Якими методами в Києві погасять протести і залякають незадоволених

 Вести.UA

За словами опитаних журналістами політтехнологів, запущений механізм дискредитації мітингів, але влада може піти на поступки

Якими методами в Києві погасять протести і залякають незадоволених

У Києві акція протесту ошуканих вкладників та мітинг партії Мураєва-Рабиновича «За життя» зійшлися в один день невипадково.

«Влада дискредитує справжні протестні настрої за допомогою створення проплачених мітингів (партія «За життя» створювалася з благословення Банкової. — Авт.), залучення курйозних персоналій. Надалі підключаться провокатори, які будуть зривати мирні акції», — пояснив задумку політтехнолог Сергій Биков.

«Засвітили» і інші методи: повідомлення про небезпеку в центрі міста і мінування метро (напередодні ввечері). А харків'янин-волонтер Роман Доник, також близький до Банкової, повідомив у «Фейсбуці» про готовність зі зброєю в руках відстоювати президента.

«При спробі повалення влади, захоплення адмінбудівель, блокування МВС, СБУ та військових частин щодо вам будуть стріляти такі, як я. Нас не просто багато, а дуже багато», — зазначив він.

Експерти переконані: йдеться про спробу залякати людей повідомленнями про небезпеку і можливу стрілянину.

«У повідомленні більше піару, бажання публічності, ніж сенсу. Є враження, що це технологія, яку влада вже випробувала в Харкові (у 2014 році. — Авт.)», — сказав екс-начальник Головного слідчого управління СБУ, генерал Василь Вовк.

Позицію Банкової відобразив близький до АП політтехнолог Віктор Уколов. «Не називайте цей проплачене збіговисько каламутних людей святим для нас словом «Майдан», — зазначив він у «Фейсбуці». — І розганяти його ніхто не буде, поки не буде створена загроза для громадян».

На ділі мова йде про запуск владою плану «А» — дискредитації мітингів (по технологіям, застосованим рівно рік тому).

«Є план «Б» — це початок пошуку компромісу і легкого тактичного відступу: зниження тарифів на 20-30%, звільнення низки чиновників, аж до принесення в жертву глави НБУ», — сказав політолог Руслан Бортник.

План «Б» буде задіяний лише в разі ескалації, підсумком якої можуть бути потерпілі або навіть загиблі, або в разі захоплення протестувальниками одної з урядових будівель — невипадково від цього застерігав волонтер Доник: «Це виникнення штабу, територій, непідконтрольних владі, і рівень компромісності різко зростає», — вважає Бортник.

Нові титушки

У виконанні задумів влада спирається на перевірений метод — використання силовиків, або титушек. Вчора в урядовому кварталі журналісти спостерігали їх кілька разів: спочатку вони колоною промарширували вгору по Інститутській, потім кучкувалися на вул. Шовковичній. А ще — спокійно входили в урядові будівлі навпроти Ради.

Радикали опізнали в них «Київську міську варту».

«Це особисті титушки Кононенко (нардеп Ігор Кононенко, близький до президента. — Ред.), і вони дуже небезпечні. Їх курують зі столичного главку СБУ. Вони охороняють Адміністрацію президента та інші об'єкти, важливі для БПД. Якщо у «Народного фронту» є «Азов», то у БПП — ці титушки, — розповіло джерело в середовищі радикалів. — Коли у Ігоря Коломойського віджимали «УкрНафту», задіяли саме їх — вони ж вибивали бандитів з залізничного та автовокзалів в інтересах Кононенко».

«Порошенко настільки хоче втриматися в кабінеті, що готовий застосовувати навіть настільки гнилі методи. Точно так він буде проводити перевибори, жонглюючи кишеньковими партіями. Підконтрольні політсили обманюють людей, кажучи про світ, сходи і ратуючи за життя, але грають на стороні Банковій. Але люди розуміють, що і як», — висловився лідер партії «Успішна Країна» Олександр Клименко.

Також, за даними , у вівторок до Києва звезли автобусами лояльних до влади, але досить підготовлених громадян.

«Мова про волонтерів і фейкових АТОшниках з регіонів, з тих, що носять камуфляж, але в АТО не провели жодного дня, заробляючи рекетом і отжимами, — підтвердив генерал Василь Вовк.

— Ввечері їх відправили тими ж автобусами тому — продовження, яке включало б необхідність силових протистоянь, сьогодні немає. Це була «рекогносцировка», їх покличуть до Києва у вирішальний момент». Втім, майданівець Антолий Медвідь каже, що «Міської варти» в титушках не впізнав.

«Я бачив купу бомжів, яких на Майдані одягали в камуфляж, нібито вони АТОшники. Було багато і лисих-голених титушек, яких явно готували для провокацій. Цих людей я раніше не бачив. Але громадськість заворушень не допустила.

«Київська варта» ходить у камуфльованій формі з шевронами. Це громадське формування допомагає поліції і не ховається. Вони дійсно були, але не ховалися, а забезпечували порядок», — говорить Анатолій Медвідь.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення