Як відзначають День всіх закоханих в інших країнах: цікаві факти

 7days

Ось вже більше 700 років по всьому світу 14 лютого відзначається найромантичніше свято року, яке з особливим нетерпінням чекають усі закохані, — День святого Валентина. Більшість пов'язує це свято з ім'ям християнського священика Валентина. У часи Римської імперії він порушив указ імператора Клавдія Другого на прізвисько Жорстокий, який забороняв одружуватися солдатам, і поєднувати законним шлюбом легіонерів з їх нареченими. За що і поплатився життям. За іншою версією, саме 14 лютого птахи після зими починають шукати собі​ ​пару.

Як відзначають День всіх закоханих в інших країнах: цікаві факти

Є й інші легенди про виникнення свята всіх закоханих. Як би не було, але, на думку істориків, ця традиція зародилася в Англії. Саме в цій країні ще в XV столітті кавалери стали посилати панянкам 14 лютого любовні вірші. Валентинів день згадується навіть в «Гамлеті» Вільямом Шекспіром. На берегах Туманного Альбіону неймовірну популярність отримали всілякі ворожіння. Ще на початку XVIII століття незаміжні англійки напередодні Валентинова дня прикріплювали шпильками до своїх подушок п'ять лаврових листків: один у центрі, решта — по краях. Вважалося, що це магічне дійство допоможе побачити в сні майбутнього чоловіка.

За іншим повір'ям, прокинувшись рано вранці 14 лютого ще до східу сонця, дівчина повинна була першим ділом подивитися у вікно. Перший же чоловік, якого вона там побачить, буде схожий на її судженого. Для іншого ворожіння писали імена потенційних женихів на листках паперу і розкладали їх по колу. Потім брали яблуко і крутили його. Ніжка фрукта вказувала на того, хто з претендентів поведе дівчину під вінець. Мабуть, в пам'ять про це сьогодні в лондонських супермаркетах на День святого Валентина продаються спеціальні «любовні яблука» — з візерунком у вигляді губ і сердець. В Уельсі 14 лютого коханим обов'язково дарували ложки любові. Їх вирізали з дерева і оздоблювали сердечками і ключами. Це означало: «Ти знайшов шлях до мого серця».

У Шотландії в цей день влаштовувались жартівливі вечірки, куди запрошували тільки незаміжніх дівчат і неодружених хлопців. Імена всіх присутніх вказували на листівках і опускали їх у два капелюхи. Потім витягали навмання листівки і формували пари.

У XIX столітті в Сполученому Королівстві Великобританії стали друкувати збірники любовних послань, книги розкуповувалися з неймовірною швидкістю. Люди виписували звідти вірші і посилали їх своїм обранцям. Незабаром з'явилися і спеціальні поштові листівки — «валентинки». Через деякий час ця традиція прийшла в Америку. У 1847 році заповзятливі американці швидко налагодили бізнес з виробництва «валентинок», поставивши справу на потік. Працівниці вручну наклеювали на листівки висушені квіти, пташине пір'я, мушлі, штучні перли, мережива, малювали амурчиків зі стрілами...

Одна листівка коштувала 10 доларів, але, незважаючи на таку дорожнечу, вони розходилися на ура. Через деякий час кожне з таких підприємств приносило щорічний дохід в розмірі 100 тисяч. По тим часам божевільні суми. «Валентинки» не треба було викидати, їх зберігали в сімейних альбомах разом з фотографіями і навіть влаштовували виставки.

«Валентиномания» докотилася і до берегів Австралії. У часи «золотої лихоманки» вмить розбагатілі золотодобувачі не скупилися і замовляли «валентинки» в Європі, звідки їх доставляли спеціальними пароплавами за шалені гроші.

У Данії чоловіки за традицією посилають своїм подругам «валентинки» без підпису. Якщо дівчина здогадається, хто відправник, то повинна надіслати йому в відповідь на Великдень шоколадне яйце.

В Іспанії 14 лютого чоловіки дарують коханим квіти, а ті в свою чергу — подарунки.

У Японії подарунки роблять тільки дівчата і жінки. Як правило, це солодощі. Дівчатка-старшокласниці заздалегідь розподіляють між собою, хто з учнів кому підготує невеличкий презент.

У Тайвані в День святого Валентина прийнято дарувати жінкам троянди. Значення має кількість. Якщо чоловік надсилає одну квітку, значить, він зізнається в любові, а якщо розкішний букет з 100 троянд — пропонує вийти заміж.

Поступово в Європі та Америці зросла ціла індустрія, що працює на це свято. Сьогодні у багатьох країнах подарунки один одному дарують не тільки закохані, але і товариші, однокласники, сусіди, друзі, не кажучи вже про родичів. Приготування починаються з середини січня.

Кондитерські в ці дні дають фантастичний товарообіг: тістечка і шоколад користуються колосальним попитом. Тільки в одній Шотландії (з населенням в 5 мільйонів осіб) на День святого Валентина витрачається близько 25 мільйонів фунтів стерлінгів на цукерки, близько 145 мільйонів — на квіти, 36 мільйонів — на листівки і більше 175 мільйонів фунтів стерлінгів на інші подарунки.

Напередодні 14 лютого випускаються спеціальні колекції ювелірних виробів та одягу.

Вітрини магазинів, кафе і ресторанів прикрашаються задовго до свята. Декорувати до Дня святого Валентина можна навіть квартири і офіси. Дизайнери за бажанням клієнта не тільки навішають на стінах всяку любовну атрибутику, але навіть наклеять спеціальні шпалери з купідонами. Для того, щоб освідчитися в коханні своїм Джульеттам, сучасні Ромео орендують повітряні кулі і приватні літаки, яхти, лімузини.

Все залежить тільки від товщини гаманця і польоту фантазії. Останнім часом у День святого Валентина стало особливо модним оголошувати про свої заручини або влаштовувати весілля. Великим попитом користуються екзотичні церемонії — в дельфінарії, під водою, на гірськолижних курортах, в повітрі під час стрибка з парашутом...

Особливий шик — весільні круїзи на океанських лайнерах. Під час однієї з таких подорожей на борту гігантського лайнера одружилися відразу 500 пар! Фешенебельні готелі Лас-Вегаса готують у цьому році ексклюзивні весільні пропозиції на 14 лютого. Незабутня церемонія може пройти в тропічному стилі — під пальмами, з танцюючими дівчатами в бікіні, в єгипетському — з фараонами і пірамідами, ритми рок-н - ролу — з музичними привітаннями від двійника Елвіса Преслі або просто в класичному стилі — з вінчанням у церкві.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення