"Київ, вставай!": під Офісом президента силовиків закидують фаєрами і готові зривати бруківку (відео)

На розі вулиці Банкової та Інститутської близько тисячі людей протестують проти ув'язнення Сергія Стерненка. Люди постійно прибувають.

"Київ, вставай!": під Офісом президента силовиків закидують фаєрами і готові зривати бруківку (відео)

У Києві сотні людей вийшли на акцію протесту через вирок Сергію Стерненку, сталася штовханина з поліцією. Як відомо, сьогодні суд призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі 7 років і 3 місяці з конфіскацією половини майна.

Прохід по вул. Банковій поки що відкритий, проте правоохоронці перевіряють, чи немає у людей зброї та інших заборонених та небезпечних предметів, пише УНІАН.

Учасники акції вигукують гасла "Свободу патріотам!", "Аваков чорт", "Зелю геть!" та "Стерненку свободу!".

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна", на акцію на підтримку Стерненка зібралися понад 1 тис. протестувальників, розпочалися сутички із правоохоронцями, під час яких розпорошили сльозоточивий газ.

Вхід на територію Офісу президента охороняють чотири шеренги правоохоронців у спецобладунках. Також безпосередньо біля ОП знаходяться близько 100 правоохоронців. Учасники акції спробували потрапити на подвір’я перед Офісом президента, проте правоохоронці їх не пускають.

Як повідомляє PavlovskyNews, протистояння посилюється. Спершу один із протестуючих кинув фаєр на голови силовикам. Далі полетіли інші фаєри, які правоохоронці почали кидати назад у натовп протестуючих.

Повідомляється, що екснардеп Володимир Парасюк вступив в словесну перепалку з нацгвардійцем.

Як пише Telegram-канал "Легитимный", у натовпі закликають закидати силовиків бруківкою. Протестувальники розпилили перцевий балончик у бік поліції, навіть намагаються зняти з правоохоронців шоломи.

Поліція розділила натовп на дві частини і посилила кордони. На Банкову під'їхали додаткові сили поліції.

Протести проти ув'язнення Сергія Стерненка під Офісом президента: онлайн-трансляція

Акції на підтримку активіста Стерненка сьогодні проходять не лише в Києві. Подібні заходи організували щонайменше у 10 містах України. Зокрема, звільнення Стерненка вимагали у Харкові, Львові, Сумах, Вінниці, Ужгороді та Івано-Франківську.

Справа Стерненка і вирок

Сьогодні Приморський районний суд Одеси призначив Стерненку покарання у вигляді позбавлення волі 7 років і 3 місяці з конфіскацією половини майна. Його й іншого обвинувачуваного у справі Руслана Димчука взяли під варту в залі суду і відвезли в СІЗО.

Стерненка визнали винним у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч.2 ст.146 (незаконне позбавлення волі або викрадення людини), ч.2 ст.187 (розбій) та ч.1 ст.263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) УКУ, а покарання призначили за статтями 187 і 263, оскільки за ст.146 вже минув строк притягнення до кримінальної відповідальності. Димчука визнали винним за статтями 146 і 187 і призначили аналогічний строк ув'язнення.

Справу, у якій фігурує Стерненко, розслідують із 2015 року. За версією слідства, Стерненко разом із Демчуком і тодішнім лідером одеського "Автомайдану" Євгеном Резвушкіним викрали депутата Лиманської райради від партії "Довіряй ділам" Сергія Щербича, утримували в підвалі і вимагали відмовитися від мандата. Також вони нібито забрали у нього банківську картку, дві сім-картки, 300 грн і дозвільні документи на носіння травматичного пістолета "Форт-12". Стерненко заперечує причетність до інциденту і каже, що єдиний доказ у справі – свідчення Щербича.

У 2015 році в Одесі вдома у Стерненка провели обшук, під час якого активіст добровільно віддав правоохоронцям пневматичну зброю, колекційний ніж і стартовий (шумовий) пістолет.

Після обшуку Стерненку повідомили про підозру у викраденні з метою заволодіння коштами і відправили в СІЗО, з якого він згодом вийшов під заставу.

Згодом активіста звинуватили ще й у незаконному зберіганні зброї.

Стрічка новин
Всі новини
Розшук людей
Всі оголошення