Голову Рахункової палати підозрюють у скоєнні злочину на мільйони (відео)

Очільника Рахункової палати України Романа Магуту підозрюють у змові з членом палати Марією Шулежко. Чиновник нібито підписав документи, які дозволили його підопічній взяти службову квартиру у приватну власність.

Голову Рахункової палати підозрюють у скоєнні злочину на мільйони (відео)

Роман Магута у минулому був донецьким банкіром, а з 2012 року став очолювати Рахункову палату. Детективи Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та НАБУ підозрюють його у вчиненні злочину, зокрема у змові з членом Рахункової палати Марією Шулежко. Працівниця, отримавши службову квартиру, передала її своєму племіннику, який, в свою чергу, приватизував дане житло і знову подарував квартиру своїй тітці – Марії Шулежко.

«Ця квартира в результаті була приватизована не тим, для кого вона була виділена, а племінником Марії Шулежко. Тобто вийшло так, що квартира вийшла з державної власності і стала приватною власністю особи, яка не має жодного відношення ні до Рахуноквої палати, ні до державної служби взагалі», - говорить керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Голова Рахункової палати України Роман Магута

Марія Шулежко – директор Департаменту з питань агропромислового комплексу. У 90-х роках, коли вона працювала народним депутатом України 2-го скликання, отримала службову квартиру, яку згодом теж приватизувала, тож таким чином неодноразово використала своє право на приватизацію.

Член Рахункової палати України Марія Шулежко

«Марія Шулежко звертається до голови Рахункової палати з проханням приватизувати це житло. Причому він не проводить жодної перевірки цієї заяви. Я, наприклад, наказав би начальнику юридичного управління, начальнику господарського управління визначити, чи має вона право на це, хто, власне, буде приватизовувати. Натомість він просто погоджує і направляє такого листа до Київської адміністрації», - каже генеральний прокурор України Юрій Луценко.

«Треба спочатку довести вину, а потім підозрювати. Рахункова палата – це вищий орган фінансового контролю і він не має права порушувати діюче законодавство, щоб потім контролювати ефективність використання державного бюджету», - каже сам голова Рахункової палати Роман Магута.

Про ефективність використання бюджетних коштів слід зазначити окремо. Для забезпечення державним житлом чиновників Кабмін виділив понад 7 мільйонів гривень. Тоді на балансі Рахункової палати з'явилися 8 квартир. У 2013 році, через рік після того, як Магута очолив Рахункову палату, він разом із Марією Шулежко отримали по квартирі в елітному комплексі на вулиці Полтавська,10. Державному бюджету житло для двох чиновників обійшлося у майже 3 мільйона гривень. Однак ніхто з можновладців у цих квартирах не живе, бо як перевірили прокурори, Марія Шулежко проживає у приватному будинку у Конча-Заспі, а Роман Магута – у селі Петропавлівське, що в Бориспільському районі.

Приватний будинок Марії Шулежко

Тепер прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури у Солом'янському суді намагаються довести, що Марія Шулежко хотіла отримати даром престижну квартиру в центрі столиці, а очільник Рахункової палати їй в цьому допоміг, підписавши документ про переведення житла із державної у приватну власність. Тож чиновників треба взяти під домашній арешт і змусити носити електронний браслет. Натомість адвокати Магути наполягають на тому, що Шулежко сама здійснила аферу.

«Марії Шулежко не висунули підозру, ніхто не перевіряє, чи дійсно приватизувала цю квартиру», - скаржиться адвокат Володимир Моргун.

Свою квартиру Роман Магута теж приватизував, але він вперше використав своє право на приватизацію, тож у правоохоронних органів до нього питань немає.

У декларації чиновника, окрім житла в Донецьку, вказано, що голова Рахункової палати має дві квартири в столиці, одна з яких площею у 114 квадратних метрів, якою він володіє разом із дочкою, а інша – площею у понад 160 квадратних метрів, яка перебуває у власності Магути та його дружини. Окрім цього, власницею будинку у селі Петропавлівське є дружина чиновника.

Натомість суд призначив Роману Магуті цілодобовий домашній арешт, але голова Рахункової палати подаватиме апеляцію, а Марії Шулежко, яку звинувачують у привласненні службового майна, підозру не оголошують.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення