Героїчна битва за "столицю ІДІЛ": штурм Мосула

 Подробности

​У якості "живого щита", який використовують терористи ІДІЛ в обложеному іракському Мосулі - тисячи мирних жителів. Там в самому розпалі битва за місто, який вважають форпостом бойовиків. Війська коаліції закріпилися в передмістях, але всередині антитерористичного союзу намітилися серйозні суперечності.

Героїчна битва за "столицю ІДІЛ": штурм Мосула

Коаліція двинула на місто колосальне угруповання, близько 50 тисяч бійців, сотні танків і бронемашин, артилерія і значна авіаційна підтримка. У бойовиків ІДІЛ немає шансів утримати Мосул, їх удесятеро менше. Курдські загони вже захопили східні передмістя, частини іракської армії завершують оточення. Мосул - це останній великий оплот халіфату на території Іраку, тому його падіння означало б найбільший успіх в боротьбі з ісламістами.

"Це важлива складова кампанії по ослабленню і подальшого знищення ІДІЛ. Це ознака того, що наші зусилля цілком успішні, але ще багато потрібно зробити, щоб досягти мети", - каже Джош Ернест, прес-секретар Білого дому.

Вашингтон всіляко вітає початок операції - США підтримують її літаками, а в лавах курдських і іракських загонів багато американських радників. Але багато експертів вважають, що справа не в тому, чи зуміє ІДІЛ утримати місто, з цим все більш-менш ясно. Питання - чи зуміє втриматися коаліція, з таким трудом зібрана американцями.

"Те, що Мосул вони візьмуть - сумнівів немає. Проблема в іншому: зрівняють вони його з землею попереднімі бомбардуваннями чи ні. А друга частина - там воює шиїтське ополчення. А шиїтське ополчення, з ним все виглядає так, як було з Саброй і Шатилой. Вони ввійдуть туди, і почнеться різанина", - говорить Володимир Янкелевич, військовий експерт.

Більше мільйона мирних жителів - це величезний живий щит, яким терористи прикриваються від атак коаліції. Незважаючи на попередження і розкидані з літаків листівки із закликами покинути місто, піти громадянські не можуть - таких бойовики ІДІЛ страчують на місці. Повстання, що почалося в місті з початком наступу придушене з неймовірною жорстокістю. Очікуються важкі вуличні бої і ніхто навіть не береться пророкувати число можливих жертв з боку мирного населення.

"Під наступ потрапив не тільки Мосул. Люди поки не біжать, але в міру просування військ коаліції до 200 тисяч людей стануть біженцями в найближчі кілька тижнів. І можливо, до мільйона - в наступні місяці. Тобто ми очікуємо більш високий рівень переміщення, ніж бачили до цього", - каже Сара Кейс, директор з планування міжнародного комітету порятунку.

Протиріччя в коаліції вже починають позначатися. Курди заявили, що не збираються віддавати звільнені території, вони залишаться під контролем Пешмерги. Туреччина заявляє, що провінція Ніневія, центром якої є Мосул - це територія Османської імперії, а значить повинна відійти Туреччини. Відносини Стамбула і курдів, фактично, у стані війни.

Ця битва обіцяє бути найкривавішою з моменту початку війни проти халіфату. До бойових дій підключилася Франція, її літаки з авіаносця в Середземному морі бомблять місто. Зараз навколо Мосула зав'язався виключно складний вузол і кожен учасник коаліції намагається отримати з цього вигоду. У центрі кривавого хаосу - сотні тисяч мирних іракців, яким вже просто нікуди бігти.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення