Гангстера, який брав участь у "пограбуванні століття", виправдали

 Meduza

11 грудня 1978 було скоєно одне з найзухваліших пограбувань в історії США. Люди в масках винесли з аеропорту Джона Кеннеді п'ять мільйонів доларів готівкою і ще мільйон - коштовностями (в перерахунку на сьогоднішні ціни - більше 23 мільйонів доларів). Перший і єдиний підозрюваний у цій справі був затриманий через 35 років. Ще через півтора року суд присяжних зняв з нього всі звинувачення.

Гангстера, який брав участь у "пограбуванні століття", виправдали

Пограбування вантажного терміналу авіакомпанії Lufthansa в нью-йоркському аеропорту Кеннеді - найбільший злочин такого роду, вчинений на території США.

Організатори дізналися, що із США щомісяця відправлялися великі партії готівки для військовослужбовців в Західній Німеччині. Гроші доставлялися рейсами Lufthansa і чекали відправки в сховищах компанії прямо в аеропорту. Зловмисники змогли проникнути в сховище і сховатися з фургоном готівкових доларів, які влада до того ж ніяк не могли відстежити.

У 1990 році Мартін Скорсезе зняв за мотивами цій історії фільм «Славні хлопці» з Робертом Де Ніро. Американська влада до цього часу вже 12 років безуспішно намагалися знайти злочинців. І у поліції, і у ФБР були всі підстави вважати, що в справі не обійшлося без участі як мінімум однієї з п'яти найбільших сімей, що входили в нью-йоркську Коза Ностра. Однак довести причетність хоча б однієї людини до пограбування ніяк не вдавалося.

Перший і єдиний арешт за найгучнішим пограбуванням в історії США був здійснений через років 13: у січні 2014 року в Нью-Йорку був затриманий 78-річний Вінсент Азаро, потомствений гангстер і впливовий мафіозі, пов'язаний з сім'ями Гамбіно і Бонанно. Заарештувати Азаро вдалося завдяки свідченням його двоюрідного брата - Гаспаре Валенті. У 2008 році Валенті почав співпрацювати з ФБР і з 2010 по 2013 роки записував розмови з Азаро на плівку.

Гаспаре Валенті розповів слідству, що пограбування терміналу авіакомпанії Lufthansa було сплановано відомим гангстером Джиммі Берком спільно з Вінсентом Азаро. За словами Валенті, в ніч на 11 грудня 1978 року зловмисники під'їхали до терміналу, знешкодили охорону, змусили одного з охоронців відкрити їм двері і вломилися в сховище. «Вони розраховували виявити там два мільйони готівкою, але там виявилося п`ять мільйонів, а ще смарагди, діаманти та золоті ланцюга», - розповідав Гаспаре Валенті.

Валентині звинуватив кузена і в інших злочинах. У підсумку Вінсента Азаро судили за 14 епізодами бандитизму, включаючи вбивство, і ще за кількома епізодами здирництва.

Разом з Гаспаре Валенті звинувачення привернуло інших свідків - детективів, які вже вийшли на пенсію і агентів ФБР, а також численних інформаторів, які співпрацювали зі слідством по інших справах, пов'язаними з мафією. У справі використовувалися фотографії, зроблені в ході стеження за мафіозі в 1970-х роках. Однак ключовими були саме показання Валенті: тільки вони дозволяли пов'язати арештованого з гучним пограбуванням 1978 року.

Саме це вдалося використати захисту Вінсента Азаро. Адвокат Елізабет Мацедоніо у своєму зверненні до присяжних вказала, що ні на одному з долучених до справи знімків Азаро не робить нічого негожого. Інші матеріали справи також недоводять його провини. Всі звинувачення будується на свідченнях Гаспаре Валенті, який не може вважатися надійним свідком: він не просто злочинець, але ще й "досвідчений брехун", пішов на співпрацю з ФБР заради грошей і особистої помсти.

Процес над Вінсентом Азаро тривав всього три тижні, присяжні прийняли рішення менше, ніж за два дні. Азаро визнали невинним за всіма пунктами звинувачення.

Вінсент Азаро був явно задоволений таким результатом: як пише The New York Times, він зустрів вердикт оплесками і щиро подякував судді. Вийшовши з будівлі суду і сідаючи у білий «мерседес», Азаро заявив журналістам: "Не вірте всьому, що показують у кіно. І не дайте нікому виявити труп в багажнику".

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення