Хто володіє інформацією - той володіє світом

«Хто володіє інформацією - той володіє світом». Автором цього відомого висловлювання є Натан Ротшильд - англійський банкір, бізнесмен і фінансист єврейського походження, а сказане воно було більше двох століть тому. Популярність і успіх Ротшильдів «закарбували» ці слова в свідомості мільйонів представників абсолютно різноманітних професій.

Хто володіє інформацією - той володіє світом

Сучасне 21-ше століття гордо назване епохою "інформаційних технологій". Саме тому крилатий вислів Ротшильда не лише не застаріває, але стає актуальнішим з кожним днем.

Ви коли-небудь питали себе: яку кількість інформації ви отримуєте щодня? Комп'ютери, планшети, телефони - це персональні бездонні джерела інформації. Але окрім контенту, який ми отримуємо добровільно, за власним бажанням (наприклад, шляхом перевірки курсу акцій Goldman Sachs на сьогодні), велику його кількість наш мозок «вбирає» підсвідомо. Рекламні білборди по дорозі на роботу, радіо, увімкнене в машині, людина, що розмовляє по телефону поряд з Вами в громадському транспорті. І навіть якщо Ви не робите ніяких свідомих зусиль, щоб запам'ятати щось стороннє, Ваш мозок робить це за Вас. Розумовий процес в нашому мозку неприривний, тому інформація фіксується і аналізується без Вашого відома. Пізніше, сидячи з друзями-економістами у барі, Ви абсолютно несподівано згадаєте, що після IPO акції Goldman Sachs буквально злетіли вгору на хвилі ентузіазму, викликаного технологічним бумом, але звідки ця інформація Вам відома – згадати навряд чи вийде. Все дуже просто: Ви її і не запам'ятовували, Ваш мозок послужливо зробив усю роботу за Вас.

Повертаючись до питання про кількість отриманної інформації, приготуйтесь бути шокованими. Виявилось, що маштаби інформаційної революції в епоху цифрових технологій також зацікавили доктора Мартіна Гільберта і його команду з Університету Південної Каліфорнії. Вони використали складну технологію, щоб зрозуміти, скільки ж даних зберігається по всьому світу. Дослідження, що охопило період з 1986 по 2007 рр., було опубліковане в журналі Science. За словами вчених, людство на сьогоднішній день накопичило близько 295 эксабайт різних даних. Эксабайт дорівнює 1000 петабай, петабайт - 1000 терабайт, а терабайт - 1000 гігабайт. Щоб не завантажувати Ваш мозок черговою порцією інформації, охарактеризуємо цю кількість в зрозуміліших для нас вимірах. На даний момент щодня людина отримує інформацію, яка б уміщалася в 174 друкованих виданнях. Не дивлячись на це, вчений зауважив, що ми знаходимося лише на початку інформаційної епохи. В майбутньому кількість даних тільки збільшуватиметься.

Отримана нами інформація впливає на нас по-різному: щось засмучує, щось радує, щось є дійсно корисним, але більшість речей, які Ви чуєте, лише «завантажують» Ваш мозок. Тому дуже важливо в цьому стозі сіна інформації знайти ту саму голку, тобто те, що Вам потрібно.

Піду на зухвалість і дозволю собі трохи доповнити вислів великого банкіра: «Хто володіє якісною інформацією - той володіє світом». Але як знайти ту саму якісну інформацію в неосяжних просторах інтернету?

У кожної людини свої способи абстрагуватися від "зовнішніх перешкод", але є парочка універсальних методів.

Старайтеся більше часу проводити саме на тих сторіночках, які Вам цікаві. За рідкісним винятком, достовірними є тільки офіційні сайти. Жовта преса і любительські сторіночки тільки додадуть сумбуру.

Рішенням також можуть стати різні програми, блокуючі зовнішню рекламу. Встановивши їх, Вам не доведеться закривати купу вкладів різних рекламних сайтів, переглядаючи улюблений серіал.

Хорошим методом пошуку інформації є рубрика часто поставлених питань (FAQ). Така рубрика є практично на будь-якому сайті, тому неважливо що ви робите: читаєте про новинки хай-тека або граєте в Ігри, Ви завжди можете звернутися в службу підтримки. Цим Ви заощадите собі купу часу і нервів.

І наостанок: якщо ці методи недостатньо ефективні для Вас, проявите креативність і вихід знайдеться. Адже уміння знаходити потрібну інформацію у сучасному електронному світі - справжній вид мистецтва.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення