​Хімікати на полях: що ми купуємо на ринках і в магазинах? (відео)

Діти у селі Хатки на Львівщині чешуться і задихаються, в них спостерігаються напади астми та аномальні хвороби. Батьки впевнені: мешканців села щодня смертельно отруює агрофірма, яка розприскує хімікати на сусідніх полях. Якщо такою отрутою поливають урожай, то що ж ми купуємо на ринках і в магазинах? Далі усе, що вдалося з'ясувати «Надзвичайним новинам».

​Хімікати на полях: що ми купуємо на ринках і в магазинах? (відео)

Максим у свої 8 років вправляється з інгалятором, як досвідчений медик. Смертельна небезпека підходить кілька разів на місяць, коли стаються напади. Його матір переконана: в сина алергічна реакція на хімікати, якими кроплять тутешні поля. Адже їхня хата стоїть буквально за 20 метрів від лану.

«Кроплять, обприскують тракторами. Щодва тижні переважно. Після цього у мене дитина хворіє. Нам поставили бронхіальна астма з алергічними приступами. Ми здавали на алергени – має бути 60, а у нього 398,8 алергія», - каже Ганна Возняк.

Діти кашляють і чешуться – це скарги більшості батьків у селі Хатках. Така халепа вже три роки поспіль. Звинувачують у цьому агрофірму, що взяла в оренду сільську землю.

«Ціле літо у мене дитина кашляє, нежить і червоне горло. Виросли аденоїди. Я робила операцію на аденоїди. І тепер знову за рік часу у дитини знову виросли аденоїди», - обурюється мешканка села Хаток Алла.

Мешканці села кажуть: робітники агрофірми обіцяли, що попереджатимуть, коли будуть кропити поля. Проте цього не сталося, і кропили стільки, скільки їм треба. В один із днів вони зупинили трактор буквально в 15 метрах від хати. На дворі, кажуть, стояла страшна задуха.

Свої наділи люди віддали фірмі ще 10 років тому, але раніше на алергію у дітей ніхто не скаржився.

Хатківський сільський голова Володимир Демський каже: «Такого галасу не було, а зараз десь почали людям діти хворіти. Не можу я доказати, що воно небезпечне. Це зі слів людей, батьків, що діти після того починають хворіти».

В агрофірмі запевняють: завжди користуються одними хімікатами. Чому алергія лютує тільки останні три роки – не розуміють.

«Є така книга, як перелік пестицидів та хімікатів, які є дозволені для використання в Україні. Це є настільна книга будь-якого агронома і людини, яка займається закупками. Відповідно до кожної поставки засобів захисту рослин, ми отримуємо відповідні сертифікати якості, які надає виробник», - каже директор агрофірми Єлизавета Поттер.

Подив агрономів поділяють медики. Масових звернень із симптомами хімічного отруєння в районі, кажуть, не було. «Не пов’язані зараз захворювання дітей з інтоксикаціями хімічними. Звичайні вірусні інфекції. Бувають лоренгити, бронхіти. Масових отруєнь не було», - запевнила завідувачка дитячого відділення Мостиської районної лікарні Ольга Курило.

Через скарги селян у районі скликали цілу комісію. І порушення в кропленні ланів фахівці таки знайшли.

«Санітарно-захисна зона має бути від населеного пункту 300 метрів. І має бути попередження населення, що в такий-то період часу буде проводитись обробка пестицидами», - пояснила завідувач районної лабораторії Оксана Вйонцек.

Тепер агрофірмі доведеться відмовлятися від паїв поблизу будинків. Але з алергією селян самі підприємці цього аж ніяк не пов'язують. Підозрюють конкурентів, з якими посварилися три роки тому.

«Дана скарга у селі Хатки сталася не зовсім через те, що багато кого турбують питання зі здоров’ям. У нас є певний конфлікт з одним із фермерів, який працює поряд на полях, і це його родина підписалася у даній скарзі», - впевнена директор агрофірми Єлизавета Поттер.

Тепер підбурені та спантеличені селяни стали звичайними заручниками у бізнесовому конфлікті. Хто б із підприємців не взяв в оренду їхні паї – обійтися без хімікатів тут неможливо. Тож медики радять здати проби на алергію, аби ніхто не міг маніпулювати людськими страхами.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення