Якою буде війна на Донбасі після берлінської зустрічі

 Depo

Негайне припинення вогню має запрацювати за декілька днів. Так сказав Порошенко, от тільки жодних документів не було підписано

Якою буде війна на Донбасі після берлінської зустрічі

Берлінська зустріч у "нормандському форматі" від самого початку виглядала безнадійною. Занадто багато скептиків постійно наголошували, що даний формат не працює так само, як і перемир'я на Донбасі, оголошене навіть бойовиками з 15 вересня. І поки президенти Франції, України, Росії та канцлер Німеччини розмовляли близько 5 годин у чотиристоронньому форматі, українські воїни сиділи в окопах під обстрілами терористів. По Водяному взагалі вгатили зі ствольної 122-мм артилерії.

Коли Петро Порошенко вийшов до ЗМІ, він розповів кілька головних меседжів, які можуть вплинути на театр військових дій Донбасу, якщо його можна так назвати.

Дорожня карта по імплементації Мінських угод і пріоритетні безпекові питання, які у цих угодах йдуть першим пунктом, виведення всіх найманців та російських військ, негайне припинення вогню через кілька днів, а також - розведення сил ще у чотирьох зонах. Спочатку, звичайно, згідно домовленостей тристоронньої групи у Мінську від 21 вересня, сили та засоби мають розвести у Золотому, Петрівському та Станиці Луганській. Наразі ж у цьому напрямку Золоте та Петрівське вже кроки зробили, лишилася виключно Станиця Луганська. Більше того, після розведення сил там мають запрацювати цілодобові пункти СММ ОБСЄ.

"Ми говорили про зону відведення і про роль місії ОБСЄ та СММ. Ми хотіли б ввести місію, яка функціонувала б 24 години 7 днів на тиждень. І також ми обговорювали справжнє припинення вогню і відведення військ", - сказала канцлер Ангела Меркель.Про це також говорив і Петро Порошенко. Стосовно наступних чотирьох зон безпеки Порошенко підкреслив, що однією такою зоною із демілітаризації та розведення сторін має стати Дебальцеве."Я хочу наголосити, що українська сторона наполягала, що серед цих пунктів обов'язково було присутнє Дебальцево. Бо за Меморандумом від 19 вересня, на 12 лютого ця територія була під контролем українських військових", - зазначив Порошенко.

Озброєна поліцейська місія ОБСЄ, яка повинна запрацювати на Донбасі і на яку, зі слів Порошенка, погодилася навіть Росія, виглядає не дуже реалістично. Оскільки в "Л-ДНР" вже досить давно не пропускають і не вітають місію ОБСЄ, яка зараз їздить без зброї. Інколи, на них навіть нападають. А озброєна місія на кордоні ризикує стати банальною мішенню. Якщо ж по ним почнуть стріляти, то місію доведеться згортати. І тоді про вибори на Донбасі, про які також говорив Порошенко (відбудуться лише після того, як на Донбасі буде безпека) можна буде забути. Але всі ці домовленості, як виявилося, лише на словах. У Берліні не було підписано жодного документа. Дорожню карту з імплементації Мінських угод, яка має бути підготовлена на рівні експертів, запропонована на рівні міністрів, за словами президента повинні затвердити у листопаді. Відразу ж виникає питання: А яким буде фронт?. Порошенко казав про негайне припинення вогню. Але терористи мають свої поняття - 30 обстрілів наших сил за останню добу. Хоча, в порівнянні з показниками денної давнини - це менше. Тоді було 57.По Водяному, Лебединському та Широкіному вкотре було застосовано вогонь ствольної артилерії калібрів 122-мм та 152-мм, мінометів калібрів 82-мм та 120-мм.Швидше за все, ситуація на фронті дещо заспокоїться, як це було після вересневого перемир'я. Повного припинення вогню, звичайно, не буде. Кількість обстрілів не має перевищувати 30 на добу - дана схема вже перевірена терористами. Вони не будуть йти вперед у Водяному. Але, цілком можливо, що Водяне стане предметом торгів і увійде до чотирьох наступних зон безпеки в майбутньому. Можливо, в обмін на Дебальцеве. Оскільки Водяне на Маріупольському напрямку - дуже важлива зона. Розробка дорожньої карти - це вигідний обом сторонам конфлікту процес. Звичайне затягування часу. Якщо Україна сподівається тягнути гуму до моменту падіння Кремля під гнітом санкцій, то Росія ж, навпаки, вірить у зростання цін на нафту і продовжує робити вигляд, що ресурси не закінчуються.За великим рахунком, зруйнований Донбас не потрібен вже всім сторонам. Відновлення регіону, за підрахунками міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка, лише в інфраструктурному компоненті потягне на $15 млрд. Ще $10 доведеться вкласти у створення робочих місць. Європі не потрібно виділяти на це гроші, в України таких коштів немає, Росія також цього не хоче. Як не прикро, але Донбас перетворився на тушку гнилого м'яса, яку ніхто не хоче їсти. А позиційна війна продовжиться. Альтернативи "Нормандському формату" наразі немає. На цьому також наголосив Порошенко. Тому війна триватиме ще довго.

Андрій Коваленко

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення