Юристи в шоці. Поліцейський катував затриманого попри камери спостережень

В Запоріжжі патрульний поліцейський на очах свого колеги бив та катував затриманого. В хід йшли і кулаки, і залізні вішаки.

 Юристи в шоці. Поліцейський катував затриманого попри камери спостережень

Для частини суспільства перші «ластівки» Національної поліції, які з’явилися на українських вулицях близько року тому, були добрим знаком. Хтось навіть вбачав у них тих самих справедливих американських правоохоронців із відомої кінострічки «Поліцейська академія».

Однак час довів, що схожість форми не гарантує справедливість виконання професійних обов'язків, рівно як і зміна імені структури.

Поведінка сьогоднішніх «копів» все частіше вимушує згадувати слова іншої частини суспільства, яка з самого початку сприйняла їх зі скептицизмом та недовірою, і переконуватися, що реформа МІліції так і не відбулася

Як поліцейський катував затриманого

Днями в соціальних мережах набуло резонансу відео, в якому патрульний поліцейський бив та катував затриманого. Не лякало поліцейського навіть те, що весь процес побиття знімали кілька камер спостереження. На відео затриманий – у наручниках і абсолютно безсильний. Патрульний б’є його спершу кулаками, а згодом – залізною вішалкою. За всім цим спокійно спостерігає його напарник.

Події відбувалися в Запоріжжі. Поліція доставила чоловіка до райвідділу за адміністративне правопорушення. Громадськість обурилася поведінкою так званих поліцейських і почала вимагати покарати жорстокого «копа».

Подробиці скандалу з'ясовували журналісти «Надзвичайних новин».

Майстер-клас: спостерігати за побиттям та залишитися правоохоронцем

Юристи, які подивилися відео, були в шоці від побаченого.

За словами юриста Дениса Ткача, тут факти не лише перевищення влади і нанесення тілесних ушкоджень.

«На відео видно, як затриманий стоїть із піднятими руками. Навіщо він це робить? Якщо його примусили це робити, це можна розцінити як катування...» – пояснює Ткач.

Наразі справою вже займається прокуратура. Там дії патрульного розцінюють, як перевищення влади, що супроводжується насильством. А ось патрульний, який спостерігав за діями свого напарника, у справі проходить виключно свідком.

При цьому, громадськість і опитані журналістами юристи в один голос заявляють: напарник-ката не тільки дивився і не намагався зупинити побиття, але й особисто допомагав бити затриманого громадянина.

«Інший поліцейський залишився працювати в поліції і проходить як свідок. Я вважаю, що це неправильно, оскільки він не зупинив правопорушення. За хронометражем видно, що вся ця екзекуція тривала більше години! Чому він після першого удару не затримав свого колегу?» – додає громадській діяч Максим Іваніщєв.

В свою чергу поліцейський, який бив затриманого, із лав поліції звільнився. Свої дії не коментує ані журналістам, ані, навіть, своєму безпосередньому керівництву. Наразі чоловік перебуває під домашнім арештом.

Відреагувала на скандальне відео і керівник української поліції Хатія Деканоідзе.

Зауважимо, що вже екс-поліцейський, як і сотні інших, потрапив до лав правоохоронців після звичайної двомісячної підготовки. Раніше він працював у запорізькому СІЗО. Можна допустити, що саме там чоловік і придбав звичку бити затриманих. Стаття, що йому інкримінується, передбачає позбавлення волі до восьми років.

Втім, ще залишається його свідок-колега, який, ймовірно, продовжить спокійно спостерігати за свавіллям – як поліцейським, так і злочинним...

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення