Як скромний китайський вчитель Ма Юнь перетворився на мільярдера

 Новое Время

Історія про те, як скромний вчитель Ма Юнь створив мегакомпанію, що контролює ринок інтернет-торгівлі Китаю та розповзається в усьому світі, а сам він перетворився на мільярдера Джека Ма.

Як скромний китайський вчитель Ма Юнь перетворився на мільярдера

Він народився у Ханчжоу, його батьки були провінційними музикантами, і до 16 років він зовсім не розумівся на сучасних технологіях. Потім він став скромним учителем англійської мови, а вже за пару десятків років — одним з найбагатших людей у Китаї. Така історія Ма Юня, також відомого як Джек Ма, який 16 років тому створив Alibabа Group — торговий інтернет-гігант, на який нині припадає близько 80 % китайської електронної комерції.

Сьогодні бізнес-імперія Ма має декілька напрямків, серед яких інтернет-магазини Alibaba.com, AliExpress, Taobao (китайський варіант американського аукціону eBay), а також платформа для здійснення електронних платежів онлайн Alipay.

Минулого року первинне розміщення акцій компанії на Нью-Йоркській фондовій біржі закінчилося небувалим успіхом: вона здійснила рекордне IPO на $25 млрд.

У перший день торгів акції Alibaba подорожчали на 38 %, злетівши до $68 за штуку, а ринкова капіталізація компанії досягла $231 млрд, що за сукупною вартістю більше лідерів інтернет-торгівлі Amazon і eBay. Фінансові акули з Уолл-стріт зойкнули — це IPO виявилося найбільшим в історії як Нью-Йоркської біржі, так і всіх торгів світу.

Потім Ма став першим китайським підприємцем, що потрапив на обкладинку американського ділового видання Forbes. Компанії з казковою назвою — казковий успіх. Виручка холдингу за останній фінансовий рік (закінчився 31 березня 2015 року) склала $76,2 млрд, що на 45 % більше, ніж роком раніше, а чистий прибуток продемонстрував зростання на 4 %, досягнувши $24,3 млн.

Нещодавно Forbes оцінив статки Ма у $22,7 млрд, розмістивши його на другому місці в списку найбагатших китайців і на 33 му місці в списку найбагатших людей світу. Утім, набагато більше, ніж цифри, вражає історія успіху самого власника Alibabа, який тепер у Китаї вважається культовою постаттю та прикладом для наслідування молоді.

"Alibaba є гарним прикладом компанії, що з'явилася в правильному місці й у правильній галузі та має правильну бізнес-модель", — коментує НВ приголомшливий успіх китайського підприємця економіст Ден Стейнбок, експерт шанхайського Інституту міжнародних досліджень і американського Інституту Індії, Китаю та Америки.

Уроки англійської

У дитинстві Ма нічого не знав про західну культуру, однак після того, як 1972 року президент США Річард Ніксон відвідав Ханчжоу, рідне місто Ма стало справжньою туристичною Меккою. Іноземці манили Ма немов магніт, тому підлітком протягом восьми років він зранку приїжджав на велосипеді до входу готелю, розташованого неподалік Ханчжоу, і пропонував приїжджим безкоштовні екскурсії своїм рідним містом. Так він удосконалював англійську.Пізніше Ма визнав, що спілкування з людьми західної культури змінило його. Туристи прочинили двері до геть іншого світу, і все, що вони йому казали, цілковито відрізнялося від того, що він чув у школі та від батьків. Примітно, що ім'ям Джек, під яким він набув всесвітньої слави, його назвала одна з туристок.Тепер бізнесмен зізнається, що пережив чимало невдач. Він двічі намагався поступити до коледжу та двічі провалювався. В результаті йому вдалося потрапити до Педагогічного інституту Ханчжоу, який, за словами Ма, вважався найгіршим навчальним закладом міста. Закінчивши виш, майбутній мільярдер став викладати там англійську, отримуючи лише $12-15 на місяць.1992 року в Китаї з'явилися перші передвісники економічного підйому, і Ма спробував поміняти роботу, але йому скрізь відмовляли. Тепер він з подивом згадує час, коли не зміг отримати навіть місце помічника менеджера в ресторані мережі KFС."Загалом до компанії звернулися 24 особи, — розповідає Ма. — 23 кандидатів взяли на роботу, відмовили тільки мені. У поліцію прийшли влаштовуватися п'ятеро людей, четверо отримали мундири, а мені відмовили. Гарвард відмовляв мені десять раз, коли я подавав заяву на зарахування".Намагаючись підзаробити, Ма заснував невеликий перекладацький бізнес, а в середині 90 х попрямував на заробітки до Сіетла. Тільки там Ма дізнався, що таке інтернет. Навчившись користуватися комп'ютером, він вбив у пошуковик слово "пиво" та не знайшов жодного китайського виробника цього напою. Тоді Ма відправив як запит слово "Китай" і знову отримав нульовий результат. У той момент він зрозумів, що Піднебесна є неораним полем для інтернет-стартапів.Повернувся додому Ма окриленим. Твердо вирішивши створити свою інтернет-компанію, він за допомогою дружини та друзів зібрав стартовий капітал у $2 тис. Ма розповів їм про те, що бачив в Америці, а саме — людей, які повсюдно сидять за комп'ютерами. Вперше підключаючись до інтернету в Китаї, Ма зібрав знайомих — сторінка вантажилася близько трьох годин, але майбутній бізнесмен був надзвичайно гордий."Я довів друзям: інтернет існує",— згадує він.

Китай із американським акцентом

Тоді Ма Юнь із дружиною заснували свою першу інтернет-компанію "Китайські жовті сторінки", яка збирала інформацію про місцеві організації. Бізнес розвивався настільки успішно, що за певний час, 1997 року, першопрохідця разом із його командою навіть запросили попрацювати на уряд — вони розробляли сайти для міністерства економіки й торгівлі та деяких інших державних структур. Досвід роботи чиновником допоміг Ма в майбутньому, вважають аналітики. "Бізнес у галузі електронної комерції тоді міг створити тільки той, у кого були добрі стосунки із урядом", — вважає Лоуренс Ріардон, професор Нью-Гемпширського університету, спеціаліст щодо Китаю.Саме тоді Ден Сяопін, який очолив Китай після Мао Цзедуна, вніс значні зміни до економічного курсу країни, прагнучи переорієнтувати її на зовнішні ринки та підштовхнути до ринкової економіки. Поліпшення бізнес-клімату в країні просто штовхало в спину підприємливого Ма, і він хотів іти далі. У пошуках інвесторів він прямує до інноваційної Мекки світу — Кремнієвої долини. Однак тут на нього чекало розчарування: в Америці ніхто не повірив китайцеві, який розповідав про свої наполеонівські плани.Пізніше він, вже мільярдер, скаже, що не пише бізнес-планів — це бажання у нього зникло після того, як американські інвестори заявили, що бізнес-план у нього негідний.Однак інвестиції наполегливий підприємець все ж знайшов, щоправда, вже в Китаї. За допомогою 18 друзів йому вдалося зібрати $60 тис. Цієї суми вистачило для початку казки під назвою Alibaba.

Сезам, відчинися!

Початкова концепція була дуже простою. Ма знав, що в Китаї величезна кількість виробників різної продукції, які жадають знайти покупця за кордоном. У пошуках клієнта доводиться брати участь у виставках, що не завжди за кишенею компанії. Саме для таких виробників Ма і вирішив створити інтернет-платформу, що надасть постачальникам можливість за допомогою декількох простих дій розміщувати пропозиції товарів, які покупець зможе придбати безпосередньо. На його сайті кожна компанія отримала можливість безкоштовно створити сторінку і запропонувати свої товари. За додаткові рекламні послуги Alibaba призначила плату.Так само, як чарівна фраза "Сезам, відчинися!" у відомій казці Алі-Баба і сорок розбійниківвідчиняла вхід до печери зі скарбами, компанія Ма мала відкрити китайським виробникам вихід на міжнародний ринок.Цей проект став насправді успішним — пізніше в нього інвестували такі гіганти, як пошуковик Yahoo! та інвестиційна компанія Goldman Sachs. А Ма перетворився на гуру китайського бізнесу, ідеї якого здатні викликати захоплення у західних бізнес-фахівців.

П'ять порад від Джека Ма:

1. Для партнерства ви маєте знайти когось, хто доповнює ваші вміння. Вам не потрібен хтось успішний — шукайте правильних людей, а не кращих.

2. Безкоштовно — дуже дороге слово.

3. Сьогодні буде непросто, завтра буде ще гірше, але післязавтра все буде чудово.

4. Справжні можливості лежать там, де їх ніхто не бачить.

5. Номер один — це клієнти. Номер два — співробітники. І тільки потім, номером третім, — акціонери.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення