Фейкові ОСББ відбирають будинки киян: що можуть наробити аферисти

 Вести.UA

​Столицею прокотилася хвиля створення фейкових ОСББ. Аферисти, як правило, не мають до спільної власності мешканців ніякого відношення, реєструють підставні об'єднання в іншому місті і отримують повний контроль над будинком. Юристи кажуть: поки керівництво липового ОСББ не наробило лихих справ, повернути контроль над будинком дуже просто.

Фейкові ОСББ відбирають будинки киян: що можуть наробити аферисти

Як розповів голова Асоціації ЖБК та ОСББ Києва Костянтин Киричук, станом на минулий тиждень в столиці в обхід законодавства з-під відомства ЖЕКів аферисти вже вивели більше десятка будинків.

«Я знаю, що люди вже зверталися в поліцію і адміністрацію міста з цього питання. За моїми даними, кількість будинків, які були «захоплені» аферистами, точно більше десяти», - говорить Киричук.

При цьому, за його словами, часто посібниками аферистів стають люди, які живуть і є власниками частини квартир «захопленого» будинку. У мерії зазначають, що також знають про проблему.

«Нам відомо про 16 таких випадків. Ми з поліцією вже займаємося цим питанням. Липові об'єднання реєструє одна з фірм у Ірпені», - позповіли в департаменті ЖКГ КМДА.

У мерії також повідомили, що з десяти районів Києва не постраждали поки тільки два - Дніпровський і Шевченківський. Зате в деяких інших зареєстровано одразу по два, а то і по чотири таких «рейдерських» захоплення.

Чим загрожує

Перше, що загрожує мешканцям «віджатих» будинків, - аферисти можуть почати обслуговувати будинок по вигаданим захмарним тарифам, завести в будинок свої обслуговуючі фірми, а в гіршому випадку - липовий голова може розпродати майно будинку (горища і підвали) і зникнути з грошима. Варіантів чимало, кажуть юристи.

«Якщо в будинку реєструється фейкове ОСББ, до нього також переходять усі права по розпорядженню рахунками, об'єктами спільної власності, право укладати договори. «Голова» такого об'єднання може підписати контракт на послуги, зібрати під цей договір гроші мешканців, зняти їх з рахунку і зникнути», - пояснює адвокат Дмитро Гутгарц.

Також шахраї спробують отримати все нежитлові приміщення в будинку.

«У крайньому випадку, можуть здати їх в оренду своїм людям, скажімо, за одну гривню. Але це малоймовірно, оскільки аферисти частіше налаштовані швидше роздобути гроші або дороге інженерне обладнання будинку і зникнути», - зазначає Гутгарц.

Його колега Володимир Блащук додає: документально створити ОСББ дуже просто.

«Важко зібрати мешканців, їх підписи (але аферисти, як правило, цим не заморочуються), але щоб зареєструвати, потрібно просто подати документи нотаріусу», - говорить він.

Радять створювати ОСББ

Як вважає Киричук, головна проблема в тому, що багато хто не хоче створювати справжні ОСББ.

«Це трапляється тільки тому, що жителі будинків байдуже ставляться до своєї спільної власності. Вони не турбуються ні про що, що знаходиться далі порога квартири. А могли б самі створити ОСББ і відгородити себе від подібних проблем», - пояснює Киричук.

Більш того, на його думку, кожен будинок в Києві прибутковий.

«Будинок заробляє гроші безліччю напрямків: це і внески на утримання території, і допуск інтернет-провайдерів, і реклама, і оренда, тощо. За п'ять років найгірший будинок, нехай йому буде 300 років, вийде в прибуток. Люди просто не рахують, що якщо вони платять хоча б по 3 грн / кв. м, а в будинку 10 тис. кв. м, то це приблизно 30 тис. грн на місяць, з яких 10-12 тис. грн мешканці платять за вивіз сміття, прибирання тощо, а решту - 8 тис. грн - акумулюють. Це 80 тис. грн на рік, які можна використовувати на реконструкцію та утеплення», - запевняє Киричук.

Якщо ваш будинок захопили

Мешканцям постраждалих будинків юристи насамперед радять взяти під контроль новостворене ОСББ і провести вибори нового, законного складу правління.

«За великим рахунком, якщо мешканці дізнаються, що у них в будинку створено фейковий ОСББ, то боротися з ним дуже просто. Якщо воно не встигло накоїти капостей, потрібно всього лише провести переобрання правління і ревізійної комісії, переписати статут (за необхідністю) і почати управляти своїм будинком. Якщо ж не встигли вчасно, доведеться займатися його ліквідацією», - зазначає юрист Володимир Блащук.

Найскладніше, за його словами, повернути приміщення. Для цього потрібно буде звертатися до держреєстраторів, брати виписку з реєстраційної справи, збирати підписи реальних мешканців і звертатися з цим пакетом в прокуратуру і поліцію.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення