Фантастичні дати. Коли втіляться пророцтва зі знаменитих фільмів

 Новое Время

Марті Макфлай у жовтні 2015 року і справді зміг би спробувати літаючий скейт, але як часто насправді збуваються пророцтва кіношної фантастики? І які дати варто внести в календар, особливо якщо ви розраховуєте прожити досить довго, щоб побачити справжні дива науково-технічного прогресу.

Фантастичні дати. Коли втіляться пророцтва зі знаменитих фільмів

21 жовтня світ облетіла новина про кросівки, які самі себе шнурують. Компанія Nike влаштувала цілий медіа-івент, надавши можливість спробувати новинку Майклу Фоксу, виконавцю головної ролі у культовій трилогії Назад у майбутнє. Не випадково. Адже саме його екранний герой знайшов такі кросівки, відправившись у 2015 рік зі свого 1985 року. Фантастика з завидною регулярністю плодить футуристичні прогнози, які дуже часто прив'язані до певних дат. Це дозволяє з легкістю зіставляти наскільки поступ наукового прогресу відповідає пророцтвам фантастів. Ми підібрали найзнаменитіші дати — вже пройдешні і ще очікувані — які пов'язані з пророцтвами з культових фантастичних фільмів. П'ять вже пройшли і десять, до яких ще треба дожити. Запам'ятайте самі і передайте своїм дітям.

Квітень 2001 року

Фільм 1968 року 2001: Космічна Одіссея режисера Стенлі Кубрика та наступний за ним однойменний роман Артура Кларка відносяться до жанру «твердої» наукової фантастики. Згідно з їхнім прогнозом, у 2001 році людство повинно було обзавестися постійною базою на Місяці. А отже, досягти того рівня технологічного розвитку, на якому ми неодмінно зацікавимо інопланетян.

19 жовтня 2009 року

Цей день особливо завзяті шанувальники кінофантастики чекали з легким острахом. Ще свіжі були спогади про події блокбастера Знамення (2008 рік), в якому герой Ніколаса Кейджа отримав доступ до списку передбачень про трагедії, які відбудуться в майбутньому, аж до повного знищення планети гігантським спалахом на Сонці.

21 квітня 2011 року

Згідно з фільмами знаменитої франшизи Термінатор (1984 рік) та серіалу Хроніки Сари Коннор (2008-2009 рр.) до цієї дати комп'ютерна мережа Skynet повинна була знайти самосвідомість і почати процес поневолення людства. Але оскільки цього не сталося, мабуть, Сара Коннор все ж таки перемогла. Так що, ніякого i'll be back.

22 грудня 2012 року

У цей день повинна була початися колонізація Землі інопланетянами за підтримки та участі американського уряду. В будь-якому випадку такий сценарій відкопав у секретному військовому комплексі агент ФБР Фокс Малдер, герой культового серіалу Секретні матеріали (1993-2001).

...або...

...повинен був статися кінець світу, передбачений ще стародавньою цивілізацією майя. Рецепт апокаліпсису був яскраво показаний в епічному блокбастері 2012 (2009 рік) режисера Роланда Еммеріха. Винуватцем трагедії всепланетного масштабу стало Сонце, яке раптово стало випускати особливі частинки нейтрино, що розігрівають земне ядро.

21 жовтня 2015 року

Nike встиг саме до цієї дати з кросівками, які самі собі зав'язують шнурки, а Lexus буквально на декілька місяців раніше продемонстрував літаючий скейт, на зразок того, який зустрів у майбутньому Марті МакФлай. Однак, це лише мала дещиця тих високих технологій, які придумали автори культової трилогії Назад у майбутнє (1985-1990)

Листопад 2019 року.

Серед людей будуть вільно ходити репліканти — біологічні клони, що володіють підвищеними фізичними характеристиками — силою, витривалістю, але мають вельми короткий термін життя — лише кілька років. За декількома такими клонами, що повстали проти своїх творців, ганявся поліцейський у виконанні Гаррісона Форда в культовому Той, що біжить по лезу режисера Рідлі Скотта (1982 рік).

Березень 2022 року

До цього часу може збутися пророцтво фільму Місія на Марс Брайана де Пальма (2000 рік). Людство полетить на Марс. Причому, як і у випадку з польотами на Місяць у 1960-х, не обійдеться без низки катастроф. Втім, головне пророцтво фільму вже не збудеться. У сюжеті фільму центральне місце займає знаменита гора, яку називають «обличчям на Марсі». Герої проникають всередину і виявляється, що це законсервований космічний корабель інопланетян. Дослідницькі програми NASA вже показали, що це звичайнісінька скеля, схожа на «обличчя» тільки під певним кутом

2026 рік.

На зорі кінематографу німецький режисер Фріц Ланг зняв фільм Метрополіс, який став класикою відразу після свого виходу. Згідно з його пророцтвом в 2026 році винахідник Ротванг створить першу абсолютно ідеальну людину. Точніше, жінку-робота

Березень 2027 року.

Фанати фантастики ще в 2006 році вивчили, що до 2027 року краще встигнути народити якомога більше дітей. Тому що екранізований тоді фільм Дитя людське режисера Альфонсо Куарона став наочним попередженням про те, що через жахливу екологію та аморальність у людей перестануть народжуватися діти.

Серпень 2032 року

Смертна кара негуманна, а в'язниць на всіх не напасешся, та й занадто витратна це справа — підтримувати роботу пенітенціарної системи. Так, судячи зі знаменитого бойовика Руйнівник 1993 року, повинні всього через пару десятиліть вирішити законодавці. І злочинців почнуть заморожувати. Довічно. Хоча іноді вони будуть прокидатися і тікати. І влаштовувати епічне «мочилово». Як Сильвестр Сталлоне та Веслі Снайпс у вищезгаданому бойовику.

1 квітня 2054 року

До цієї дати можна буде перевірити, чи навчилося людство розправлятися зі злочинністю так само хвацько, як у трилері Особлива думка Стівена Спілберга (2002 рік). Зокрема, чи будуть правоохоронні органи використовувати телепатів та ясновидців для передбачення злочинів. А заодно цікаво дізнатися, чи будуть по вулицях мегаполісів їздити лише безпілотні автомобілі.

5 квітня 2063 року

Жодна фантастична франшиза не може похвалитися такою кількістю шанувальників як Зоряний шлях. І якщо до 2063 році його прихильники не переведуться, то їм буде цікаво, чи буде до того часу винайдений двигун, що дозволяє стискати простір-час і розганяти космічний корабель до надсвітових швидкостей. Як це було показано у фільмі Зоряний шлях: Перший контакт (1996 рік)

13 квітня 2084.

До цієї дати настане комунізм. У будь-якому випадку, школяр Коля Герасимов із Гості з майбутнього (1984 рік) особисто бачив втілення мрії Хрущова в футуристичній Москві 2084 року. І це був не просто комунізм, а комунізм високорозвинений. Один прилад для читання чужих думок чого вартий. Мрія КДБ і, звичайно ж, космічних піратів.

У тому ж році, до речі, людство вже буде вміти впроваджувати штучні спогади. Це пророкує популярний фантастичний бойовик двадцятирічної давності Згадати все (1990 рік) режисера Пола Верховена. Герой Арнольда Шварценеггера працював на будівництві і мріяв полетіти на Марс. Коли він накопичив грошей на те, щоб імплантувати собі штучні спогади про марсіанську відпустку і прийшов до медиків, виявилося, що він і справді вже бував на Марсі. У ролі секретного агента. Втім, фільм передрікає, що штучні спогади все одно гірше справжніх.

10 серпня 2154 року

Якщо вірити найкасовішому фільму всіх часів і народів (Аватар Джеймса Кемерона, 2009 рік), то в цей день паралізований колишній морський піхотинець Джейк Саллі, перевтілившись у синього тубільця з планети Пандора, очолить повстання проти жадібних земних колонізаторів.

25 листопада 3978

Якщо не здійсниться жодне з попередніх пророцтв, то наші нащадки, що мешкають на інших планетах, можливо, будуть чекати цієї дати для того, щоб провідати стареньку Землю і переконатися в тому, що тут виникла цивілізація розумних приматів (Планета мавп 1968 рік). Ну або не виникла. Час покаже.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення