Фальшивий кредит у «Приватбанку»: після рішення суду у боржника зупинилось серце (відео)

Викрадені документи за кілька років можуть обрости шаленим боргом. Після того, як суд повісив чужий борг на чоловіка, його серце не витримало, і він помер.

Фальшивий кредит у «Приватбанку»: після рішення суду у боржника зупинилось серце (відео)

Валентина Волянська щодня згадує свого чоловіка Олега. Жінка показує своє маленьке скромне господарство. Розповідає, що обходилися своїм і ніколи не брали у борг. Але одного разу з банку прийшов лист із повідомленням про борг у 60 тисяч рублів за кредит. Було це ще в 2012 році. І подружжя пригадало, що за п’ять років до того у чоловіка на залізничному вокзалі вкрали паспорт. Того ж дня він звернувся до поліції і паспортного столу. З часом отримав новий документ.

«Ми зразу звернулися до відділу міліції. Але вони нам сказали, через місяць часу ви нам напишете заяву, так як ми вам даємо термін часу, може вам ще хтось той паспорт поверне. І потім ми оформили новий паспорт і жили з 2007 по 2012 рік спокійно», - розповідає Валентина.

Коли ж чоловік дізнався про кредит, то одразу приїхав до банку, написав заяву і попросив розібратися. Тут же дізнався, що в його викрадений паспорт шахраї вклеїли іншу фотографію і оформили кредит.

За півроку родині принесли повістку до суду. Одразу ж – дзвінки колекторів і вимога повернути банку вже 70 тисяч. Валентина каже: до останнього вірили, що виграють суд, адже шахрайство було видно неозброєним оком: кредит оформили на викрадений паспорт з переклеєним фото, а картку видали взагалі третій особі.

«Як міг банк це зробити? Вони повинні були бачити, що це різні люди. Де були довідки про доходи, яких чоловік не мав, бо він не був працюючим, а був інвалідом», - додає Валентина.

Суддя відмовлялася бачити фотографію іншої людини в паспорті, невірну адресу і навіть термін давності, повернення кредиту. Зрештою, рішення: негайно сплатити всі гроші. Вердикт виявився фатальним.

«Після її рішення мій 47-річний чоловік зразу помер. Я на сьогоднішній день не можу з цим змиритися, не можу змовчати, не можу жити спокійно з такою несправедливістю», - каже дружина загиблого.

Олега поховали на його 47 день народження. Його син Дмитро тільки-но повернувся з АТО. З болем згадує, як дізнався про смерть батька.

Після смерті дві експертизи встановили: підпис в банківських документах – не Олега. А потім – апеляція, що скасовує рішення судді Городоцького райсуду і повністю списує борг. Із того часу минули три роки, але жодна людина, причетна до смерті чоловіка, не покарана.

«Ніхто не відповідає за цей злочин, який був зроблений. Ні люди, які оформляли цей кредит, ні люди, які брали цей кредит, ні люди, які судили мого чоловіка, ця сама суддя Федорук Інна Миколаївна», - розповідає дружина загиблого.

Разом із вдовою знімальна група «Надзвичайних новин» завітала до банку. Їхньому візиту не були раді. Відповісти, чому допустили шахрайство і оббрехали невинну людину, відмовляються.

Представник банку Юрій Скиба каже, що не може надавати ніяких коментарів. На це уповноважений Вадим Шумейко, але нині він перебуває в іншому місті.

У службі безпеки банку кажуть: розслідування не проводили. Шахрайство визнають, а в тому, що засудили невинного до сплати кредиту, винуватять суддю і поліцію.

Судді Городоцького районного суду Інни Федорук на робочому місці немає. Колеги кажуть: вдома, хворіє. Неохоче коментує дії своєї підлеглої її шеф.

«Були недоліки, тому рішення і скасували. Якби воно було правомірне, воно б не було скасоване», - сказав голова Городоцького районного суду Юрій Сакенов.

Удома хворої служительки Феміди немає. «Надзвичайні новини» не можуть її застати ані вдень, ані вночі. Натомість до журналістів звернулися люди, які також постраждали від неправомірних рішень цієї судді. Кажуть, що вона спеціалізується на кредитних справах. А особисто їм присудила сплачувати гроші навіть попри доведене шахрайство.

«Під час судового процесу шахрайка визнала себе винною, дали їй 4,5 роки, але суддя Федорук сказала, щоби ми платили. Ми всі звинувачуємо її, тому що вона неправильно нас судила. На якій підставі вона судила, якщо шахрайка визнала себе винною? Люди сплачують тепер гроші», - розповідає жертва шахрайства Людмила Коваль.

Із пенсії цієї старенької щомісяця відраховують 300 гривень на погашення кредиту. 75-річна бабуся каже: до кінця життя вона не встигне погасити кредит, котрий не брала.

Загалом борг становить 35 тисяч. «Я вмру і ще лишаться гроші. Ще й діти будуть платити», - резюмує жінка.

Реакція поліції і прокуратури

За три роки справа Олега Волянського не просунулася ні на крок.

«Шахрайство. Тривають слідчі дії з метою встановлення особи, яка оформляла кредит на ім'я Волянського Олега Володимировича», - розповів старший слідчий слідчого відділу Хмельницького відділу поліції Роман Лисак.

За дивним збігом обставин, слідчий, що раніше займався розслідуванням, зараз працює у службі безпеки того самого горезвісного банку. А новий – запевняє: справа гальмується лише через банк.

«Неодноразово зверталися і з запитами і ухвалами суду, щоб отримати вільні зразки особи, яка на той час працювала в банкові і здійснювала оформлення цієї кредитної справи. «Приватбанк» надіслав лише фотокартку», - каже Роман Лисак.

Валентина кинулися і до прокуратури. Жінка вимагає покарати суддю і експерта. Але в правоохоронному відомстві поки більше запитань, аніж відповідей.

«Після того, як буде експертиза, ми зможемо ставити крапку в цій справі. Що дійсно експерт умисно зробив такий висновок, за відомо неправдивий… Буде встановлено, що до вчинення цього злочину причетна суддя, звичайно будуть внесені відомості і буде проводитись розслідування», - зазначив прокурор прокуратури Хмельницької області Михайло Войтюк.

Незалежні ж фахівці кажуть: порушення були з самого початку і не лише з боку шахраїв, а і від самого банку. І цього не могла не знати і не бачити суддя.

«У цій справі банк пропустив загальний строк позивної давності у три роки. І крім того, підлягає пеня стягненню лише за останній рік перед зверненням до суду. Ці всі обставини в рішенні суду враховані не були», - пояснює юрист Роман Черняк.

Валентина і надалі продовжує оббивати пороги владних кабінетів і шукати правду. Жінка каже: їй вже нема, чого втрачати. Тому, аби покарати винних, ітиме до кінця.

«Хочу запитати Президента, де ця зміна системи, яку він обіцяв? Чому сьогодні мають страдати люди, які ні в чому не винні?», - запитує дружина загиблого Валентина Волянська.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення