Як українцям захиститися від нових штамів грипу: топ-7 порад

Цієї зими в Україні з'являться нові штами грипу, які до цього українцям відомі не були. Масові захворювання на грип та ГРВІ вже почались. Лише в жовтні більше 150 тисяч українців захворіли на грип.

Як українцям захиститися від нових штамів грипу: топ-7 порад

В Україні очікують нові штами грипу

В нинішньому епідеміологічному сезоні Міністерство охорони здоров'я очікує циркуляції трьох штамів грипу.

Як повідомила заступниця міністра охорони здоров'я Оксана Сивак, епідемія грипу проходить в Україні щорічно і не є несподіванкою. За даними Міністерства охорони здоров'я, в сезоні 2016/2017 в Україні будуть циркулювати такі штами грипу: "Каліфорнія", "Гонконг" і "Брісбен". Заступниця міністра також зазначила, що вакцинація проти грипу є рекомендаційною, але не обов'язковою. За інформацією Мінохоронздоров'я, аптеки забезпечені зареєстрованими і перевіреними вакцинами проти грипу.

Штам A/H1N1 "Каліфорнія" виявили 2009 року. Вважається, що він є різновидом свинячого грипу. Симптоми цього виду грипу практично ідентичні ознакам «нормального» грипу, спалахи якого ми традиційно переживаємо з настанням холодного сезону, тому саме зараз, восени, слід бути насторожі. Лихоманка, кашель, складнощі з диханням, ломота в суглобах, головний біль - все цим симптоми характерні для грипу, викликаного будь-яким із штамів. Багато пацієнтів, госпіталізовані у зв'язку із захворюванням на свинячий грип, страждали проносом і блювотою, крім того, свинячий грип провокує загострення хронічних захворювань. До летального результату призводить набряк легенів і порушення функції дихання. Вірус небезпечний і через розвиток синуситу, виникненням запальних процесів у мозкових оболонках. Без своєчасного звернення до лікаря може призвести до серйозних ускладнень, у тому числі до летального наслідку. На цей штам українці хворіють уже кілька років.

Штам A/H3N2 "Гонконг" новий для України і може спричиняти цілу низку ускладнень. Лікарі прогнозують: цей грип прийде в Україну вже в грудні, а пік епідемії очікується в січні наступного року. Цей грип небезпечний і тим, що викликає цілий ряд ускладнень. У дорослої людини це може бути пневмонія, бронхіт і навіть загострення бронхіальної астми. Але найбільше від хвороби можуть постраждати люди похилого віку - у них можливе загострення серцево-судинних хвороб і в деяких випадках можливі летальні випадки. Також чутливі до вірусу діти віком до шести років.

"Брісбен" - штам групи В. Він найменш небезпечний, жодних серйозних ускладнень не провокує. За словами експертів, інфекція буде представлена комбінацією вірусних штамів А «Брісбен 1», «Брісбен 2» і В «Флорида». До цього в Україні бували тільки два останні штами, а ось «Брісбен 1» для українців новий.

«Даних про те, що грип, який викличуть ці віруси, відрізнятиметься важкою течією, немає. Але, як правило, коли в країну приходить новий штам вірусу, розміри епідемії передбачити складно. Вона може бути як великою, так і незначною. Особливих неприємностей ми чекаємо від штаму «Брісбен 1», - говорить директор Українського центру грипу і ГРВІ, професор Аркадій Фролов.

На грип та ГРВІ вже захворіли більше 150 тисяч українців

За даними МОЗ, в Україні з 3 жовтня розпочався відлік хворих на грип і гострі респіраторні інфекції. Як повідомила завідувач Українського центру грипу та гострих респіраторних інфекцій МОЗ Тетяна Дихановська, в Україні вже захворіло на грип та ГРВІ більше ста тисяч українців, майже чотири тисячі було госпіталізовано, з яких 75% - діти.

"Захворіло 153 тисячі осіб, з них було госпіталізовано 3700 осіб, з яких 75% - діти. Були проведені дослідження, методом імунофлюоресценції було відібрано 109 зразків, із них 33 дали позитивні проби – вірусу грипу не було знайдено, але були визначені віруси парагрипу – 51%, аденовіруси. Методом ланцюгової реакції віруси грипу не були визначені ні в одній з областей. Епідемічні пороги у нас, на щастя, не перевищені, якщо і є реєстрація підвищеної захворюваності, то вона йде за рахунок респіраторної групи інфекцій", - повідомила Дихановська статистику станом на початок минулого тижня (з 3 жовтня).

В епідемічному сезоні 2015/2016 років (28 вересня 2015 року - 22 травня 2016 року) захворіли 5,8 млн українців, померли - 391 особа.

Як уберегтися від грипу

Насамперед, треба уникати спілкування з хворою людиною, адже вона заразна уже з кінця інкубаційного періоду і увесь гарячковий період. Після 5-7 днів хвороби концентрація вірусу різко знижується. Більшу епідемічну небезпеку представляють хворі, які не залишаються вдома і надалі відвідують громадські місця. Продовжуючи вести активний спосіб життя, вони встигають заразити велику кількість людей. Найбільшою мірою беруть участь у поширенні інфекції школярі. Висока мобільність поза школою робить саме їх провідними джерелами поширення інфекції серед іншого населення. Крім цього, поширюють інфекцію особи публічних професій (працівники сфери обслуговування, освітніх установ, транспорту, медики тощо).

Але основним і найефективнішим засобом захисту від грипу медики називають вакцинацію. Крім того, лікарі рекомендують дотримуватися певних правил:

- уникати скупчень людей, щоб зменшити ймовірність контактів із хворими;

- користуватися одноразовими масками за необхідності – щоб захистити себе або оточення від зараження;

- регулярно провітрювати приміщення й робити вологе прибирання;

- більше харчуватися свіжими фруктами, овочами та зерновими;

- висипатися й уникати перевтоми. Це потрібно для підвищення опірності організму і підвищує шанси запобігти як зараженню, так і важким формам хвороби та її ускладненням;

- дотримуватися правил особистої гігієни: частіше мити руки, перебуваючи в місцях великого скупчення людей, користуватися вологими антисептичними серветками і спреями, намагатися використовувати одноразові паперові рушники.

Автор Анастасія Шульга

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення