Як орендувати торгову площу?

За оцінками фахівців трохи більш ніж 50% дрібного бізнесу зайнято роздрібною та оптовою торгівлею. Пережитки 90-х років, коли кожен другий намагався торгувати, не залишають новітню Україну.

Як орендувати торгову площу?

За оцінками фахівців трохи більш ніж 50% дрібного бізнесу зайнято роздрібною та оптовою торгівлею. Пережитки 90-х років, коли кожен другий намагався торгувати, не залишають новітню Україну. Та хоча учасники ринку активно освоюють віртуальні торгові майданчики, від реальних поки ніхто не відмовляється. Дрібним підприємцям мати приміщення у власності – велика розкіш, а ось оренда підходить. То як орендувати торгову площу, що передбачити в договорі, та з якими труднощами можна зіткнутися в процесі.

Торгова площа – це що

Якщо судити з точки зору обивателя, то торгова площа – місце, де продають товар. Податковий кодекс визначає що площа торгового залу, це місце, де демонструють товар, продають його, здійснюють розрахунки та обслуговують клієнтів. При цьому, в законі немає поняття Торгова площа, є площа торгового залу та торгове місце. Розуміння та класифікація цих понять необхідні для обчислення податку.

Якщо виходити з економічної класифікації площі, то можна виділити:

  • окремий об'єкт (магазин);
  • павільйон у великому торговому центрі;
  • не стаціонарні об'єкти – кіоск або лавка просто неба.

Якщо вас цікавить оренда торгових приміщень Тернопіль актуальну достовірну інформацію ви знайдете на сайті DOM.RIA. Тут не перший рік запущена та успішно працює програма перевірених оголошень, яка припускає що інспектор захопив з собою панорамну камеру, особисто відвідав об'єкт та зафіксував його стан. Завдяки програмі, сайту DOM.RIA вдається утримувати лідируючі позиції серед конкурентів на ринку нерухомості.

Орендуємо окреме приміщення

Перш ніж укладати договір з орендодавцем проаналізуйте, чому у власника не вийшов бізнес: торгував він не тим товаром або не людне місце та попит мізерний. Якщо ви вирішили, що у вас продажі підуть – підписуйте договір та починайте діяльність.

Фахівці в сфері комерційної нерухомості виділяють наступні правові нюанси:

  • Якщо власник муніципалітет, оренда можлива тільки через аукціон.
  • Передбачте питання з невіддільними поліпшеннями та капітальним ремонтом. Хто та чим коштом буде проводити роботи в разі необхідності.
  • Передбачте порядок розірвання договору – за чиєю ініціативою, підстави для відмови від виконання.

Фахівці стверджують що якщо виручені кошти від продажу складають понад 25% доходу від усіх роздрібних мереж, збільшувати торгові площі, в тому числі за рахунок оренди, не можна.

Оренда частини приміщення

Мається на увазі, що орендується павільйон в ТЦ або магазині. Проблема в тому, що павільйон – не є приміщенням, у нього немає окремого кадастрового паспорта. Уточнити характеристики – можна тільки за допомогою поверхового плану. Відомості актуальні якщо не проводилася реконструкція. Держреєстр часто відмовляє в реєстрації довгострокової оренди, посилаючись на відсутність документів на частину приміщення та неможливість індивідуалізувати об'єкт. Суди вважають цю відмову неправомірною та активно підтримують сторони угоди, дозволяючи реєструвати довгострокову оренду частини приміщення.

Орендуючи торгове приміщення орендатор повинен проявити наступну обачність:

  • До підписання договору подивитися об'єкт. Невідповідність площі реальній та зазначеній у договорі може стати проблемою при обчисленні податку.
  • Визначити призначення приміщення. Якщо вам здали закуток в підвалі, то займатися там, наприклад, продажом косметологічних препаратів неможна.
  • У договорі вказати всі ознаки павільйону, місце розташування, номер, зовнішній та технічний опис. Це потрібно, щоб попередити варіанти з подвійною орендою.

Поради орендарям торговельної нерухомості

Багато дрібних бізнесменів всіляко намагаються піти від довгострокової оренди. Причина – довга та фінансово витратна процедура. Щоб уникнути реєстрації треба укласти оренду на 11 місяців та потім продовжувати на той же термін.

Фахівці в сфері оренди комерційної нерухомості рекомендують:

  • Вивчіть документи на приміщення та будівлю. Власник повинен представити поверховий план на об'єкт.
  • З'ясуйте наявність та відповідність характеристик того павільйону, частини приміщення, які вам пропонують.
  • Подивіться виписку з Держреєстру. Скільки власників має будівля, хто може розпоряджатися.
  • Не укладайте договір без зазначення строку. Таку угоду можна розірвати без пояснення причин. Орендодавець попередить вас за 3 місяці, а ви будете нести витрати на переїзд, пошук нового місця, зберігання свого товару та так далі.

На закінчення хочеться сказати, що хоч конкуренція в галузі торгівлі висока, багато підприємців, беручись за справу зараз, заробляють гроші. Оренда торгових площ необхідна на першому етапі, поки купувати у власність комерційну нерухомість нема за що. Поради та рекомендації фахівців заощадять вам гроші на юриста, допоможуть вибрати оптимальні умови оренди під себе.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення