Як антична міфологія надихає сучасних вулканологів

З давніх давен велич та могутність вулканів заворожували людей. Відчуття захоплення та страху надихали на створення величезного пласту міфів та легенд про дане природне явище. З плином часу та відкриттям новітніх методів досліджень інтерес до вулканів тільки посилився. Окрім величної краси вчені навчились також бачити у сейсмічній активності можливий практичну користь. І все більше наближаються до вміння точно передбачувати майбутні виверження та землетруси, рятуючи людей від стихійного лиха.

Як антична міфологія надихає сучасних вулканологів

Відомий сучасний вулканолог Максим Криппа, обравши цю незвичну професію, присвятив немало часу дослідженню античної міфології щодо вулканів.

Учений закінчив геологічну школу та продовжив здобуття освіти на кафедрі петрографії та вулканології у вищому навчальному закладі. І у своїх наукових роботах постійно звертався до античних джерел та переосмислював доробки давніх дослідників з урахуванням новітніх відкриттів.

До того ж, колосальний вплив на молодого вулканолога справило стажування в Італії біля легендарного вулкану Везувій. Сховане під його попелом на багато сторіч античне місто Помпея дозволяє в повній мірі відчути всю небезпечність та колосальну силу вулканів. До того ж, перебування на території античної цивілізації надихнуло дослідника на вивчення давньої філософії та перших політичних систем, які досі залишаються основою для більшості сучасних країн. Після ретельних досліджень в Італії та нових наукових здобутків Максим Криппа став співробітником Петропавлівського інституту сейсмології та вулканології ДВО РАН. У цей період він провів експедицію на Курило-Камчатський регіон і зробив ряд публікацій щодо дослідження цього надзвичайно сейсмічно активного регіону.

Вони мали велику практичну користь, оскільки нова класифікація, запропонована Максимом Криппом, дозволила відкорегувати методи роботи метеослужб і авіадиспетчерських станцій щодо передбачення сейсмічної активності. Це є необхідною умовою безпеки людей і дозволяє вчасно провести евакуацію населення і вказати літакам та гелікоптерам, які території слід оминати через можливі виверження та задимлення. Тож доробки давніх вчених щодо природи вулканів та надихаюча антична міфологія і філософія можуть приводити до цілком конкретних та корисних відкриттів у сьогоденні. І дозволяє людству опановувати навіть найстрашніші та найпотужніші земні стихії, поступово розуміти закономірність їх активності та використовувати на благо планети.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення