ракетну програми. Китай взагалі не зацікавлений у тому, щоб американці «розібралися» з їхнім північнокорейським клієнтом. Зміна влади в Пхеньяні майже неминуче призведе до об'єднання двох Корей під егідою Сеула, зникнення китайського впливу на півострові і появи американських сухопутних військ на кордоні КНР. Для Пекіна такий варіант категорично неприйнятний.Саме тому у китайських військ на корейському кордоні у разі конфлікту може бути два варіанти застосування. Перший – стримування багатомільйонного потоку біженців з КНДР. Другий – допомога північнокорейським військам, якщо справи підуть геть кепсько. Другий варіант передбачає пряме і очне протистояння американської та китайської армій на Корейському півострові. Відповіддю Китаю на загибель своїх військовослужбовців може бути удар по американських військових кораблях або військових базах США в регіоні. А це вже прямий шлях до ядерної війни між двома найпотужнішими країнами світу

Китай нещодавно перекинув свої ядерні ракети на північний схід країни, звідки вони можуть вразити будь-яке американське місто

Це, звичайно, не вирішено, але небезпека такого розвитку подій зараз дуже висока. З одного боку, Китай ні за яких обставин не може втратити свій вплив у Кореї. Він вдасться до будь-яких заходів заради його збереження. З іншого боку, Дональд Трамп уже пообіцяв «розібратися» з північнокорейським режимом. Через це відступ – не варіант для нього.Увесь світ зараз опинився на порозі дуже небезпечного розвитку подій. Для нейтралізації загрози великої війни потрібна неймовірно складна і копітка дипломатична робота. Однак замість неї сторони лише обмінюються звинуваченнями і погрозами, що може завести всю ситуацію в глухий кут, з якого буде тільки один вихід – війна.

Іван Яковина 14 Квiтня

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення