Гривня стрімко падає – українців закликають нести гроші до банків (відео)

​Гривня здешевшала до 26-ти за долар. Нова психологічна планка перетнута валютним курсом майже непомітно для громадян. На тлі традиційного ажіотажу з квітами і підготовки до нового навчального року. Ягідки – попереду.

Гривня стрімко падає – українців закликають нести гроші до банків (відео)

Нинішня динаміка росту іноземної валюти повторює минулорічний сценарій. Цифри в пунктах обміну так само залежали від міжнародних кредитів. Цієї осені Національний банк України розраховує на два транші від МВФ. Загальна сума очікувань – 2 мільярди сімсот мільйонів доларів. На думку провідних фінансових аналітиків, такі вливання не надто вплинуть на курс долара в Україні. Принаймні, його не знизять. Однак, якщо нам не виділять чергову позику, валюти може дійсно забракнути. А МВФ із фінансуванням відверто не поспішає.

«До цього траншу прив`язана допомога інших держав. США. Європи. Без цього траншу ми не отримаємо іншої допомоги. А це 3-4 мільярди. Катастрофи нема, однак це негативно вплине на інвестиційний клімат в Україні. Нам не варто розраховувати на приватні кредитні лінії», - каже ректор міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

Аби зрештою таки отримати міжнародні кредити та інвестиції і тим самим не допусти валютної паніки, Кабміну і Нацбанку зокрема потрібно лише професійніше працювати.

«Перше – проводити прозору політику, ліквідувати чорний ринок національному банку. Мінфіну відмовитися від дитячих інновацій, а перейти до масштабних реформ. Перерахувати бюджет, а потім вносити податкові зміни. У МВФ таких забавок не люблять. Все це веде до затримки траншу», - пояснює Олександр Савченко.

Поки більшість населення перераховує гривні, порівнює ціни, виважує чергові інфляційні страти і міркує, де б і на що здобути міцну валюту, у Нацбанку навпаки – абсолютно спокійні. Запевняють – великих коливань – не буде. Та й курс долара по відношенню до гривні у бюджеті наступного року запланований з урахуванням підвищення – на рівні 27 гривень 20 копійок. А відтак – до кардинальних рішень у головній фінансовій установі країни вдаватися не збираються.

«У нас гарний врожай. Нафта і енергоносії на міжнародному ринку не подорожчали, тому валюта рости не буде й в Україні. Національному банку не доведеться вживати кардинальних заходів», - переконує директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко.

Експерти запевняють: міцність національної валюти залежить не стільки від врожаю та нафти, скільки від політики головного фінансового регулятора. Саме Нацбанк контролює валютний ринок, і навіть незначні коливання курсу – його відповідальність. Найперше, за що радять взятися – чорний євро- та доларовий ринок, котрий зараз ледь не повністю перехопив у банків обмінні операції.

«На сьогоднішній день за офіційними даними на руках у людей 97 мільярдів доларів. За останні два роки забрали 16 готівкою. Тобто валюти вистачає. Більше валюти на чорному ринку. Це не правильно. Валюта має бути в банках. Якщо віднесуть 20, в краще 50, в Україні буде економічне диво», - каже економіст Олександр Охріменко.

Може валюта і має бути у банках, але пересічні українці їх вже давно бояться. Завести депозит наважуються одиниці, адже попри офіційні реляції НБУ, люди власними очима бачать, наскільки нестабільною є фінансова ситуація. Відтак – будь-яких операцій з валютою намагаються просто уникати.

До цьогорічного бюджету долар закладався максимальною вартістю у 24 гривні та 10 копійок. Але витримав менше, ніж півроку. І піднявся на два з гаком пункти. Тож якщо збережеться навіть така тенденція, цифра у 30 вже не виглядає фантастично. Утім, наскільки швидко ми перетнемо черговий психологічний бар’єр, прогнозувати ніхто не береться.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення