Хто кришує забудовника Поштової площі?

 Радио Свобода

Компанія «Хенсфорд Україна», яка у 2013 році отримала право будувати торговельний центр на Поштовій площі у Києві, за два роки не отримала права користування землею, чим завдала збитків бюджету столиці. Про це йдеться у сюжеті програми Радіо Свобода і телеканалу UA: Перший «Схеми».

Хто кришує забудовника Поштової площі?

Після того, як концепцію проекту реконструкції транспортної розв’язки змінили і додали нове будівництво об’єкта багатофункціонального призначення, інвестор – ТОВ «Хенсфорд Україна» – мав оформити право користування землею.

Однак цього не сталося. А отже – протягом двох років бюджет Києва щомісяця втрачав кошти, які міг би отримати від оренди чи продажу. Наразі оренда ділянки у 10 тисяч квадратних метрів може коштувати від 200 тисяч гривень на місяць на комерційному ринку, за підрахунком одного зі столичних ріелторів. Дані містобудівного моніторингу свідчать, що є лише наміри викупу ділянки.

«Цинізм полягає в тому, що Земельний кодекс чітко говорить: жоден об’єкт, навіть кіоск, не може стояти без документів права користування земельною ділянкою», – відзначив у коментарі «Схемам» архітектор і громадський діяч Віктор Глеба.

Мер Києва Віталій Кличко на закиди журналістів відзначив, що не знає, хто стоїть за ТОВ «Хенсфорд Україна» і йому невідомо, що ця компанія не отримала землі для будівництва.

Позицію керівництва «Хенсфорд Україна», з’ясувати не вдалося. За два роки в інвестора не з’явилося офісу. А директор фірми Марина Ткаченко, відома лише завдяки фото в інтернеті, на дзвінки не відповідає.

Раніше журналісти встановили, що ТОВ «Хенсфорд Україна» засноване на початку лютого 2013 року британською компанією «Хенсфорд Імпекс ЛЛП», яка внесла до статутного фонду української фірми 80 мільйонів гривень. Директором ТОВ «Хенсфорд-Україна» є Марина Ткаченко. «Хенсфорд Імпекс ЛЛП» володіє ще однією київської фірмою – ТОВ «Віас Груп», яка зареєстрована у Броварах, на вулиці Кірова, 90, квартира 16. За цією адресою зареєстровані ще три компанії: ТОВ «СПС-Груп», ТОВ «Дім Лісника» і ТОВ «Енерго Сім».

Перша, за даними журналістів «Української правди», постачала двері з ліванського кедра за 64 тисячі доларів для резиденції екс-президента Віктора Януковича в Межигір’ї. Також компанія раніше володіла 20% статутного капіталу фірми «Лемтранс», котра з жовтня 2012 року перейшла під керівництво «СКМ» Ріната Ахметова. ТОВ «Дім Лісника» володіло мисливською резиденцією Януковича в Сухолуччі.

Керівником ТОВ «Енерго Сім» є Марина Пелих – дружина Андрія Кравця, керівника Державного управління справами за президентства Януковича.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення