Ерік Найман: У 2017 році світ може вразити нова хвиля кризи

 Capital Times

Доходи федерального бюджету США в 2016 фінансовому році (закінчився у вересні) виросли всього лише на 0,6% до 2015 року. Це найменший рівень приросту з 2010 року.

Ерік Найман: У 2017 році світ може вразити нова хвиля кризи

Так як витрати федерального бюджету здійснюються за планом, в результаті зростає дефіцит бюджету - до $ 587 млрд або 3,2% ВВП. Цей рівень не є критичним. Однак викликає питання план на 2017 рік - приріст доходів бюджету на 11,2% з метою зниження дефіциту до $441 млрд. Майже половину доходів федерального бюджету США отримує від прибуткового податку з фізичних осіб. Але доходи населення в США навряд чи так швидко почнуть рости: зараз вони ростуть на 3% в рік і то багато в чому за рахунок зростання частки доходів з того ж самого бюджету. А значить, плани зібрати великий прибутковий податок до федерального бюджету напевно не виправдаються. І дефіцит бюджету США може досягти $ 800 млрд.

А ось тепер перше питання - за рахунок чого буде покритий такий дефіцит бюджету. ФРС США поки держоблігації Казначейства США не купує. Іноземні інвестори за останній рік збільшили обсяги володіння американських держоблігацій лише на $100 млрд.

Тим часом сам держборг США виріс за останній фіскальний рік на $1422 млрд. З урахуванням очікувань зростання дефіциту бюджету в наступному році Казначейству США доведеться збільшити держборг ще мінімум на $ 1,6 трлн. І це головне питання - хто викупить цей приріст держборгу? Частково це умовно віртуальний приріст у вигляді зростаючих соціальних зобов'язань, але більша частина держборгу цілком реальна і повинна бути оплачена реальними доларами за викуп казначейських держоблігацій.

У 2016 році профінансувати і дефіцит федерального бюджету, і зростаючий держборг реформа фондів грошового ринку - останні перевели з міжбанківського кредитного ринку в американські держоблігації $ 1 трлн. Це призвело до зростання ставок LIBOR на міжбанку, але допомогло утримати стабільною ситуацію на ринку держоблігацій. Однак у фондів грошового ринку залишилося лише близько $ 600 млрд вільних грошей. Та й навряд чи вони всі 100% активів переведуть в держоблігації.

Отже, в 2017 році світ може бути вражений труднощами фінансування зростаючого дефіциту бюджету США. І або в гру включиться ФРС з новим QE. Або криза в Китаї призведе до відтоку коштів з ризикованих ринків в держоблігації США. Або зростаюча інфляція (слідом за стрибком цін на нафту, наприклад) змусить ФРС різко підняти відсоткові ставки, що призведе до стрибка прибутковості за держоблігаціями і на тлі знову ж глобальної кризи до появи попиту на американські держоблігації. Але останній сценарій буде складним через перевантаження боргами того ж федерального бюджету - кожен 1% зростання прибутковості держоблігацій збільшує дефіцит бюджету на $ 200 млрд. І зажадає ще більшого зростання держборгу (замкнута спіраль, швидко веде до боргової кризи, зниження кредитного рейтингу США і загрозу втрати довіри до американського долара).

У будь-якому випадку 2017 рік буде дуже важким для всього світу. Причина - невирішені фундаментальні проблеми американської та глобальної економіки.

Я особисто чекаю тригер у вигляді серйозної боргової кризи в Китаї. Девальвація юаня і втеча капіталів з Піднебесної дадуть США ще приблизно рік можливості фінансувати зростаючі борги. Тут рішення - купувати долари і надійні IG облігації. Під ризиком будуть всі сировинні активи.

Хоча мої знайомі швейцарські банкіри вірять в хвилю інфляції, яка знецінить накопичені в світі величезні борги. Тут рішення - купувати нафту і золото. Під ризиком будуть всі боргові інструменти.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення