Е-декларування: проблеми ускладнюються

Постійні трабли з е-декларуванням: то доступ зникне, то дані «самі по собі» переплутаються...

Е-декларування: проблеми ускладнюються

Система електронного декларування постійно збоїть, хоча в переддень її запуску міністр юстиції Павло Петренко обіцяв: жодних провалів бути не повинно.

«Жодних провалів не повинно бути, тому що в цю ситуацію втрутилося найвище керівництво країни, президент і уряд, тому Національне агентство по запобіганню корупції спільно з ДССЗЗІ зроблять все, щоб з 1 вересня система запрацювала в повноцінному режимі і жодних інших відтермінувань не було. Я переконаний, що це неможливо. 1 вересня – це останній дедлайн, коли система повинна запрацювати», - зазначив міністр в ефірі «5 каналу».

Сьогодні голова парламентського комітету з протидії корупції Єгор Соболєв заявив про технічні помилки у системі е-декларування. Про це нардеп написав на своїй сторінці у Facebook.

«Сайт, де мають збиратися і оприлюднюватися декларації всіх посадовців, не дозволяє заповнити декларацію правильно. Я двічі звертав увагу на це голови Національної агенції із запобігання корупції Корчак Наталії. Востаннє ми мали розмову разом з директором Антикорупційного бюро Артемом Ситником. Він правильно зауважив, що коли його детективи почнуть розслідувати обман в деклараціях, обманщики казатимуть в суді: «Так а сайт був неправильний», - написав парламентар.

Соболєв зазначив, що у вівторок, 12 жовтня, буде проведено спеціальне засідання антикорупційного комітету, щоб в рамках парламентського контролю за виконанням закону з`ясувати, що виправлено, а що ні.

Перша «підніжка»

Систему електронного декларування доходів чиновників запустили в тестовому режимі 15 серпня, однак без механізму захисту даних. Передбачену законом сертифікацію не провела Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України. Це було першою проблемою е-декларування. Тоді керівник групи підтримки України Європейської комісії Петер Вагнер заявив, що сертифікація – ключова вимога.

Експерти з Реанімаційного пакету реформ та Центру протидії корупції здійняли галас, чим врятували е-декларування. Якби систему запустили без атестата відповідності, це означало б, що чиновників не можна притягнути до відповідальності. Адже ті, хто хотів би приховати свої доходи, першими внесли інформацію. Вимагати від них повторної подачі, коли вже буде атестат відповідності, держава не змогла б, адже вони вже виконали вимоги законодавства – один раз подали звітність.

«Запущена подача даних в систему декларування без будь-яких наслідків за брехню в цих деклараціях. Ніякого сенсу в цих даних немає ... Вбивство декларування – це не тільки вбивство однієї з найефективніших антикорупційних реформ. Це вбивство безвізу ... і це гарантоване вбивство фінансової допомоги від Заходу. Трьох мільярдів від МВФ і держгарантій від США і трохи більше мільярда гарантій від ЄС. Без цих грошей восени гривня піде у піке», - застерігав голова правління громадської організації «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін.

Після заяв про «замах на вбивство» системи Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації видала Атестат відповідності КСЗІ для забезпечення легітимного функціонування реєстру електронного декларування з 1 вересня 2016 року.

А втім, ще до запуску величезний скандал викликала реєстрація фальшивої декларації від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки. Документ було підписано повноцінним електронним ключем, що був створений держпідприємством «Українські спеціальні системи» (УСС) (підконтрольне Держспецзв'язку).

Тоді ж на прес-конференції народний депутат Іван Вінник та народний депутат і радник голови МЗС Антон Геращенко заявили, що базу електронних декларацій зламали їх хакери.

«Наші хакери-волонтери змогли вторгнутися в систему протягом 24 годин від рішення НАЗК», - таким чином Вінник пояснив незахищеність системи.

Лише 4 жовтня голова ради ГО «Громадський люстрацiйний комітет» Олександра Дрік повідомила, що Нацполіція відкрила кримінальне провадження по даній справі. Але розслідування розпочате не за фактом підробки і службового підроблення, а за фактом несанкціонованого втручання.

«Тобто в Нацполіції не захотіли розслідувати злочин, з яким пов'язаний соратник Авакова Антон Геращенко, і тому придумали розслідувати те, чого ніколи не було?», - зазначає Дрік.

А втім, у заяві, надісланій народним депутатом Павлом Костенком, чітко вказано і надано докази вчинення посадового злочину невстановленими співробітниками державного підприємства «Українські спеціальні системи», які видали справжній цифровий підпис, що дозволив розмістити фіктивну декларацію в системі е-декларування.

«Хатія Деканоідзе, чому «реформована» поліція використовує ганебні ментівські практики? Чому ви дозволяєте Авакову, який вигороджує Геращенка, блокувати розслідування справи державного значення?», - запитує Дрік.

Перший день роботи – і вже збоїть

В перший же день система запрацювала зі збоями, що констатував і керівник компанії-розробника системи електронного декларування «Міранда» Юрій Новіков.

«За фактом видали «сирий продукт», якому видали атестат. Не може продукт з одними браузерами працювати, а з іншими – ні. Тобто недостатньо тестів і випробувань провели», - зазначив Новіков.

При реєстрації за допомогою браузера Google Chrome користувачам видає помилку «Ваше підключення не захищено», в той час як інші браузери без проблем продовжують реєстрацію.

Анастасія Красносільська, експерт Центру протидії корупції

Вимкнення електрики страшніше за будь-яку кібератаку

4 жовтня Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило про тимчасове обмеження доступу до Єдиного державного реєстру декларацій.

Як виявилось, на технологічній площадці держпідприємства «Українських спеціальних систем», де розміщені сервери системи електронного декларування, стався збій в системі енергопостачання. До речі, цей державний оператор, який підконтрольний Держспецзв'язку, надає послуги хостингу та розміщення серверів для великої кількості державних реєстрів, а не лише для реєстру електронних декларацій чиновників. Вимкнення електрики стається не вперше. 12 серпня УСС вже повідомляли про відключення системи безперебійного електроживлення в своєму дата центрі. Але виглядало це зовсім не як аварія, а як спроба Держспецзв'язку зірвати запуск системи електронного декларування.

Директор компанії «Міранда» Юрій Новіков, який займався розробкою ПО для держреєстру електронного декларування, зазначив: «Схоже, система декларування зовсім стала всім як кістка в горлі. В УСС два незалежних підведення зв'язку плюс генератори. Не забуваємо, що УСС забезпечує захист від кібератак всіх державних органів. Більше того, сервера багатьох державних органів і міністерств знаходяться безпосередньо і фізично у УСС (наприклад, ті ж держзакупівлі). Отже, припустімо, що аварія. В такому випадку ця аварія страшніша за будь-яку кібератаку. Треба вживати екстрених заходів. І що ми бачимо? Тиша, телефонні дзвінки і жодного офіційного повідомлення».

Примусова зміна громадянства

Після чергового оновлення системи е-декларування, завершеного 27 вересня, у деяких декларантів було вказане неправильне громадянство.

«Безпосередньо в базі даних системи е-декларування не зберігаються назви країн, а тільки їх цифрові коди. Під час щотижневого оновлення програмного забезпечення системи відбулося неповне збирання «кеша» баз даних. Тому протягом певного часу відображалися неправильні назви країн через некоректне співставлення кодів і назв», - пояснили в НАЗК.

І одразу поквапилися заспокоїти: втручання в Реєстр і безпосередньо в подані декларації як з боку технічних служб відомства, так і ззовні виключається.

Декларації мають подати 330 тисяч чиновників

Заповнення декларації проходитиме у два етапи. Перший етап триває від 1 вересня до 31 жовтня 2016 року. У цей період показати статки мають президент України, члени Кабміну, прем'єр-міністр, народні депутати, голова Нацбанку, а також усі чиновники категорій А та Б, серед яких топ-менеджери, керівники держустанов і навіть судді, прокурори та поліцейські. Усього це близько 50 тисяч службовців. За місяць з усіх депутатів парламенту таку декларацію подав лише Михайло Гаврилюк. Всі інші – масово проігнорували. Крім того, не вдалося отримати жодної звітності від бодай одного міністра.

Решта чиновників, а з ними й силовики, мають подати декларації від 1 січня до травня 2017 року. Усього в цей період на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції має з'явитися близько півмільйона звітностей.

Крім інформації про майно, доходи, витрати і фінансові зобов'язання за минулий рік, чиновники мають бути готові відповісти на питання про походження майна.

Станом на 4 жовтня в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, нараховується 2800 декларацій.

З 2800 декларацій: 1912 – це щорічні декларації за 2015 рік; 110 – повідомлення про зміни в майновому стані суб’єкта декларування; 678– декларації суб’єкта декларування перед звільненням; 54 – подані суб’єктами декларування – кандидатами на посаду; 46 подані декларантом після звільнення.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення