​Їздити в таксі стає небезпечно: як захистити себе? (відео)

Чому поїздка у таксі може бути небезпечною? Один на один у маленькій зачиненій машині ти можеш опинитися зі злочинцем. І ніхто потім за це не відповідатиме. Адже навіть фірм-перевізників де-факто немає. Скрізь – лише диспетчери-посередники. А їм все одно хто пасажир, а хто – водій. Вони – лише забезпечують зв’язок.

​Їздити в таксі стає небезпечно: як захистити себе? (відео)

Пасажирські бази з постійними адресами і мобільними телефонами передаються з рук у руки – так диспетчери борються за клієнтуру. Кому ж потраплять наші особисті дані? Хто очікуватиме вас біля будинку і повезе пристебнутим і беззахисним? Чи буде у водія захований в кишені ніж або пістолет? Нічого тепер неможливо передбачити. Контроль з боку влади відсутній абсолютно, тож кожен – сам за себе. Далі – надзвичайні і життєво-необхідні інструкції, як себе вберегти.

Відповідно до статистики, зі ста таксистів законно працює в Україні лише один.

«Ви можете спитати: ви працюєте легально чи не легально? У разі нещасного випадку чи будь-якої іншої ситуації ви будете відповідати чи ви будете відмовлятись від цієї поїздки? Я думаю, що після такого питання 80% водіїв у Києві вам скажуть – виходьте», - розповів голова асоціації таксистів України Андрій Антонюк.

Поїздки, які погано закінчились для пасажирів таксі

Леонід хотів доїхати додому швидко, та ще й і з відносним комфортом, та не судилося. Він того вечора зловив попутку. Дорогою чоловіки розговорилися і вирішили випити кави. Та у підступного водія були свої – раніше намічені – плани. Він побачив, що хлопець довірливий, і підсипав йому в напій наркотик. Потім пограбував і кинув просто на узбіччі.

«Зняли з мене золото, обручку, забрали права, 3 тисячі гривень. Навіть повністю вигребли дрібні гроші. Лікар сказав, що це передоз якогось препарату», - розповів постраждалий Леонід Бурлака.

Наступна історія про водія, який узяв своїх пасажирів у справжні заручники. П'яний таксист влетів на приватне подвір'я, розтрощивши паркан. Пасажирів від наслідків ведмежої послуги рятували вже копи.

«На автомобілі була шашка таксі. Патрульні зателефонували у службу таксі, повідомили що сталось, ось така пригода. На те ми почули, що цей працівник у них не працює і чому в нього шашка пояснити не можуть. Проте, в салоні була рація, яку використовують таксисти для спілкування з диспетчером», - розповів прес-секретар патрульної поліції Івано-Франківська Микола Гурак.

Якби таксисти лише випивали – принаймні це тверезий пасажир може відчути. А от як здогадатися, що водій – під наркотичним кайфом. Він може бути за кермом у повній неадекватності.

Через гроші та жадібність вони наражають на ризик і вас, і навіть самих себе. Щоби заробити копійку, водії нерідко крутять кермо майже цілодобово. З їхньої вини на дорогах трапляються десятки аварій. Приміром, для водія, який потрапив у ДТП на проспекті Перемоги, поїздка була останньою.

Пасажиру в цій страшній аварій лише відірвало руку. Постраждалий виявився музикантом, і саме грою на різних інструментах заробляв на життя. Амір дуже просив врятувати руку, але не вдалося. Як і самого Аміра. До України він приїхав на ділову зустріч, та подорож у київському таксі стала для нього фатальною.

Зниклий Тарас Позняков

Історія 25-річного Тараса Познякова сколихнула всю Україну. Він не заради грошей, а з доброї волі вирішив допомоги і підвезти незнайомців – зі Львова до Києва. Натомість зник за загадкових обставин. У квітні 2016-го хлопець виїхав до столиці на власному автомобілі, і через популярний інтернет-сервіс BlaBlaCar узяв двох пасажирів. Та Києва так і не дістався. Його машину Ауді А6 знайшли: всю в плямах крові. Знайшли і чоловіка, якого підвозив Тарас і який викрав автівку. Але в убивстві львів’янина Познякова чоловік не зізнається. Ба більше – глузує зі згорьованого батька, який розшукує тіло сина по всій країні.

«Чи впевнені ви, що ваш син Тарас помер? Чи не чекаєте ви з дружиною на його повернення?», - заявляє у суді підозрюваний в убивстві Дмитро Голуб.

Влаштуватися на роботу у таксі може будь-хто. Вартість підключення звичайного водія – незалежно від стажу, навичок, послужного списку, характеристики, причетності до злочинів, моральних якостей – однакова. Стати таксистом і зареєструватися у будь-якій інформаційній базі, що роздає замовлення, коштує усього 10 гривень. За ці які копійки ви можете бути справжнім перевізником, а відповідальності у вас – нуль, бо над таксистом немає контролю.

«Він сьогодні в вас забрав телефон, чи вас побили як пасажира, його може від цієї служби відключили, або навіть не завжди і він перейшов собі в іншу. Він навіть в новій службі може зареєструватися під іншим номером телефону, і це так само проконтролювати не можливо», - розповів голова асоціації таксистів України Андрій Антонюк.

В Україні близько двохсот тисяч перевізників таксі і лише один відсоток з них – сплачують податки. Де-факто – тільки кожен сотий. Тобто шанс натрапити саме на такого – просто мізерний. У столиці легальних таксистів – з півтисячі. Така собі ліцензія коштує 1 тисячу 600 гривень. Але крім цього водієві треба викласти 8 тисяч за таксометр і стільки ж – за касовий апарат. Саме за таких умов таксі й буде законним. І лише тоді є вірогідність притягнути таксиста до відповідальності.

Як убезпечити себе від неприємностей у таксі

Коли ви вже сіли до таксиста в машину – ви його заручник. Серед порад, як убезпечити себе від неприємностей, продублювати повідомлення із маркою та номером автомобіля батькам чи друзям.

Якщо ви спіймали попутній транспорт – перед тим, як сідати до машини, не соромтесь фотографувати номерний знак, щоб потім надіслати цей знімок своїм близьким.

Водію варто дати зрозуміти, що вас уже чекають: наберіть рідних чи друзів і скажіть, у авто з якими номерними знаками ви їдете.

Поради таксистам: як захиститися від нападника-пасажира

Водіям таксі, щоби не потрапити у біду, радять бути психологами. Кажуть, професія – зобов’язує. Та й безпечніше йти з пасажиром на компроміс або й зовсім – відмовитися від надання послуги.

«Треба дивитися, кого береш. Краще попередити, ніж потім розгрібати наслідки. Якщо бачиш хоч тінь сумніву в пасажирі – краще проїдь повз нього або відмовся від цієї поїздки», - пояснив таксист Генадій Попов.

Звісно, народні методи захисту: поряд із сидінням практично кожен таксист (і незаконний, і легальний) має або битку, або балонний ключ. Хоча за кримінальною статистикою, саме водієві за кермом захиститися від нападника-пасажира практично не реально.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення